4. FESTIVAL DRAMSKE PISAVE VZKRIK
19. 3. 2020–22. 3. 2020
Mestno gledališče ljubljansko / Slovensko mladinsko gledališče

»Če nas ne boste uprizarjali, se bomo pa sami«

Letošnja četrta edicija Festivala dramske pisave Vzkrik sledi svojemu izhodiščnemu poslanstvu vzpostavljanja prostora za novonastala dramska avtorska besedila. V zadnjih štirih letih se je vzpostavil kot rotacijski festival, ki kot samostojen in neodvisen gostuje v institucionalnih gledališčih. Ob uporabi gledališke infrastrukture in v sodelovanju z umetniškimi delavci Festival dramske pisave ustvarja prostor in čas za eksperimentiranje, poskus in napako.

Festival se bo razprostrl v štiri festivalske dni in na dveh lokacijah postregel s kar nekaj novostmi. Pričel se bo v Slovenskem mladinskem gledališču s premierno uprizoritvijo  avtorskega dramskega besedila Brine Klampfer Paloma, ki je nastajalo v sklopu letošnjih delavnic. Nato se seli v Mestno gledališče ljubljansko na Malo sceno, kjer bo v treh dneh predstavljenih sedem bralnih uprizoritev avtorskih dramskih besedil, ki so nastajala v sklopu delavnic dramskega pisanja Vzkrik in Dramske platforme. Z avtorskimi dramskimi besedili se bodo predstavili: Varja Hrtvatin, Nika Korenjak, Gašpar Marinič, Tjaša Mislej, Jernej Potočan, Peter Rezman Reza in Suzana Tratnik. Dramsko platformo in delavnice je vse leto vodila najprodornejša slovenska dramatičarka Simona Semenič. Na delavnicah sta se ji kot gostujoča mentorja pridružila še režiser Mare Bulc in dramaturginja ter pripovedovalka Ana Duša. Bralnim uprizoritvam bodo sledili pogovori z avtorji besedil in ustvarjalci uprizoritev, ki jih bo moderirala Nada Vodušek.

Sobotno popoldne bo obarvano teoretsko. Okrogla miza Postopki dramskega avtorstva in njihovi odvodi bo za svoje izhodišče jemala svojevrstne procese pisanja, ki se odkrivajo v naboru letošnjih besedil. Okrogli mizi bo sledil pogovor ob predstavitvi nove številke študentske revije ADEPT, ki izhaja pod okriljem AGRFT-ja. Najnovejša številka bo posvečena mapiranju teoretskih in problemskih razmislekov o sodobni slovenski dramatiki. Pogovor in okroglo mizo bo moderirala Varja Hrvatin.

Festival Vzkrik je od svojih začetkov pred štirimi leti presegel vsa pričakovanja. Ponosni smo, da se lahko ponašamo s prvimi premierami in odličnimi bralnimi uprizoritvami, ki gostujejo na vrhunskih festivalih, ter s strokovno refleksijo, ki v medijih odmeva še dolgo po festivalu.

 

PROGRAM 4. FESTIVALA DRAMSKE PISAVE VZKRIK (19. 3.–22. 3. 2020)

Četrtek, 19. 3., ob 19.00, Slovensko mladinsko gledališče, Spodnja dvorana
Brina Klampfer in Kaja Blazinšek: Paloma, premiera
Režija: Brina Klampfer

 

Petek, 20. 3., Mestno gledališče ljubljansko, Mala scena
18.00 –  Gašpar Marinič: Odsekal ti bom krila (režiser Žiga Hren)
19.30 – Suzana Tratnik: Tukaj ni homofobije (režiserka Živa Bizovičar)
21.00 – Varja Hrvatin: Najraje bi se udrla v zemljo (režiserka Eva Kokalj)
22.30 – Otvoritvena žurka #zdramise (DJ Novack)

Sobota, 21. 3., Mestno gledališče ljubljansko, Mala scena
17. 00–20. 00 Teoretsko popoldne: 
Principi dramskega avtorstva in njihovi odvodi
Gostje:Sebastijan Horvat, Maja Šorli in Grega Zorc

Predstavitev nove številke publikacije Adept
Gostje: Filip Mramor, Jakob Ribič in Helena Šukljan

Teoretsko popoldne moderira Varja Hrvatin

20.00 – Peter Rezman Reza: izrekanja suspenza (režiserka Nina Ramšak)

Nedelja, 22. 3., Mestno gledališče ljubljansko, Mala scena
18.00 – Nika Korenjak: Kako ženska postane morilka (režiser Aljoša Živadinov Zupančič)
19.30 – Jernej Potočan: Leta so tekla, mi pa malo manj (režiser Luka Marcen)
21.00 – Tjaša Mislej: Ena kri (režiserka Mojca Madon)

Brezplačne vstopnice za dogodke na Mali sceni so na voljo pri blagajni MGL.