carovnice01
Pojdi na vsebino

John Dempsey, Dana P. Rowe

Čarovnice iz Eastwicka

Alexandra (Tanja Ribič), Jane (Pia Zemljič/Viktorija Bencik) in Sukie (Iva Krajnc) so tri zdolgočasene samske ženske, ki živijo v slikovitem, vendar tudi duhamornem in provincialnem mestecu Eastwick v Novi Angliji. Kot ločenke med meščani veljajo za čudne in neuspešne, a skupna (čarobna) moč glasbenice, kiparke in pesnice v kombinaciji z novim prebivalcem postavi življenje v mestecu na glavo.

Bogat in karizmatičen prišlek Darryl Van Horne (Uroš Smolej) je moški iz sanj, ki v njihov vsakdan prinese erotični naboj in osvoji drugo za drugo. Toda ta popoln moški se kmalu izkaže za hudiča v neubranljivi preobleki.

Roman – film – mjuzikel

Ameriški pisatelj in literarni kritik John Hoyer Updike (1932–2009) je roman Čarovnice iz Eastwicka napisal 1984, leta 2008 pa še njegovo nadaljevanje z naslovom Vdove iz Eastwicka. Po scenariju Michaela Cristoferja je filmsko uspešnico Čarovnice iz Eastwicka posnel režiser George Miller, ki je osrednje vloge zaupal Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer in Jacku Nicholsonu.

Lejla Švabić v gledališkem listu zapiše:

Če so v romanu še nekakšna mešanica temačnih čarovnic in privlačnih žensk, hlepečih po "gospodu pravem", pa filmska priredba Lexo, Sukie in Jane predstavi predvsem kot osamljene, nepotešene seksi lepotice, ki se dokončno razživijo šele s prihodom svojega hudiča Darryla Van Horna, ki so si ga – za razliko od romana – priklicale kar same na enem izmed svojih četrtkovih srečanj. V filmski priredbi se junakinje svojih moči ne zavedajo, ampak jih zgolj slutijo, torej je tudi njihov priklic Darryla nezaveden, čeprav prav ta vzpodbudi nadaljnje dogodke.

Mjuzikel Čarovnice iz Eastwicka je svojo krstno izvedbo doživel leta 2000 v Royal Theatru na londonskem West Endu. Dialoge in songe je napisal John Dempsey, glasbo pa Dana P. Rowe.

O avtorju romana

Avtor romana, ki je izšel leta 1984, je ameriški pisatelj, pesnik, umetnostni in literarni kritik John Updike (1932–2009), ki je poleg Čarovnic znan predvsem po seriji romanov o liku Harryju “Rabbitu” Angstromu, ki naj bi po besedah literarnih kritikov spadal v panteon velikih likov ameriške književnosti, skupaj z Huckleberryjem Finnom, Jayjem Gatsbyjem in drugimi. Updikeov priljubljen motiv je opisovanje življenja v majhnih ameriških mestih, ki jih naseljujejo protestanti srednjega razreda, njegove teme so religija, seks, smrt in Amerika. Njegovo pisanje zaznamuje bogat jezik in številne digresije, Updike piše in obvlada številne žanre. Tisti, ki so do njegove pisave kritični, izpostavljajo plitkost obravnavanih tem, relativno intelektualno nezahtevnost in mizogino upodabljanje žensk in spolnosti. Kljub temu Updike velja za enega največjih ameriških piscev svoje generacije. V slovenščino so poleg Čarovnic prevedeni še romani Zakonski pari, Semenj v hiralnici in Rabbit se vrača.

The Witches of Eastwick, 2000

Mjuzikel

Predstava traja 3 ure in 0 minut in ima 1 odmor.

Ustvarjalci

Prevajalka dialogov

Alja Predan

Prevajalec songov

Milan Dekleva

Režiser

Stanislav Moša

Glasbeni vodja in dirigent

Žare Prinčič

Dramaturginja

Eva Mahkovic

Scenograf

Jože Logar

Kostumografka

Andrea Kučerová

Korepetitor

Jože Šalej

Koreografka

Aneta Majerová

Lektorica

Maja Cerar

Oblikovalec svetlobe

Branko Šulc

Asistentka dramaturginje (študijsko)

Lejla Švabić

Kiparska dela

Branko Drekonja

Dirigent

Žare Prinčič

Flavta, sopran saksofon, tenor saksofon

Hugo Šekoranja / Primož Fleischman

Flavta, klarinet, bas klarinet, alt saksofon, bariton saksofon

Blaž Trček /Aljoša Deferri

Trobenta, krilnica

Dominik Krajnčan / Peter Jevšnikar

Pozavna

Klemen Repe / Matija Mlakar

Klaviature 1

Rok Lopatič

Klaviature 2

Jože Šalej / Sašo Vollmaier

Bobni

Aleš Rendla / Gašper Peršl

Kitara

Vitja Balžalorsky

Bas

Robert Jukič / Jošt Drašler

Nastopajo

Alexandra Spofford

Sukie Rougemont

Felicia Gabriel

Clyde Gabriel

Michael

Domen Valič

Fidel

Jure Kopušar

Deklica

Liza Humer

Joe

Tomaž Pipan

Ed

Domen Anžlovar

Brenda

Stannia Boninsegna

Jane Smart

Pia Zemljič

Greta

Marijana Jaklič Klanšek

Gina

Maja Boh Hočevar

Zbor

Laura Zafred

Zbor

Mirjam Strmole

Zbor

Marjeta Cerar

Zbor

Višnja Fičor

Zbor

Ana Erčulj

Zbor

Tanja Ravljen

Zbor

Anja Drnovšek

Zbor

Maja Ajdič

Zbor

Gašper Banovec

Zbor

Tine Čarman

Zbor

Klemen Janežič

Zbor

Metod Banko

Zbor

Primož Križaj

Darryl Van Horne