Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Gregor Gruden

Član/ica igralskega ansambla MGL od 18. 1. 2007

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Žiga Divjak, Gregor Zorc

Gregor Gruden

Član/ica igralskega ansambla MGL od 18. 1. 2007

Gregor Gruden se je rodil 26. marca 1980 v Ljubljani. Že v srednji šoli se je v Šolski impro ligi preizkušal v tekmovanjih v gledališki improvizaciji. Študiral je dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski AGRFT v letniku Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja - Rifleta. Diplomiral je v več vlogah v uprizoritvi Pomembno je biti Ernest Oscarja Wilda. Za te vloge in za vlogo Hočevarja v uprizoritvi Kisli maček Caryl Churchill je leta 2006 prejel študentsko Prešernovo nagrado. Že kot študent je nastopil v SNG Drama Ljubljana kot Sulejman v Alamutu Vladimirja Bartola (r. Sebastijan Horvat) in kot Jašvin v Ani Karenini Leva Nikolajeviča Tolstoja (r. Dušan Jovanović). Sodeloval je tudi s Tomažem Pandurjem (Tesla Electric Company).

Ansamblu MGL se je pridružil leta 2007 in zablestel v vlogi Muhe v Zgodbah vsakdanje norosti Petra Zelenke. Igral je v številnih mjuziklih: bil je Joe/Josephine v Sugar – Nekateri so za vroče Petra Stonea, Jula Stynea in Boba Merrilla (r. Stanislav Moša), Georg v Pomladnem prebujenju Stevena Saterja in Duncana Sheika (r. Sebastijan Horvat), Clyde v Čarovnicah iz Eastwicka Johna Dempseyja in Dane P. Rowea (r. Diego de Brea), Kleonim in Siridis v Lizistrati Andreja Rozmana - Roze in Coca Mosquita (r. Mateja Koležnik). Pomembne so tudi njegove vloge Darka v uprizoritvi Pes, pizda in peder Gregorja Fona (r. Primož Ekart), Njega v Kisiku Ivana Viripajeva (r. Primož Ekart), Michaela v Kosu plastike Mariusa von Mayenburga (r. Primož Ekart), Aleksandra Kralja v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Tonija v Kresnicah Tene Štivičić (r. Nina Rajić Kranjac), Richarda v Urah, dnevih, času Anje Krušnik Cirnski (r. Mojca Madon) …

Poleg dela v matičnem gledališču je nastopil tudi v gibalno-gledališki predstavi Republika ali Srečno pot Greta Garbo v režiji Urške Vohar v produkciji Zavoda Emanat in Zavoda Bunker. V več vlogah se je izkazal tudi v uprizoritvi Mala morska deklica Hansa Christiana Andersena (Mini teater, 2009).

V vlogi Erika je igral v televizijskem filmu Plan B Urške Kos. Nastopil je v številnih televizijskih nadaljevankah (Nova dvajseta, Usodno vino, Reka ljubezni).

Je tudi član glasbene skupine Kamerad Krivatoff.

Nagrade

2017

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)

Za vlogo Michaela v Kosu plastike M. von Mayenburga (MGL).

2006

Prešernova nagrada (akademijska)

Za vlogo Hočevarja v uprizoritvi Kisli maček C. Churchill in za več vlog v uprizoritvi Pomembno je biti Ernest O. Wildea (oboje AGRFT).