Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Boris Kerč

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 6. 1989

Igra v naslednjih uprizoritvah:

John Boynton Priestley

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

Rrose Sélavy

Jean-Paul Sartre

Boris Kerč

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 6. 1989

Boris Kerč se je rodil 19. aprila 1961 v Ljubljani. Leta 1982 se je vpisal na ljubljansko AGRFT in v letniku Poldeta Bibiča diplomiral iz dramske igre in umetniške besede v vlogi Jörgena Tessmana v uprizoritvi Hedda Gabler Henrika Ibsena. Že med študijem je večkrat sodeloval z MGL in Eksperimentalnim gledališčem Glej.

Po dveletni zaposlitvi v PDG Nova Gorica se je leta 1989 pridružil ansamblu MGL in mu ostal zvest do danes. Od komedijskih vlog velja omeniti Matička (Anton Tomaž Linhart, Ta veseli dan ali Matiček se ženi, r. Zvone Šedlbauer), Mara (Marin Držić, Dundo Maroje, r. Radoslav Zlatan Dorić),Georgea (Marc Camoletti, Pridi gola na večerjo, r. Zvone Šedlbauer), Dr. Franka-Marka Dolarja (Boštjan Tadel, Policija d. d., r. Boris Kobal), Florinda Aretusija (Carlo Goldoni, Sluga dveh gospodarjev, r. Boris Kobal), pomembne pa so tudi njegove stvaritve vlog Carja Aleksandra I. (Milan Dekleva, Mojca Kranjc, Alja Predan, 1821, r. Zvone Šedlbauer), Stražarja (Janusz Głowacki, Fortinbras je pijan, r. Zijah A. Sokolović) in Mikea (Shelagh Stephenson, Spomin vode, r. Zvone Šedlbauer), za katere je bil tudi nagrajen. Opazni sta bili tudi vlogi Babbybobbyja (Martin McDonagh, Kripl z Inishmaana, r. Mateja Koležnik) in 6. porotnika (Reginald Rose, Dvanajst jeznih mož, r. Matjaž Zupančič). Igral je tudi v mjuziklih: bil je Max (Joe Masteroff, John Kander, Fred Ebb, Kabaret, r. Stanislav Moša), Mordehaj (Joseph Stein, Jerry Bock, Sheldon Harnick, Goslač na strehi, r. Stanislav Moša), Prvi gangster in Prvi milijonar (Peter Stone, Jule Styne, Bob Merrill, Sugar – Nekateri so za vroče, r. Stanislav Moša) in Raymond (John Dempsey, Dana P. Rowe, Čarovnice iz Eastwicka, r. Stanislav Moša). Nastopil je tudi kot Paris (William Shakespeare, Romeo in Julija, r. Diego de Brea), Drugi delavec (Heiner Müller, Komedija z ženskami, r. Ivica Buljan), Grof (Arthur Schnitzler, Vrtiljak), Žan (Nejc Gazvoda, Vranja vrata, r. Nejc Gazvoda), Alejandro García (Antonio Tabares, Vrh ledene gore, r. Mojca Madon), Georges (Jean Cocteau, Strašni starši, r. Alen Jelen) … V MGL je sodeloval tudi v številnih bralnih uprizoritvah.

Nastopal je tudi v drugih slovenskih gledališčih, največ v Eksperimentalnem gledališču Glej (nagrajena vloga Mame v Noči gostov Petra Weissa), Prešernovem gledališču Kranj, Špas teatru in Satiričnem gledališču Slavka Cerjaka. V devetdesetih letih je bil soustanovitelj Slovenskega komornega gledališča in v njem oblikoval več vlog. Igral je tudi v londonski uprizoritvi drame Kaj pa Leonardo? Evalda Flisarja.

Igral je v več kot desetih slovenskih filmih (v glavni vlogi v Času brez pravljic Boštjana Hladnika), v filmskih koprodukcijah (Postali bomo prvaki sveta Darka Bajića) ter številnih televizijskih dramah in nadaljevankah (Rodna letina, Internat, Usodno vino, Gorske sanje). Za vlogo Maksimiljana Starmana v Gorskih sanjah je bil nominiran za nagrado žarometi (za igralca leta), ki jo podeljuje revija Vklop. Sodeloval je tudi pri sinhronizaciji risank in animiranih filmov (Veseli avtobuski, 5 legend, Pingvini z Madagaskarja) in v otroških televizijskih oddajah. Dolgoletna je njegova povezanost z radiem (sodelovanje v več kot 70 oddajah in radijskih igrah).

Nagrade

2001

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)

Za vlogo Carja Aleksandra I. v uprizoritvi 1821 M. Dekleve, M. Kranjc in A. Predan, za vlogo Stražarja v uprizoritvi Fortinbras je pijan J. Głowackega, za vlogo Gregersa v Divji rački H. Ibsena in za vlogo Mikea v Spominu vode S. Stephenson (vse MGL).

1986

MEDNARODNI GLEDALIŠKI FESTIVAL MESS, SARAJEVO - Nagrada za igro

Za vlogo Mame v Noči gostov P. Weissa (EG Glej).