Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Tina Potočnik Vrhovnik

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 2. 2012

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Ira Ratej

William Shakespeare

Tina Potočnik Vrhovnik

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 2. 2012

Tina Potočnik Vrhovnik se je rodila 26. decembra 1988 v Ljubljani. Na AGRFT se je vpisala leta 2007. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Branka Šturbeja in Kristijana Mucka ter študij končala z diplomsko vlogo Anice v Lepotici in zveri Iva Svetine (r. Jaša Koceli) in več vlogami v Ionescovih Zavratnih igrah (r. Eva Nina Lampič). Za vlogi Gospe Martin v Ionescovi Plešasti pevki in Starke v Zavratnih igrah je leta 2011 dobila akademijsko Prešernovo nagrado.

V MGL je prvič nastopila še med študijem v sezoni 2010/2011 v vlogi Silje van der Vries v uprizoritvi Golobi Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić). Bila je Prostitutka z lepim znamenjem v Rekviemu Hanoha Levina (r. Matjaž Zupančič), Delavka v Komediji z ženskami Heinerja Müllerja (r. Ivica Buljan), Miranda v Črni živali žalosti Anje Hilling (r. Ivica Buljan), Luise Maske in Grofica Sofie von Beeskow v trilogiji Iz junaškega življenja meščanov (r. Aleksandar Popovski), Jane in Valerie v Sambi lantani Andrewja Bovella (r. Barbara Hieng Samobor), Helena v Homerjevi Iliadi (r. Jernej Lorenci), Šen Te/Šuj Ta v Dobrem človeku iz Sečuana Bertolta Brechta (r. Aleksandar Popovski), Jessica v Kosu plastike Mariusa von Mayenburga (r. Primož Ekart), Lucija Kos v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Beatrice v Traču Gašperja Tiča in Davorja Hercega (r. Jaka Ivanc in Gašper Tič), Laura v Urah, dnevih, času Anje Krušnik Cirnski (r. Mojca Madon) …

Nastopila je v več celovečernih filmih (Skriti spomin Angele Vode Maje Weiss, Ne bom več luzerka Urše Menart) in televizijskih nadaljevankah (Takle mamo, V dvoje, Jezero). Sodeluje tudi v radijskih igrah in pri sinhronizaciji risank.

Nagrade

2011

Prešernova nagrada (akademijska)

Za vlogo Ge. Martinove v Plešasti pevki E. Ionesca in za vlogo Starke v Zavratnih igrah E. Ionesca (AGRFT).