Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Iva Krajnc Bagola

Član/ica igralskega ansambla MGL od 5. 9. 2001

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Yasmina Reza

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

Eugène Ionesco

Ivor Martinić

Marshall Brickman, Rick Elice, Andrew Lippa

Iva Krajnc Bagola

Član/ica igralskega ansambla MGL od 5. 9. 2001

Iva Krajnc Bagola se je rodila 10. novembra 1978 v Ljubljani. Na AGRFT se je vpisala leta 1997. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Borisa Cavazze in Jožice Avbelj ter študij zaključila z diplomskima vlogama Gospe Pugh in Gospe Willy Nilly v uprizoritvi Pod mlečnim gozdom Dylana Thomasa (r. Dejan Sarič). Za vlogo Jimene v akademijski produkciji Corneillovega Cida (r. Sašo Juhart) je leta 2000 dobila Severjevo nagrado.

Že kot študentka je nastopila v projektu Curek krvi Antonina Artauda (Cankarjev dom, r. Bojan Jablanovec). Na oder MGL, kjer se je zaposlila takoj po koncu študija, je prvič stopila leta 2001 v vlogi Olge v Ognjenem obrazu Mariusa von Mayenburga in bila za vlogo na Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki nagrajena z nagrado za najboljšega mladega igralca.

Kasneje je v MGL med drugim ustvarila Violo v Shakespearovem Kar hočete (r. Slobodan Unkovski), Sašo v Ivanovu Čehova (r. Dušan Mlakar), Honey v Albeejevi Kdo se boji Virginie Woolf? (r. Mile Korun), Colombino v Goldonijevih Beneških dvojčkih (r. Dušan Mlakar), Ofelijo v Shakespearovem Hamletu (r. Matjaž Zupančič), Lolito v Loliti Vladimirja Nabokova (r. Andreja Kovač), Sally Bowles v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša) in Wendlo v mjuziklu Pomladno prebujenje Stevena Saterja in Duncana Sheika (r. Sebastijan Horvat), Jenny Nagle v Müllerjevi Komediji z ženskami (r. Ivica Buljan), Solveig v Ibsenovem Peeru Gyntu (r. Eduard Miler), Dunjo v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Hero v mjuziklu Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega (r. Jaka Ivanc in Gašper Tič), Gospo Jourdain v Molièrovem Žlahtnem meščanu (r. Eduard Miler), Andreo v Belli Figuri Yasmine Reza (r. Mateja Kokol), Sašo v Orlandu Draga Ivanuše (r. Barbara Hieng Samobor), Morticijo v mjuziklu Addamsovi Marshalla Brickmana, Ricka Elicea in Andrewa Lippe (r. Aleksandar Popovski), Judy v Dragi, doma sem! Laure Wade (r. Nina Šorak), Grudnovko v Cankarjevi komediji Za narodov blagor (r. Matjaž Zupančič) …

Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, na primer v SNG Drama Ljubljana in Mestnem gledališču Ptuj.

Podobno intenzivno kot z gledališčem se ukvarja tudi s filmom. Posnela je številne celovečerce slovenske in tuje produkcije in za svoje delo prejela mnoge nagrade, med drugimi nagrado vzhajajoča zvezda na 56. Berlinskem filmskem festivalu (za vlogo Marjane v filmu Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča), nagrado za najboljšo žensko vlogo in nagrado FIPRESCI na festivalu Filmska srečanja v Nišu (za vlogo Lee v Besi Srđana Karanovića) ter nagrado za najboljšo igralko na Festivalu slovenskega filma v Portorožu (za vlogo Simone v Varuhu meje Maje Weiss). Igrala je v Stanju šoka in Vsi proti vsem Andreja Košaka, v filmu Ne pozabi dihati Martina Turka, v Štirih stvareh, ki sem jih želel početi s tabo Mihe Knifica, v Made in Slovenia Mirana Zupaniča, Božični večerji Boštjana Vrhovca, nadaljevanki Čokoladne sanje, Srečno samski in drugih celovečernih, kratkih, dokumentarnih ter televizijskih filmih in nadaljevankah. Nastopila je tudi v italijanskem filmu Angel zidov v režiji Lorenza Bianchinija, kjer je zaigrala s francosko filmsko legendo Pierrom Richardom.

Nagrade

2022

Nagrada »Duša Počkaj« 2022 za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije

za vloge Varje v Češnjevem vrtu Antona Pavloviča Čehova, Helene v uprizoritvi Za narodov blagor Ivana Cankarja, Šracie v Zimski poroki Hanoha Levina, Nikoline v uprizoritvi Le zaljubiti se ne smemo Ivorja Martinića in Ženske v Izrednih razmerah Falka Richterja – vse MGL

2022

Nagrada sklada Staneta Severja 2022 za igralske dosežke

za vloge v zadnjih dveh letih, Varjo v Češnjevem vrtu, Nikolino v Le zaljubiti se ne smemo, Šracio v Zimski poroki in Žensko v Izrednih razmerah.

2018

27. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE - Žlahtna komedijantka

Za vlogo Hero v mjuziklu Trač G. Tiča in D. Hercega (MGL in Gledališče Koper) ter za vlogo Gospe Jourdainove v Molièrovem Žlahtnem meščanu (MGL).

2010

45. FILMSKA SREČANJA, NIŠ, SRBIJA - Priznanje za izjemno stvaritev tujega igralca oz. igralke v srbskem filmu (po mnenju strokovne žirije)

Za vlogo Lee v filmu Besa Srđana Karanovića.

2010

45. FILMSKA SREČANJA, NIŠ, SRBIJA - Nagrada za najboljšo žensko vlogo (po mnenju žirije kritike)

Za vlogo Lee v filmu Besa Srđana Karanovića.

2008

Dnevnikova nagrada

Za naslovno vlogo v Loliti V. Nabokova (MGL).

2006

15. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE - Žlahtna komedijantka

Za vlogo Colombine v Beneških dvojčkih C. Goldonija (MGL).

2006

56. BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL - Nagrada vzhajajoča zvezda (shooting star)

Za vlogo Marjane v filmu Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča.

2002

5. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ - Nagrada za najboljšo igralko

Za vlogo Simone v filmu Varuh meje Maje Weiss.

2002

5. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ - Stopova obetavna igralka leta

Za vlogo Simone v filmu Varuh meje Maje Weiss.

2001

10. MEDNARODNI FESTIVAL MALIH ODROV, REKA, HRVAŠKA - Nagrada Veljka Maričića za najboljšo mlado igralko/ca (skupaj s Tadejem Tošem)

Za vlogo Olge v Ognjenem obrazu M. von Mayenburga (MGL).

2000

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Ismene v Cidu P. Corneilla (AGRFT).