Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Uroš Smolej

Član/ica igralskega ansambla MGL od 22. 1. 2001

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Yasmina Reza

Eugène Ionesco

Marshall Brickman, Rick Elice, Andrew Lippa

Uroš Smolej

Član/ica igralskega ansambla MGL od 22. 1. 2001

Uroš Smolej se je rodil 7. marca 1974 na Jesenicah. Na AGRFT se je vpisal leta 1994. Dramsko igro je študiral v letniku več mentorjev ter študij končal pri profesorjih Borisu Cavazzi in Jožici Avbelj z vlogama Barta v Razrednem sovražniku Nigela Williamsa (r. Vojko Zidar) in Generala Etienna Lonsegurja v Vitracovi igri Victor ali otroci na oblasti (r. Samo M. Strelec). Za vlogo Barta je (skupaj s soigralci) leta 1998 prejel akademijsko Prešernovo nagrado.

Že med študijem je nase opozoril z več igralskimi kreacijami: za vlogo Arthurja Rimbauda v Mrakovem Begu iz pekla (r. Damir Zlatar Frey, Koreodrama Ljubljana, 1996) je prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca, za naslovno vlogo v Shakespearovem Othellu (r. Boris Cavazza, AGRFT, 1996) pa so mu podelili Severjevo nagrado za najboljšega študenta. Za nastopa v uprizoritvah O tem se ne govori Mortona Harryja (r. Samo M. Strelec, PG Kranj, 1996) in Sapramiška Svetlane Makarovič (PG Kranj, 2000) je prejel nagradi zlata paličica.

Po študiju se je leta 1998 zaposlil v PG Kranj, kjer je ostal dve sezoni. Leta 2001 je postal član igralskega ansambla MGL, občasno pa nastopa tudi v drugih gledališčih. Prejel je več nagrad: leta 2002 je prejel Borštnikovo nagrado za vlogi Bartleyja v Kriplu z Inishmaana (r. Mateja Koležnik) in Njega v Dvoboju (r. Diego de Brea, Gledališče Glej, 2002), leta 2004 so mu na celjskih Dnevih komedije podelili naziv žlahtni komedijant za nastop v Burki o jezičnem dohtarju (r. Vito Taufer, Špas teater, 2003), istega leta pa je za vlogo Čackega v uprizoritvi Gorje pametnemu Gribojedova (r. Zvone Šedlbauer) prejel še Dnevnikovo in Borštnikovo nagrado. Za vloge Carterja v Prasici debeli Neila LaButa (r. Saša Anočić), naslovno vlogo v Shakespearovem Hamletu (r. Matjaž Zupančič) in Konferansjeja v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša) je leta 2006 prejel Severjevo nagrado. Za vlogo Konferansjeja je leta 2007 prejel še Dnevnikovo in Borštnikovo nagrado, leta 2008 pa nagrado Prešernovega sklada. Leta 2009 so mu za vlogo Jerryja/Daphne v mjuziklu Sugar – Nekateri so za vroče Petra Stona, Jula Styna in Boba Merrilla (r. Stanislav Moša) na Dnevih komedije znova podelili naziv žlahtnega komedijanta. Bil je tudi Lette v Grdobi Mariusa von Mayenburga (r. Boris Kobal), v več vlogah je nastopil v Prevarah Jere Ivanc (r. Jaka Ivanc). Bil je Valentin v Čudežni terapiji Daniela Glattauerja (r. Tijana Zinajić), Karlo Dolinar v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Župnik v Traču Gašperja Tiča in Davorja Hercega (r. Jaka Ivanc in Gašper Tič), Gomez Addams v Addamsovih Marshalla Brickmana, Ricka Ellisa in Andrewja Lippe (r. Aleksandar Popovski), Dr. Pavel Gruden v uprizoritvi Za narodov blagor (r. Matjaž Zupančič) …

Igral je v številnih celovečernih, kratkih in televizijskih filmih, med drugim v Črepinjicah Janeza Lapajneta (1997), Patriotu Tuga Štiglica (1998), Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča (2005), Kratkih stikih Janeza Lapajneta (2006), Angeli Vode – skritem spominu Maje Weiss (2009), v Mamah (2017–2018), v filmu Jaz sem Frenk Metoda Pevca (2019). Sodeloval je tudi pri radijskih igrah.

Nagrade

2018

27. DNEVI KOMEDIJE, CELJE - Žlahtni komedijant

Za vlogo Župnika v Traču G. Tiča in D. Hercega (MGL in Gledališče Koper).

2016

Tantadruj za gledališki dosežek

Za uprizoritev Trio Gašperja Tiča (Gledališče Koper).

2009

18. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE - Žlahtni komedijant

Za vlogo Jerryja/Daphne v uprizoritvi Sugar – Nekateri so za vroče P. Stonea, J. Stynea in B. Merrilla (MGL).

2008

Nagrada Prešernovega sklada

Za vlogo Konferansjeja v Kabaretu J. Masteroffa, J. Kandra in F. Ebba (MGL).

2007

41. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vlogo Konferansjeja v Kabaretu J. Masteroffa, J. Kandra in F. Ebba (MGL).

2007

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Konferansjeja v Kabaretu J. Masteroffa, J. Kandra in F. Ebba (MGL).

2006

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Carterja v Prasici debeli N. LaBute, za naslovno vlogo v Hamletu W. Shakespeara in za vlogo Konferansjeja v Kabaretu J. Masteroffa, J. Kanderja in F. Ebba (vse MGL).

2004

39. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vlogo Aleksandra Sergejeviča Čackega v uprizoritvi Gorje pametnemu A. S. Gribojedova (MGL).

2004

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Aleksandra Sergejeviča Čackega v uprizoritvi Gorje pametnemu A. S. Gribojedova (MGL).

2004

13. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE - Žlahtni komedijant (skupaj z Matjažem Javšnikom, Ivanom Godničem in Robertom Prebilom)

Za vlogo v uprizoritvi Burka o jezičnem dohtarju neznanega avtorja (Špas teater Mengeš).

2002

37. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vlogo Bartleyja v Kriplu z Inishmaana M. McDonagha (MGL) in za vlogo v Dvoboju D. de Bree (Gledališče Glej).

2000

8. FESTIVAL ZLATA PALIČICA, LJUBLJANA - Zlata paličica za najboljšo moško vlogo

Za vlogo v Sapramiški S. Makarovič (PG Kranj).

1998

Prešernova nagrada (akademijska) (skupaj s Hanno Antonijo Woycik-Slak, Rokom Viharjem, Zoranom Živulovićem, Danijelom Malalanom, Markom Mandičem, Martinom Srebotnjakom, Tadejem Tošem in Urošem Fürstom)

Za vlogo Barta v Razrednem sovražniku N. Williamsa (AGRFT).

1997

5. FESTIVAL ZLATA PALIČICA, LJUBLJANA - Zlata paličica za najboljšo moško vlogo

Za vlogo v uprizoritvi O tem se ne govori H. Mortona (PG Kranj).

1996

31. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova diploma in nagrada za mladega igralca

Za vlogo Arthurja Rimbauda v Begu iz pekla I. Mraka in D. Z. Freya (Koreodrama in Festival Ljubljana).

1996

Nagrada Sklada Staneta Severja

za naslovno vlogo v Othellu W. Shakespeara (AGRFT)