Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Tanja Ribič

Član/ica igralskega ansambla MGL od 7. 7. 1992

Tanja Ribič

Član/ica igralskega ansambla MGL od 7. 7. 1992

Tanja Ribič se je rodila 28. junija 1968 v Zagorju. Na AGRFT se je vpisala leta 1987. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja ter študij končala z diplomskima vlogama Colombine v Življenju plejbojev po Dušanu Jovanoviću (r. Samo M. Strelec) in Gospe Sirellijeve v igri Kaj je resnica? Luigija Pirandella (r. Igor Štromajer).

Že med študijem je začela igrati v profesionalnih gledališčih: v Drami SNG Maribor je leta 1989 igrala Marlene Dietrich v igri Modri angel Igorja Koršiča (r. Karpo Godina), v SMG leta 1991 pa Lenoro v Krokarju Edgarja Allana Poeja in Janeza Pipana (r. Janez Pipan). Tudi v MGL, kjer se je zaposlila takoj po koncu študija, je prvič nastopila že kot študentka: leta 1991 je bila Ljalka v Intergirl Vladimirja Kunina (r. Žarko Petan), leta 1992 pa Lucija v Goethejevi Stelli (r. Janez Pipan).

Kasneje je v MGL med drugim igrala Anno v Zažgi! Lanforda Wilsona (r. Zijah A. Sokolović), Suzette v Pridi gola na večerjo Marca Camolettija (r. Zvone Šedlbauer; za vlogo je na Dnevih komedije v Celju dobila naziv žlahtna komedijantka), Elizo Doolittle v Pigmalionu Bernarda Shawa (r. Boris Kobal), za katero je leta 1999 prejela Dnevnikovo nagrado, Roksano v Cyranoju de Bergeracu Edmonda Rostanda (r. Dušan Jovanović), Celimeno v Molièrovem Ljudomrzniku (r. Samo M. Strelec), Irino v Treh sestrah Čehova (r. Boris Kobal), Marleno v Puncah in pol Caryl Churchill (r. Jaka Andrej Vojevec), Terapevtko v Čudežni terapiji Daniela Glattauerja (r. Tijana Zinajić), Mašo v Traču Gašperja Tiča in Davorja Hercega (r. Jaka Ivanc in Gašper Tič), Mrmoljevko v uprizoritvi Za narodov blagor Ivana Cankarja (r. Matjaž Zupančič) … Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, med drugim v SNG Drama Ljubljana in SMG.

Intenzivno se ukvarja tudi s filmom slovenske in tuje produkcije: med drugim je igrala v celovečercih Kajmak in marmelada ter Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Đurića (za zadnjo vlogo je leta 2008 na filmskem festivalu v Taormini prejela nagrado za najboljšo igralko), Nikogaršnja zemlja Danisa Tanovića, Halgato Andreja Mlakarja, Umetni raj Karpa Godine, Nepopisan list Janeta Kavčiča, Ti presento un amico Carla Vanzine in La prima notte della luna Massima Guglielmija. Igrala je osrednje vloge v TV-nadaljevankah Naša mala klinika in Teater Paradižnik, posnela nekaj TV-filmov in veliko radijskih iger.

Leta 1997 je s pesmijo Zbudi se zastopala Slovenijo na tekmovanju Pesem Evrovizije in posnela več samostojnih plošč. Dvakrat je vodila prireditev Viktorji, ukvarja pa se tudi s sinhronizacijo celovečernih Disneyjevih risank, ki jih tudi režira. Prevedla je tri dramska besedila: Butelj za večerjo Francisa Vebra, Lažeš, kradeš, škampe ješ Radoslava Pavlovića in Elizabeta je zagreta Robina Howdina, ki jo je leta 2004 v Teatru 55 tudi režirala. V zagrebškem gledališču Nora hiša je leta 2020 režirala uspešnico Daniela Glattauerja Čudežna terapija in v njej tudi igrala.

Nagrade

2021

MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL KRANJSKA GORA

Nagrada ajdovska deklica za izjemen umetniški dosežek v kinematografiji
za vlogo Silvije v filmu Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Đurića

2011

1. FESTIVAL DOMAČIH IGRANIH TV SERIJ »FEDIS«, BEOGRAD, SRBIJA - Plaketa za opaženo vlogo

Za vlogo Lili Muhe v TV seriji Naša mala klinika.

2008

FILMSKI FESTIVAL, TAORMINA, SICILIJA, ITALIJA - Nagrada za najboljšega igralca ali igralko

Za vlogo Silvije v filmu Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Djurića.

2006

1. slovenska Femme Fatale

1999

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Elize Doolittle v Pigmalionu B. Shawa (MGL).

1999

10. mesto na Evroviziji v Dublinu

Za pesem Zbudi se.

1999

Zmagovalka EME

Za pesem Zbudi se.

1994

3. FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE - Žlahtna komedijantka

Za vlogo Suzette v uprizoritvi Pridi gola na večerjo M. Camolettija (MGL).