Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Mirjam Korbar

Član/ica igralskega ansambla MGL od 15. 10. 1987

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Katarina Morano

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa

Joseph Kesselring

Nejc Gazvoda

Mirjam Korbar

Član/ica igralskega ansambla MGL od 15. 10. 1987

Mirjam Korbar se je rodila 6. julija 1964 v Mariboru. Z gledališčem se je začela ukvarjati že pri petnajstih letih, ko se je na Prvi gimnaziji v Mariboru pridružila skupini Tespisov voz, ki jo je vodil Tomaž Pandur. Njihove uprizoritve – Kadi se Ilion, Trudni zastori, Macbeth (v vlogi Lady Macbeth), Mrtvec pride po ljubico (v vlogi Micike 2), Nočni prizori – so doživele tudi po več kot dvajset ponovitev in gostovale na festivalih v Beogradu, Skopju in Dobrovniku.

Na AGRFT se je vpisala leta 1983. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Mirana Hercoga ter kasneje Dušana Mlakarja. Študij je zaključila z diplomsko vlogo Bjuti v Splavu smrti Haralda Müllerja (r. Tomaž Pandur). Leta 1986 je za vlogo Elizabete v akademijski produkciji Schillerjeve Marije Stuart (r. Tomaž Pandur) dobila Severjevo nagrado, leto kasneje pa skupinsko akademijsko Prešernovo nagrado za produkcijo tretjega letnika dramske igre Namišljeni bolnik (r. Saša Jarh).

Že med študijem je leta 1985 nastopila v Krstu pod Triglavom Dragana Živadinova in istega leta v Kafkovem Procesu (r. Zvone Šedlbauer) prvič igrala v MGL, kjer se je takoj po koncu študija tudi zaposlila. V MGL je med drugim igrala Milko v Jančarjevem Klementovem padcu (r. Janez Pipan; za vlogo je leta 1988 dobila Borštnikovo nagrado za mlado igralko), Bianco v Shakespearovi Ukročeni trmoglavki (r. Žarko Petan), Julijo v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Barbara Hieng Samobor), Stello v Goethejevi Stelli (r. Janez Pipan), Ilse v Wedekindovem Pomladnem prebujenju (r. Sebastijan Horvat), Mašo v Galebu Čehova(r. Dušan Jovanović), naslovno vlogo v Lorcovi Yermi (r. Zvone Šedlbauer), C v Albeejevih Treh visokih ženskah (r. Mateja Koležnik; za vlogo je leta 1997 dobila Borštnikovo nagrado), naslovno vlogo v Koljadovi Murlin Murlo (r. Matjaž Latin), Kesonijo v Camusovi Caliguli (r. Sebastijan Horvat), Mary v Spominu vode S. Stephenson (r. Zvone Šedlbauer), naslovno vlogo v Cullenovi Anni Weiss (r. Zvone Šedlbauer). Bila je tudi Ana Petrovna v Ivanovu Čehova (r. Dušan Mlakar), Charllote Haze v Loliti Nabokova (r. Andreja Kovač), Grozdana v Martinićevi Drami o Mirjani in tistih okrog nje (r. Dušan Jovanović), Druga ženska v Iluzijah Viripajeva (r. Anja Suša), Sofía Cuevas v Tabaresovem Vrhu ledene gore (r. Mojca Madon), Katarina v Gazvodovem Tihem vdihu (v avtorjevi režiji). Nastopila je tudi v odmevni uprizoritvi to jabolko, zlato S. Semenič (r. Primož Ekart).

Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, med drugim v SNG Drama Ljubljana in Špas teatru. Pomembna je tudi njena vloga Afre v Grumovem Dogodku v mestu Goga (r. Jaša Koceli) v Anton Podbevšek Teatru.

Nastopila je v več kot petnajstih celovečernih filmih in TV-dramah, na primer v Črni orhideji Matjaža Klopčiča, Rabljevi freski Antona Tomšiča, Halgatu Andreja Mlakarja (za vlogo je leta 1994 dobila nagrado Stopova igralka leta), Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča, Petelinjem zajtrku Marka Naberšnika, Paniki Barbare Zemljič in Inferno Vinka Möderndorferja. Igrala je tudi v televizijskih nadaljevankah (Teater Paradižnik, Klan, Dosjeji J. K., Kdo bo koga, Nekaj na G, Več po oglasih, Usodno vino), redno pa sodeluje tudi pri radijskih igrah.

Nagrade

2023

58. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

za vlogo Mame v uprizoritvi Usedline Katarine Morano

2022

Nagrada za najboljšo žensko vlogo

FILMSKI FESTIVAL ST. ANDREWS NA ŠKOTSKEM
Nagrada za najboljšo žensko vlogo
za vlogo Mejre v filmu Zastoj Vinka Möderndorferja

2021

15. MOSTARSKI FESTIVAL FILMSKE IGRE - Nagrada drevo ljubezni za najboljšo glavno žensko vlogo

za vlogo Mejre v filmu Zastoj Vinka Möderndorferja

2019

Igralska nagrada "Duša Počkaj" za dveletno obdobje, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)

Za vlogo Sofíe Cuevas v uprizoritvi Vrh ledene gore A. Tabaresa in za vlogo Katarine v uprizoritvi Tih vdih N. Gazvode (oboje MGL).

1997

32. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vlogo C v Treh visokih ženskah E. Albeeja (MGL).

1995

4. SLOVENSKI FILMSKI MARATON, PORTOROŽ- Stopova igralka leta

Za vlogo Tereze v filmu Halgato Andreja Mlakarja.

1990

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Pegeen Mike v Junaku z zahoda J. M. Synga (MGL).

1988

23. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za mlado igralko

Za vlogo Milke v Klementovem padcu D. Jančarja (MGL).

1987

Prešernova nagrada (akademijska) – skupinska, Molière, Namišljeni bolnik, AGRFT

1986

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Elizabete v Mariji Stuart F. Schillerja (AGRFT).