Cesnjev vrt 00 2000x1250px foto Peter Giodani 9273
Pojdi na vsebino

Anton Pavlovič Čehov

Češnjev vrt

Plemkinja Ljubov Andrejevna Ranevska se po petletnem bivanju v Parizu s sedem­najstletno hčerko Anjo vrne na domače posestvo, ki slovi po čudovitem češnjevem vrtu. Čeprav je zanj ves čas vestno skrbela rejenka Varja, ga bo zaradi težkih gmotnih razmer Ranevske treba prodati na dražbi. Podjetni trgovec Lopahin – čigar oče in ded sta na posestvu služila kot tlačana, svoje veliko premoženje pa si je pridobil sam – Ranevski predlaga, naj posestvo razdeli na letoviščarske parcele in jih odda v najem. V tem primeru bo sicer treba vrt posekati, vendar bo družina obdržala posestvo in z njim celo zaslužila. Namesto da bi mu prisluhnila, se Ranevska obotavlja in zanaša na čudež. Obdana s sorodniki in prijatelji ne išče izhoda iz krize, ampak prireja zabave in še naprej razdaja denar. Posestvo na dražbi nazadnje kupi Lopahin, ki začne sekati drevesa, še preden se družina razide.

Metafora posekanega vrta zaživi kot opomin družbi, ki se oklepa preteklosti in sanjari o prihodnosti, medtem ko ji sedanjost polzi v prazno. 

Вишнёвый сад, 1904

Komedija v štirih dejanjih

Premiera: 2. oktober 2021

Predstava traja 2 uri in 35 minut in ima 1 odmor.

Ustvarjalci

Prevajalec

Milan Jesih

Režiser

Janusz Kica

Dramaturginja

Petra Pogorevc

Scenografka

Karin Fritz

Kostumografka

Bjanka Adžić Ursulov

Lektorica

Maja Cerar

Avtorica glasbene opreme

Darja Hlavka Godina

Oblikovalec svetlobe

Andrej Koležnik

Oblikovalec zvoka

Sašo Dragaš

Asistentka režiserja

Živa Bizovičar, AGRFT

Asistentka dramaturginje

Manca Lipoglavšek, AGRFT

Nastopajo

Ranevska Ljubov Andrejevna

Anja, njena hči

Varja, njena rejenka

Gajev Leonid Andrejevič, brat Ranevske

Lopahin Jermolaj Aleksejevič, trgovec

Trofimov Pjotr Sergejevič, študent

Simeonov - Piščik Boris Borisovič, posestnik

Šarlota Ivanovna, guvernanta

Jepihodov Semjon Pantelejevič, pisar

Dunjaša, hišna

Jaša, mladi lakaj

Firs, stari lakaj

Mimoidoči

Anton Pavlovič Čehov je v svoji zadnji igri, ki jo je napisal na svojem domu v Jalti ob Črnem morju, ustvaril pronicljiv portret ruske družbe. Po odpravi tlačanstva na podeželju in industrializaciji mest v drugi polovici 19. stoletja je ruska družba doživela številne daljnosežne spremembe. Med družinskimi prijatelji Ranevske se zato poleg trgovca Lopahina kot predstavnika novega sloja trgovstva pojavi študent Trofimov, ki oznanja revolucijo, četudi po dejanjih in značaju bolj kot na prevratnike iz delavskega razreda spominja na svoje propadle gostitelje. Češnjev vrt, ki ga je avtor kljub resnosti obravnavanih tem označil kot komedijo, je napisan v modernem slogu, oprtem na impresionizem in simbolizem, potopljenem v melanholijo in pregnetenem s prizanesljivim humorjem. Metafora posekanega vrta zaživi kot opomin družbi, ki se oklepa preteklosti in sanjari o prihodnosti, medtem ko ji sedanjost polzi v prazno. V tem smislu je vedno znova živa in sodobna, saj ponuja razmislek o stanju družbe in našem odnosu do njega.

Mednarodno ugledni režiser Janusz Kica je v MGL režiral prvič.