Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Jaka Lah

Član/ica igralskega ansambla MGL od 20. 11. 2003

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

Eugène Ionesco

Joseph Kesselring

William Shakespeare

Marshall Brickman, Rick Elice, Andrew Lippa

Jaka Lah

Član/ica igralskega ansambla MGL od 20. 11. 2003

Jaka Lah se je rodil 5. septembra 1978 v Mariboru. Na AGRFT se je vpisal leta 1999, pred tem pa na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral sociologijo kulture in slovenski jezik s književnostjo. Dramsko igro je študiral v letniku profesorjev Kristijana Mucka, Saša Jurcerja in Dušana Mlakarja ter študij zaključil z diplomsko uprizoritvijo Metamorfoze (po Ovidiju priredila Jaša Jenull in Marko Bratuš, r. Jaša Jenull). Za vlogo Sozija v akademijski produkciji Molièrovega Amfitriona (r. Jaša Jenull) je leta 2001 dobil Severjevo nagrado, leta 2003 pa akademijsko Prešernovo nagrado za avtorsko uprizoritev iz umetnosti giba Vsakdo od nas kdaj v samoti uzre svoj lastni obraz. Med študijem je prejel tudi dve akademijski nagradi zlatolaska. Leta 2010 je na AGRFT pod mentorstvom Kristijana Mucka magistriral iz dramske igre z nalogo Umetnost med slutnjo smisla in metamorfozo njegove odsotnosti.

Takoj po študiju se je zaposlil v MGL, kjer je med drugim igral Cliffa Lewisa v Ozri se v gnevu Johna Osborna (r. Janez Lapajne), Behemota v Mojstru in Margareti/Margareti in Mojstru Mihaila A. Bulgakova in Mihe Javornika (r. Jernej Lorenci), Tybalta v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Diego de Brea), Gooperja v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa (r. Ivica Buljan), Anučkina v Ženitvi Nikolaja Vasiljeviča Gogolja (r. Diego de Brea), McDuffa v uprizoritvi Dunsinane Davida Greiga (r. Aleksandar Popovski), Konrada v Zimskem Sončevem obratu Rolanda Schimmelpfenniga (r. Juš A. Zidar), Don Svedra v Traču Gašperja Tiča in Davorja Hercega (r. Jaka Ivanc in Gašper Tič), Gnoja Addamsa v Addamsovih Marshalla Brickmana, Ricka Ellisa in Andrewja Lippe (r. Aleksandar Popovski), Mosco v Volponeju Bena Jonsona in Stefana Zweiga (r. Diego de Brea).

Od konca študija aktivno sodeluje z Bojanom Jablanovcem pri projektu Via Negativa in je do danes sodeloval pri treh uprizoritvah: Incasso, Še in avtorskem projektu Čisti performans (Via Nova, soavtor Bojan Jablanovec). Leta 2010 je kot praktični del svoje magistrske naloge pripravil avtorski projekt Rob sveta (produkcija E. P. I. Center in Cankarjev dom). Kot izvajalec je sodeloval v butoh projektu Tanje Zgonc Koora, ki je leta 2002 dobil nagrado za najboljšo plesno predstavo po izboru plesnih kritikov.

Nastopil je v nekaj kratkih filmih in televizijskih nadaljevankah (Blisk, Jezero) in igral v celovečercu Vinka Möderndorferja Pokrajina št. 2. Leta 2008 je igral Josipa Rusjana v igranem dokumentarcu Borisa Palčiča Leteča brata Rusjan, ukvarja pa se tudi s sinhronizacijo risank in radijskimi igrami; med drugim je sodeloval v radijski igri Arija Saše Pavček (r. Alen Jelen), ki je leta 2008 dobila posebno nagrado Mir in prijateljstvo narodov na mednarodnem radijskem festivalu v Iranu.

Nagrade

2003

Prešernova nagrada (akademijska)

Za avtorsko uprizoritev iz umetnosti giba Vsakdo od nas kdaj v samoti uzre svoj lastni obraz (AGRFT).

2001

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Sozija v Molièrovem Amfitrionu (AGRFT).