Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Nataša Tič Ralijan

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 7. 2017

Igra v naslednjih uprizoritvah:

John Boynton Priestley

Ralf Westhoff

Marshall Brickman, Rick Elice, Andrew Lippa

Nataša Tič Ralijan

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 7. 2017

Nataša Tič Ralijan se je rodila 30. oktobra 1965 v Piranu. Najprej je študirala na Visoki upravni šoli, potem pa se je vpisala na AGRFT. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja in študij končala z diplomskima vlogama Ardelie v Življenju plejbojev po Dušanu Jovanoviću (r. Samo M. Strelec; za to vlogo je leta 1991 prejela študentsko Severjevo nagrado) in Gospe Frola v igri Kaj je resnica? Luigija Pirandella (r. Igor Štromajer).

Najprej je igrala v neinstitucionalnem gledališču Ane Monro, nato pa je bila 13 let del ansambla SNG Drama Ljubljana. V tem gledališču je ustvarila vidnejše vloge v uprizoritvah Peer Gynt Henrika Ibsena (r. Slobodan Unkovski), Anatol Arthurja Schnitzlerja (r. Zvone Šedlbauer), Za narodov blagor Ivana Cankarja (r. Boris Kobal), Don Juan ali Ljubezen do geometrije Maxa Frischa (r. Barbara Hieng Samobor), Hamlet in Ofelija Vinka Möderndorferja (v avtorjevi režiji), Inštrukcija Eugèna Ionesca (r. Sebastijan Horvat), Hlapci Ivana Cankarja (r. Mile Korun), Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja (r. Mateja Koležnik), Baal Bertolta Brechta (r. Eduard Miler), Dvoboj med črncem in psi Bernarda-Marie Koltèsa (r. Ivica Buljan) …

Eno leto je bila zaposlena v Gledališču Koper, kjer je igrala v več uprizoritvah: Naključna smrt nekega anarhista Daria Foja (r. Boris Cavazza), Gospodična Julija Augusta Strindberga (r. Dušan Mlakar), Vihar Williama Shakespeara (r. Jaka Ivanc), Jeklene magnolije Roberta Harlinga (r. Katja Pegan) in Barufe Carla Goldonija in Predraga Lucića (r. Vito Taufer). Pozneje je dalj časa ustvarjala na svobodi.

V MGL je igrala v mjuziklu Orlando Draga Ivanuše(r. Barbara Hieng Samobor), Mercadet ali Poslovni človek Honoréja de Balzaca (r. Janez Pipan), Addamsovi Marshalla Brickmana, Ricka Ellisa in Andrewja Lippe (r. Aleksandar Popovski), Ure dnevi, čas Anje Krušnik Cirnski (r. Mojca Madon) …

Nastopala je tudi v drugih slovenskih gledališčih (npr. v Lutkovnem gledališču Ljubljana in Špas teatru) in v nekaj avtorskih projektih. Ustvarila je številne vloge v radijskih igrah, televizijskih filmih in serijah (Trmoglavci, Česnovi). Igrala je v filmih Kavarna Astoria Jožeta Pogačnika, Nasmeh pod pajčolanom Tuga Štiglica, Đuka Begović Branka Schmidta, Morana Aleša Verbiča, Mokuš Andreja Mlakarja, Piran– Pirano Gorana Vojnovića, Adria Blues Miroslava Mandića, Mama Vlada Škafarja … Sodelovala je pri številnih sinhronizacijah risank in vodila različne prireditve.

Prejela je Stopovo nagrado za igralko leta in Borštnikovo nagrado za mlado igralko. Novembra 2004 je prejela Ježkovo nagrado, ki jo podeljuje svet RTV Slovenija za izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti. Prepoznavnost v najširšem smislu je dosegla s humoristično vlogo Ane Lize, za katero je prejela viktorja za posebne dosežke Akademije Viktor ter številne nagrade občinstva. Dvakrat je bila Slovenka leta po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika, osebnost leta, je prva in edina vitezinja dobre volje, bila je nominiranka za Janino Slovenko leta itn.

Nagrade

2005

Viktor za posebne dosežke (skupaj z Gašperjem Tičem)

Za stvaritev lika Ane Lize v TV oddaji Spet doma.

2004

Ježkova nagrada

1995

30. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za mlado igralko

Za vlogo Polone v Grmačah D. Zajca (SNG Drama Ljubljana).

1993

2. SLOVENSKI FILMSKI MARATON, PORTOROŽ - Stopova igralka leta

Za vlogo v filmu Nasmeh pod pajčolanom Tuga Štiglica.

1991

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo v Življenju podeželskih plejbojev D. Jovanovića (AGRFT).