Sosedje 2000x1250px 3169
Pojdi na vsebino

Ralf Westhoff

Sosedje


Anne, Johannes in Eddi so si v študentskih letih delili stanovanje, pozneje v življenju pa so se njihove poti razšle. Na stara leta spet navežejo stike in se odločijo ponovno zaživeti skupaj. Vsi trije so samski in pogrešajo družbo, pa tudi z denarjem so kot upokojenci bolj na tesnem, zato jim bo delitev stroškov prišla prav. Vselijo se v novo stanovanje, razigrani obujajo spomine na burno mladost, pijejo, kadijo, živahno razpravljajo in navijajo glasbo pozno v noč. A njihovo veselje ne traja dolgo. V stanovanju pod njimi namreč živijo trije resnobni študenti, ki so ravno sredi izpitnega obdobja in jim gredo ostareli žurerji močno na živce. Od novih stanovalcev ne pričakujejo samo, da ne bodo kalili miru, ampak od njih odločno zahtevajo tudi, da se držijo hišnega reda in prevzamejo nekatere dolžnosti. Prišleki pa se na vse skupaj požvižgajo. Oba tabora trmasto vztrajata vsak pri svojem in se zapleteta v medgeneracijski konflikt, ki pa je glede na naša stereotipna pričakovanja duhovito obrnjen na glavo.

V tem narobe svetu se kar vrstijo številni komični zapleti, ki ob iskrivih dialogih po eni strani zabavajo, po drugi strani pa razkrivajo marsikatero trpko resnico iz dandanašnjega sveta.

Starejši zagovarjajo ideale, za katere so se zavzemali kot pripadniki študentskega revolucionarnega gibanja konec šestdesetih let 20. stoletja, mlajši pa so individualisti sodobne družbe, ki so nenehno v stresu in vse napore vlagajo v študij in uspešnost, ne poznajo pa več sproščenega druženja. Jasno je, da se bosta morali sprti strani na neki točki zbližati …

Wir sind die Neuen, 2016

Komedija

Prva slovenska uprizoritev

Ustvarjalci

Prevajalka

Anja Naglič

Režiserka

Tijana Zinajić

Ralf Westhoff (1969) je večkrat nagrajeni nemški filmski režiser, scenarist in producent. Sosedje so bili najprej odmevna filmska komedija (2014), ki je na 32. filmskem festivalu Filmfest v Münchenu prejela glavno nagrado. Dve leti pozneje je bila napisana tudi očarljiva gledališka priredba.

Tijana Zinajić je uveljavljena gledališka in filmska režiserka, ki se uspešno spoprijema z različnimi žanri. V MGL je med drugim z veliko subtilnostjo uprizorila pretresljive igre Za naše mlade dame Dragice Potočnjak, Dlje od najdlje Zinnie Harris in Ta obraz Polly Stenham. Nedvomno pa je Tijana Zinajić izjemna mojstrica komedije. Za režijo igre Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG Nova Gorica je na celjskem festivalu Dnevi komedije leta 2019 prejela nagrado žlahtna režiserka. V MGL še nismo pozabili uspešnice Čudežna terapija Daniela Glattauerja, ki je več let zabavala številne gledalce na domači Mali sceni in po vsej Sloveniji, marca 2023 pa je bila v MGL tudi premiera komedije Lunapark Jelene Kajgo, prav tako v njeni režiji.

Premiera septembra 2023 na Mali sceni