Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Tomo Tomšič

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 11. 2019

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

Ralf Westhoff

Joseph Kesselring

Tomo Tomšič

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 11. 2019

Tomo Tomšič se je rodil 4. aprila 1979 v Ljubljani. Že v gimnaziji, ki jo je obiskoval v Ivančni Gorici, je sodeloval v amaterski gledališki skupini Drzne in Lepi, ki deluje v okviru KD Stična. Leta 2000 je bil sprejet na AGRFT. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Med študijem je bil dvakrat nominiran za študentsko nagrado zlatolaska, in sicer za vlogi Klavdija v Shakespearovem Hamletu in Gederja v Flisarjevi Kostanjevi kroni. 

Po študiju (2016) je dve leti redno sodeloval z Gledališčem za otroke in mlade. Med drugim je bil Zmaj v Žogici nogici Jana Malika (r. Iztok Valič), Rumeni in Butalski policaj v Butalcih Frana Milčinskega (r. Jaša Jamnik), Cesar v Cesarjevih novih oblačilih Hansa Christiana Andersena (r. Vladimir Jurc). Za vlogi v Butalcih je prejel nagrado zlata paličica za najboljšo moško vlogo. Kasneje je igral tudi v SNG Drama Ljubljana. Nastopil je kot Romar v Katarini, pavu in jezuitu Draga Jančarja (r. Janez Pipan), kot Karlo v Molièrovih Scapinovih zvijačah (r. Boris Cavazza) in kot Eho zbor v Ajshilovi Oresteji (r. Jernej Lorenci). V MGL je bil Drugi grobar v Shakespearovem Hamletu (r. Matjaž Zupančič), Dr. Erich Asendorf v Gieselmannovih Golobih (r. Tijana Zinajić), Ksenofont v Lizistrati Andreja Rozmana - Roze in Coca Mosquita (r. Mateja Koležnik). V več vlogah je nastopil v Švejku Colina Teevana (r. Jaka Ivanc) in v uprizoritvi Dunsinane Davida Greiga (r. Aleksandar Popovski). Bil je Učitelj borilnih veščin v Molièrovem Žlahtnem meščanu (r. Eduard Miler), Vojak v Fassbinderjevi Krvi na mačjem vratu (r. Ivana Djilas), Nick Greene in Ruski odposlanec v Orlandu Draga Ivanuše (r. Barbara Hieng Samobor), Klander v Cankarjevi uprizoritvi Za narodov blagor (r. Matjaž Zupančič).

V Kulturnem zavodu Kult je soustvaril uprizoritev Krpan vs. Brdavs (r. Tijana Zinajić), v produkciji Zavoda Margarete Schwarzwald in Cankarjevega doma je nastopil v mjuziklu Cvetje v jeseni (r. Marko Bratuš). Leta 2019 je bil zaposlen v Drami SNG Maribor, kjer je igral Adama v Popolnih tujcih (r. Tamara Damjanović) in St. Claira v uprizoritvi Glorious! Petra Quilterja (r. Krešimir Dolenčić). Sodeloval je tudi z Mini teatrom, Plesnim teatrom Ljubljana, Prešernovim gledališčem Kranj, Cafe Teatrom, APT, Gledališčem Glej in mnogimi neinstitucionalnimi gledališči oziroma zavodi.  

Sodeluje tudi pri sinhronizaciji risank. Vodi različne gledališke delavnice in se v ljubiteljskih gledaliških skupinah ukvarja tudi z režijo.

Nagrada

2005

12. FESTIVAL ZLATA PALIČICA, LJUBLJANA Nagrada za najboljšo moško vlogo

za več vlog v Butalcih Frana Milčinskega in Jaše Jamnika (GOML)