Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Boris Ostan

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 1. 1983

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Niklas Rådström

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

Boris Ostan

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 1. 1983

Boris Ostan se je rodil 7. decembra 1960 v Murski Soboti. Na AGRFT se je vpisal leta 1979. Dramsko igro je študiral v letniku profesorjev Mileta Koruna, Kristijana Mucka in Mirana Herzoga ter študij končal z naslovno vlogo v Potohodcu Daneta Zajca (r. Franci Cegnar). Med drugim je tudi za to vlogo leta 1983 prejel Borštnikovo diplomo.

V MGL je prvič igral že med študijem: Tomaža Diafoirusa v Molièrovem Namišljenem bolniku (r. Mile Korun) in Paža v Smoletovi Antigoni (r. Franci Križaj); za vlogo je na Borštnikovem srečanju leta 1983 prejel nagrado občinstva in Borštnikovo diplomo. Kasneje je bil v MGL Hamlet v Shakespearovem Hamletu (r. Mile Korun), za kar je leta 1984 prejel številne nagrade: Borštnikovo diplomo, nagrado za najboljšo moško vlogo na zagrebških Gavellovih večerih in nagrado sarajevskega festivala MESS za najboljšega mladega igralca. Igral je Romea v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Barbara Hieng Samobor), Princa Filipa v Gombrowiczevi Ivoni, princesi Burgundije (r. Jon Paul Cook), naslovno vlogo v Molièrovem Tartuffu (r. Mile Korun; za vlogo je dobil Borštnikovo in Dnevnikovo nagrado), Zlodeja v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski (r. Mile Korun), Pantaloneja de' Bisognosija v Goldonijevem Slugi dveh gospodarjev (r. Boris Kobal), Johana v Bergmanovih Prizorih iz zakonskega življenja (r. Mile Korun), Majorja Steva Arnolda v Harwoodovi igri Na čigavi strani (r. Boris Kobal), Marka Antonija v Shakespearovem Juliju Cezarju (r. Dušan Jovanović), Humberta Humberta v Loliti Nabokova (r. Andreja Kovač), Johna v McPhersonovem Sijočem mestu (r. Luka Martin Škof), Savla Prokofjeviča Dikoja v Nevihti Ostrovskega (r. Jernej Lorenci), Rudolfa v Schimmelpfennigovem Zimskem Sončevem obratu (r. Juš A. Zidar), Jono Popoha v Levinovem Življenju kot delu (r. Andrej Jus), Zbor v Tem nesrečnem rodu Zinnie Harris (r. Ivana Djilas), Roberta Belinka v Praznini spomini Barbare Zemljič (r. Nina Šorak), Boba v Bovellovem Kar vem, da je res (r. Luka Martin Škof) …

Igral je tudi v več drugih slovenskih gledališčih, med drugim v SNG Drama Ljubljana, Slovenskem mladinskem gledališču, Prešernovem gledališču Kranj, Gledališču Glej in Lutkovnem gledališču Ljubljana, sodeloval pa je tudi v mednarodnih projektih in projektih tujih gledaliških in drugih umetniških institucij. Leta 1989 je z Jette Ostan Vejrup in Nevenko Koprivšek dobil Borštnikovo diplomo za posebne dosežke za uprizoritev Handkejevih Železniških informacij (EG Glej, r. Nevenka Koprivšek). Sodeloval je tudi z britansko gledališko skupino Théâtre de Complicité in igral v njihovi uprizoritvi Anything For a Quiet Life (r. Simon McBurney). Bil je Hjalmar Ekdal v Ibsenovi Divji rački v produkciji SMG in festivala Wiener Festwochen (r. Meta Hočevar), Dolmanc v de Sadovi Filozofiji v budoarju (Koreodrama Ljubljana, r. Damir Zlatar Frey), Edgar v Shakespearovem Kralju Learu (SNG Drama Ljubljana, Cankarjev dom in MGL, r. Dušan Jovanović) in Evica v Strniševih Žabah (Koreodrama Ljubljana in Cankarjev dom, r. Damir Zlatar Frey); za zadnji vlogi je leta 1993 dobil Borštnikovo nagrado. V LGL je igral Profesorja v Ionescovi Inštrukciji (r. Matjaž Zupančič).

Igral je v več celovečernih in kratkih filmih, med drugim v Letih odločitve Boštjana Vrhovca in Dediščini Matjaža Klopčiča, sodeloval pri več kot stotih radijskih igrah in nekaj televizijskih nadaljevankah.

Ukvarja se tudi z gledališko režijo: v MGL je režiral igre Mobilec Sergija Belbela, Harper Regan Simona Stephensa in Taka sem kot vi, rada imam jabolka Theresie Walser.

Od leta 2008 kot izredni profesor na AGRFT predava dramsko igro. Že skoraj deset let redno predava igro na Mozarteumu v Salzburgu (Thomas Bernhard Institut), leta 2017 pa je igro predaval tudi na Državni akademiji na Danskem (Statens Scenekunstskole, Odense).

V MGL je z nekaj prekinitvami zaposlen od 1. 10. 1983.

Nagrade

2005

Župančičeva nagrada

Za vlogo Marka Antonija v Juliju Cezarju W. Shakespeara, za vlogo Davorina v uprizoritvi Bolje tič v roki kot tat na strehi M. Zupančiča in za vlogo Martina v Kozi ali Kdo je Silvija? E. Albeeja (vse MGL).

2005

Celjski festival Dnevi komedije - komedijant večera

Za vlogo Argana v komediji Namišljeni bolnik.

1998

Dnevnikova nagrada

Za naslovno vlogo v Molièrovem Tartuffu (MGL).

1998

33. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za naslovno vlogo v Molièrovem Tartuffu (MGL).

1993

33. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vlogo Evice v Žabah G. Strniše (Koreodrama in CD) in za vlogo Edgarja v Kralju Learu W. Shakespeara (SNG Drama Ljubljana in CD).

1991

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Princa Filipa v Ivoni, princesi Burgundije W. Gombrowicza (MGL).

1990

MEDNARODNI GLEDALIŠKI FESTIVAL MESS, SARAJEVO - Zlati venec

Za vlogo Dolmanca v Filozofiji v budoarju M. de Sada (Koreodrama) in za vlogo Njega v Železniških informacijah P. Handkeja (EG Glej).

1989

Skupinska nominacija za nagrado Laurencea Olivierja

Za vlogo v uprizoritvi Anything for a Quiet Life (Theatre de Complicité, London).

1989

24. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova diploma za posebne dosežke, ki jo podeljuje Radio Slovenija (skupaj z Nevenko Koprivšek in Jette Ostan Vejrup)

Za projekt Železniške informacije P. Handkeja (del projekta 5 ½, EG Glej).

1984

MEDNARODNI GLEDALIŠKI FESTIVAL MESS, SARAJEVO - Nagrada za najboljšega mladega igralca

Za naslovno vlogo v Hamletu W. Shakespeara (MGL).

1984

GAVELLOVI VEČERI, ZAGREB - Nagrada žirije kritike

Za naslovno vlogo v Hamletu W. Shakespeara (MGL).

1984

GAVELLOVI VEČERI, ZAGREB - Nagrada za najboljšo moško vlogo

Za naslovno vlogo v Hamletu W. Shakespeara (MGL).

1984

Nagrada 7 sekretarjev SKOJ-a

Za naslovno vlogo v Hamletu W. Shakespeara (MGL).

1984

19. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada z diplomo za dramsko igro

Za naslovno vlogo v Hamletu W. Shakespeara (MGL).

1983

18. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova diploma in denarna nagrada RTV Ljubljana TOZD Televizija

Za mladega igralca za vlogo Paža v Antigoni D. Smoleta (MGL) in za naslovno vlogo v Potohodcu D. Zajca (AGRFT).

1983

18. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Nagrada žirije občinstva

Za vlogo Paža v Antigoni D. Smoleta (MGL).

1982

Zlata ptica (AGRFT)