Meduza 2000x1250px 3040
Pojdi na vsebino

Nebojša Pop-Tasić, Karin Komljanec

Meduza

Meduza je starodavna, arhetipska pošast in ena najbolj ostudnih in nevarnih žensk v zgodovini človeške zavesti – blazna, zlobna, zahrbtna in smrtonosna.

Njen videz že tisočletja buri človeško domišljijo. Kače namesto las, čekani divje svinje namesto zob, levji kremplji namesto nohtov, orlovska krila na hrbtu, roke iz brona in, seveda, njeno najmočnejše orožje – pogled, ki človeka spremeni v kamen.

Zgodb o njej je veliko, ampak v teh zgodbah se zelo malo govori o tem, kdo pravzaprav je Meduza in zakaj je postala pošast. Izhodišče predstave je duhovito raziskovanje različnih zgodb o tem pošastnem bitju, pa tudi osnovno igralsko vprašanje: kako igrati grozljivo in izmišljeno bitje, torej kako igrati pošast.

V preigravanju različnih zgodb se igralka nenadoma znajde v zgodbi, ki jo nevarno približa ne le resničnosti, temveč tudi današnjemu času. Mit postane tragična človeška zgodba o svetu in nasilju skozi trpljenje ženske, ki so jo ravno zaradi njene nesrečne usode razglasili za pošast.

Meduza

Pošastna monodrama, monodramski avtorski projekt

Krstna uprizoritev

Premiera: 9. december 2023

Ustvarjalci

Avtorica uprizoritvene zamisli

Karin Komljanec

Besedilo

Nebojša Pop-Tasić, Karin Komljanec

Dramaturginja

Eva Mahkovic

Scenografka in kostumografka

Katja Komljanec Koritnik

Oblikovalka giba

Veronika Valdés

Avtor videoprojekcije

Jure Stušek

Avtorja glasbe

Nebojša Pop-Tasić, Valentin Pop-Tasič

Lektorica

Maja Cerar

Oblikovalec svetlobe

Andrej Koležnik

Oblikovalec zvoka

Gašper Zidanič

Avtorici ilustracije

Katja Komljanec Koritnik, Erika Ivanušič

Oblikovalka maske

Anja Blagonja

Nastopajo

Karin Komljanec je v več kot dveh desetletjih odigrala približno šestdeset gledaliških in več kot dvajset filmskih oziroma televizijskih vlog. V času svojega ustvarjanja se je prevečkrat soočala s stereotipnim in globoko zakoreninjenim dojemanjem žensk, ki ga ni bila zmožna preseči. Meduzine zgodbe se zato loteva z dobršno mero samoironije in humorja, zavedajoč se absurdnosti, tragičnosti in poetičnosti izbrane tematike. 

Soavtor besedila je Nebojša Pop- Tasić, ki v gledališču in na filmu deluje v različnih vlogah: kot dramatik, scenarist, dramaturg, skladatelj, glasbenik, režiser in igralec. V gledališkem ustvarjanju se vedno znova vrača k raziskovanju in razkrinkavanju splošno uveljavljenih stališč in interpretacij antičnih mitov. V svojih dramskih in dramaturških besedilih je večkrat obravnaval ikonične ženske like ter njihova življenja poskušal doumeti in prikazati predvsem v njihovi človeškosti, torej neodvisno od ideologij ali kulturnih in zgodovinskih trendov (Medeja, Nioba, Klitajmestra, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Agatha Christie, Madame Bovary, Virginia Woolf).

Premiera novembra 2023 na Mali sceni