30letnice 01 2000x1250px foto Peter Uhan 218
Pojdi na vsebino

Eva Mahkovic, Tereza Gregorič

Tridesetletnice

Lana, Antea in Leticija so skoraj odrasle punce in prijateljice. Lana je visoko izobražena in delavna. Vse kar si želi, je dobra kariera. Antea je umetnica in borka za ženske pravice. Vse kar si želi, je ustvarjati in živeti svobodno nekonvencionalno življenje. Leticija je uspešna odvetnica in hudo popolna. Vse kar si želi, je v resnici že dosegla, pa vendar ji še zmeraj nekaj manjka. Pravkar je dobila službo v tujini, kamor si od nekdaj želijo vse tri. Želijo si ven iz Slovenije, v obljubljeno deželo, kjer lahko živijo svobodno, brez predsodkov, brez pričakovanj, kjer bi se cenili njihova sposobnost in delavnost.

Namesto v obljubljeni deželi pa se znajdejo v prelomnem obdobju, ki s sabo prinese tornado velikih življenjskih odločitev in je hkrati preizkušnja za prijateljstvo, za življenjska prepričanja, za vse, kar so si o odraslosti do zdaj samo predstavljale.

Tridesetletnice se po eni strani spopadajo z idejo sodobne ženske, ki so jo izoblikovale v času študija v zgodnjih dvajsetih, ko je idealizem še močan, zdaj pa se soočajo z resnično družbo in svojo vlogo v njej. So res (lahko) tako svobodne, kot si mislijo? So odločitve res njihove ali jih v večini usmerjajo pričakovanja drugih? Komedija o tem, kako ohraniti sebe in hkrati biti ženska, izrisuje situacije številnih sodobnih, samostojnih, izobraženih žensk, ki si želijo vzpostaviti lastno življenje, razpete med vrednotami preteklosti in sedanjosti.

Tridesetletnice, 2021

Tragikomična slika

Krstna uprizoritev

Predstava traja 1 uro in 40 minut in nima odmora.

Gostujoča predstava
Gostuje: SNG Nova Gorica

Ustvarjalci

Režiserka

Tijana Zinajić

Dramaturginja

Tereza Gregorič

Avtorji besedil songov

Eva Mahkovic, Tereza Gregorič, soustvarjalci uprizoritve

Avtor glasbenih priredb in korepetitor

Anže Vrabec

Scenografinja

Neža Zinajić

Kostumograf

Matic Hrovat

Avtor videa

Jasmin Talundžić

Avtorji koreografij

Kiša Janković, soustvarjalci uprizoritve

Lektorica

Anja Pišot

Oblikovalec svetlobe

Igor Remeta

Oblikovalec zvoka

Vladimir Hmeljak

Nastopajo

Antea

Anuša Kodelja

Leticija

Lucija Harum k. g.

Lana

Lara Fortuna k. g.

Januar, Moški glas, Konferansje

Jure Kopušar

Klemen

Žiga Udir

Glasbenik

Anže Vrabec

Tragikomično sliko je s svojo žlahtno režijsko taktirko oblikovala Tijana Zinajić, ki je pri nas nazadnje ustvarila uspešnico Realisti. Tokrat je k sodelovanju povabila pisateljici in dramaturginji Evo Mahkovic in Terezo Gregorič, ki jima ta tema ni tuja. Kot pripadnici generacije v svojem delu večkrat obravnavata svoje stiske hkrati iskreno in z ironično distanco.

1. december 2021, SNG Nova Gorica, mali oder
Druga premiera 2. december 2021, SNG Nova Gorica, mali oder