mgl programska 10 2000x1250px Vila blok
Pojdi na vsebino

Lutz Hübner

Vila blok Evropa

Enajst ljudi načrtuje skupno gradnjo. Denar bodo vložili v razkošno hišo s sedmimi stanovanjskimi enotami. Oblikovati želijo lastni življenjski habitat, družabni in bivanjski kontekst svojih prihodnosti.

So različnih starosti, različno premožni, različno izkušeni, različnih nazorov, vendar trdno odločeni, da se v imenu skupnega cilja poenotijo, povežejo, prilagodijo. Nekaj članov skupine tiho sanjari o solidarnosti in zagotovljeni medsebojni pomoči. Najmanj dva se veselita prednosti prestižne lokacije v središču glavnega mesta. Trojico skrbi, da se bo prej ko slej zalomilo pri odplačevanju vrtoglavo visokih obrokov kredita. Ena od kandidatk skriva nosečnost, ker se ji zdi, da nekateri člani skupine te novice ne bi dobro sprejeli. In res se v začetno vsesplošno širokogrudnost začnejo zajedati različni pomisleki … Pričakovano se pojavijo tudi različni pogledi na arhitekturno estetiko in bivanjske standarde. Poleg vsega naštetega se med usklajevalnimi srečanji z mladim arhitektom zgodi še marsikaj presenetljivega in povsem nepričakovanega. Na dan pridejo podatki, resnice in predsodki, ki v celoti preokrenejo potek dogodkov …

Leta 1964 v Heilbronnu rojeni Lutz Hübner spada med najpogosteje uprizarjane nemške avtorje. Po izobrazbi je filozof, sociolog, literarni teoretik, jezikoslovec in dramski igralec. Poznavanje zakonitosti odrskih prvin v najboljšem pomenu besede vpliva tudi na njegovo pisanje za gledališče. Dramski liki so plastični, notranje psihološke logike čvrste in dosledne. Na začetku so mnogi kritiki Hübnerja povsem prezrli, v zadnjih letih pa se je stališče strokovne javnosti v celoti preobrnilo in njegove blago sarkastične upodobitve patologij sodobne evropske družbe doživljajo velike uspehe. Nekateri analitiki ga primerjajo celo z Molièrom.

Režiserka Barbara Hieng Samobor je na odru MGL uprizorila kar nekaj uspešnih dramskih besedil, kot so Zgodbe vsakdanje norosti (2007), 3 zime (2016) in Trije milijoni minut (2020). Zadnja leta skuša z radikalnimi priredbami besedil dodatno zaostriti vsebinske poudarke in jih s tem še bolj približati sodobnemu občinstvu.

Richtfest, 2012

Komična drama

Prva slovenska uprizoritev

Ustvarjalci

Prevajalka, avtorica priredbe in režiserka

Barbara Hieng Samobor

Premiera februarja 2025