Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Ajda Smrekar

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 9. 2013

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Henrik Ibsen

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

Rrose Sélavy

William Shakespeare

Nejc Gazvoda

Nejc Gazvoda

Ajda Smrekar

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 9. 2013

Ajda Smrekar se je rodila 24. marca 1985 v Novem mestu. Zgodnja otroška leta je preživela med Kostanjevico na Krki in Bostonom. Vrsto let se je ukvarjala s športno gimnastiko in plesom. Nastopala je na številnih tekmovanjih ter prejela več nagrad doma in v tujini. Leta 2011 je na Fakulteti za družbene vede diplomirala iz komunikologije, tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi. Na odrskih deskah je prvič stala leta 2006, ko je v MGL nastopila v plesni vlogi Dekleta iz kluba Kit Kat v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša), kar jo je dokončno prepričalo, da je leta 2009 vzporedno vpisala še študij dramske igre na AGRFT, kjer je 2013 diplomirala pod mentorstvom Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija. Leta 2015 je z monodramo Penelopa pod mentorstvom Aleša Valiča končala še magistrski študij iz umetniške besede. Leta 2012 je prejela študentsko Severjevo nagrado za vlogo Kasije v Shakespearovem Juliju Cezarju.

Med študijem je kot gostja igrala v Gledališču Koper, kjer je oblikovala vlogo Marcelle v uprizoritvi Chicchignola Ettora Petrolinija (r. Boris Cavazza) in naslovno vlogo v uprizoritvi Pepelka in jaz Katje Pegan in Patrika Grebla (r. Katja Pegan). Igrala je tudi v Mini teatru (Sapramišja sreča, Divjad), Siti teatru (Odspejsani), Gledališču Glej (Kaj se zgodi, če svetu dodam modrino, Horion).

Kot članica MGL je prvič nastopila leta 2013 v vlogi Dekleta v uspešnici Sedem let skomin Georgea Axelroda (r. Primož Ekart). Bila je Lucija Kos v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Françoise Hirt v Belli Figuri Yasmine Reza (r. Mateja Kokol), Helena v avtorskem projektu Sen kresne noči (r. Jernej Lorenci), Petra v Tihem vdihu Nejca Gazvode (r. Nejc Gazvoda), Gospa Margot v uprizoritvi Taka sem kot vi, rada imam jabolka Theresie Walser (r. Boris Ostan), Matilda v uprizoritvi Za narodov blagor Ivana Cankarja (r. Matjaž Zupančič) in Sarah v Koščkih svetlobe Simona Longmana (r. Barbara Zemljič).

Nastopila je v številnih celovečernih, kratkih in televizijskih filmih, kot so Morje v času mrka (r. Jure Pervanje), Nad mestom se dani in Pot v raj (oboje r. Blaž Završnik). Za vlogo Lučke v filmu Pot v raj je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2014 prejela Stopovo nagrado za najboljšo igralko. Nastopila je tudi v filmih Idila Tomaža Gorkiča in Gajin svet Petra Bratuše. Igrala je v televizijskih nanizankah in serijah Strasti, Čista desetka, Ena žlahtna štorija, V imenu ljudstva. Za vlogo Zale v Eni žlahtni štoriji je 2016 prejela nagrado vikendov gong za najbolj priljubljeno igralko leta. Ukvarja se tudi s sinhronizacijo risank in nastopa v radijskih igrah. Vodila je številne prireditve, med drugim podelitev medijskih nagrad žarometi (2017), Emo 2019 in razglasitev športnika leta (2018, 2019).

Nagrade

2023

Župančičeva nagrada za dveletno ustvarjanje (2021‒2023)

za Ono v uprizoritvi Nekoč se bova temu smejala, Hermiono v uprizoritvi Junakinje, Nastasjo Filipovno Baraškovo v uprizoritvi Idiot ter Noro v istoimenski drami.

2021

1. IGRALSKI FILMSKI FESTIVAL (KRAFFT) – nagrada veliki plan, ki jo podeljuje Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI)

za najboljše igralske stvaritve v zadnjih dveh letih (za vlogo Nike Glavan v TV seriji V imenu ljudstva)

2016

Vikendov gong za najbolj priljubljeno igralko leta

Za vlogo Zale v televizijski nadaljevanki Ena žlahtna štorija.

2014

17. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ - Stopova igralka leta

Za vlogo Lučke v filmu Pot v raj Blaža Završnika.

2012

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Kasije v Juliju Cezarju W. Shakespeara (AGRFT).

2012

Zlatolaska za najboljšo igro v kratkem igranem filmu

Za vlogo Lare v študentskem filmu Nad mestom se dani Blaža Završnika.