Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Bernarda Oman

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 1. 1998

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Barbara Zemljič

Jelena Kajgo

Žiga Divjak, Gregor Zorc

Bernarda Oman

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 1. 1998

Bernarda Oman se je rodila 11. oktobra 1959 v Novem mestu. Na AGRFT se je vpisala leta 1981. Dramsko igro je študirala v letniku profesorja Franceta Jamnika in študij zaključila z diplomsko vlogo Jacinte v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski (r. Barbara Hieng Samobor), za katero je leta 1985 dobila študentsko Severjevo nagrado.

Po študiju se je zaposlila v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je ostala do leta 1998. Tam je interpretirala številne pomembne vloge: med drugim je bila Julija v Strindbergovi Gospodični Juliji (r. Matjaž Zupančič), Ismena v Antigoni Dominika Smoleta (r. Matjaž Zupančič), Marijana v Molièrovem Tartuffu (r. Matjaž Zupančič), Honey v Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja (r. Barbara Hieng Samobor), Mary Smith v komediji Zbeži od žene Raya Cooneyja (r. Zvone Šedlbauer; za vlogo je prejela nagrado žlahtna komedijantka na Dnevih komedije v Celju), Nina v Cankarjevem Kralju na Betajnovi (r. Mile Korun), Jelena Andrejevna v Stričku Vanji Čehova (r. Mile Korun), Ema v Prevari Harolda Pinterja (r. Zvone Šedlbauer) in Mira v Izgubljenem sinu Andreja Hienga (r. Mile Korun); za zadnji vlogi je leta 1996 dobila Severjevo nagrado. Igrala je tudi v drugih slovenskih gledališčih, na primer v Mestnem gledališču Ptuj in Špas teatru.

V MGL je med drugim igrala Marjano v Prizorih iz zakonskega življenja Ingmarja Bergmana (r. Mile Korun; zanjo je prejela Dnevnikovo nagrado), v več vlogah v Vse o ženskah Mira Gavrana (r. Barbara Hieng Samobor; uprizoritev je na sporedu že več kot 15 let), Elido v Gospe z morja Susan Sontag (r. Mateja Koležnik; nagrada pogled iz globine v Umagu), Truvy v Jeklenih magnolijah Roberta Harlinga (r. Vinko Möderndorfer), Gertrudo v Shakespearovem Hamletu (r. Matjaž Zupančič), Mašo v Treh sestrah Čehova (r. Boris Kobal), Lukrecijo v Cenciju Percyja Byssha Shelleyja (r. Diego de Brea), Frosine v Molièrovem Skopuhu (r. Boris Kobal), Dojko v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Diego de Brea), ta debelo v uprizoritvi sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije Simone Semenič (r. Diego de Brea), Mojco v Vranjih vratih Nejca Gazvode (r. Aleksandar Popovski), Jasno Belink v Praznini spomina Barbare Zemljič (r. Nina Šorak), Sylvio v Dragi, doma sem! Laure Wade (r. Nina Šorak) …

Nastopila je v številnih filmih, med drugim v Dediščini Matjaža Klopčiča (nagrada debitantka leta na festivalu v Nišu, nagrada sedem sekretarjev SKOJ-a v Zagrebu), v omnibusu P. S. Boštjana Hladnika (igralka leta na Tednu domačega filma v Celju), v Glembajevih Antuna Vrdoljaka (nominacija za areno za stransko vlogo na festivalu v Pulju), v filmu Ljubezen nam je vsem v pogubo Jožeta Galeta ter Instalaciji ljubezni in Skritem spominu Angele Vode Maje Weiss. Igrala je v več televizijskih nadaljevankah (Takle mamo, Reka ljubezni …). Ukvarja se tudi s sinhronizacijo risank. 

Nagrade

2003

MEDNARODNI FESTIVAL KOMORNEGA GLEDALIŠČA ZLATI LEV, UMAG, HRVAŠKA - Nagrada pogled iz globine

Za vlogo Elide Wangel v Gospe z morja S. Sontag (MGL).

2001

Dnevnikova nagrada (skupaj z Jožico Avbelj)

Za vlogo Marjane v Prizorih iz zakonskega življenja I. Bergmana (MGL).

1996

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Eme v Prevari H. Pinterja in za vlogo Mire v Izgubljenem sinu A. Hienga (oboje PG Kranj).

1993

FESTIVAL DNEVI KOMEDIJE, CELJE - Žlahtna komedijantka

Za vlogo Mary Smith v uprizoritvi Zbeži od žene R. Cooneyja (PG Kranj).

1988

16. TEDEN DOMAČEGA FILMA, CELJE - Igralka leta

Za vlogo Poštarice v omnibusu P. S. Boštjana Hladnika.

1985

FESTIVAL JUGOSLOVANSKEGA IGRANEGA FILMA, NIŠ - Nagrada za najboljšo mlado igralko

Za vlogo Mire v filmu Dediščina Matjaža Klopčiča.

1985

Nagrada 7 sekretarjev SKOJ-a

Za vlogo Mire v filmu Dediščina Matjaža Klopčiča.

1985

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Jacinte v Pohujšanju v dolini šentflorjanski I. Cankarja (AGRFT).