Zahodni privez 2000x1250px 1746
Pojdi na vsebino

Bernard-Marie Koltès

Zahodni privez

V opuščeni četrti neimenovanega velemesta na Zahodu se v nekdanjem pristanišču nahaja zanemarjen hangar. Nekoč je bil tukaj obljuden in živahen okoliš, v katerem so sklepali posle trgovci in obrtniki, toda življenje se je že zdavnaj preselilo onkraj reke, od koder zdaj žarijo luči novega pristanišča. V bližini hangarja vztraja samo še pisana skupina ljudi, ki se je zataknila na robu družbe.

Quai ouest, 1983

Črna komedija

Premiera: 12. oktober 2023

Ustvarjalci

Prevajalec

Aleš Berger

Režiser

Janusz Kica

Ko se mednje neke noči pripeljeta visok finančni uradnik Koch in njegova sodelavka Monique, neizogibno pride do trka dveh povsem različnih svetov. Koch si namerava vzeti življenje, saj ga bremenijo nepojasnjene finančne malverzacije. Za kraj samomora si je izbral opuščeno pristanišče, na katero ga vežejo otroški spomini. A še preden si v žepa hlač zatlači kamna in izgine v reki, se sooči z nekaj posamezniki, ki njegov namen preokrenejo …

Za to mojstrsko napisano igro je med drugim značilen nenavaden preplet dramskega in komičnega.

Bernard-Marie Koltès zasnuje svoje osebe kot neumorne pogajalce, ki se med seboj vedno znova zapletajo v prizore izmenjave, trgovanja in prekupčevanja.

Čeprav so vsak po svoje skrivnostni, nejasni in težko opredeljivi, so njihovi notranji motivi, pa naj bodo materialni ali erotični, vselej praktične narave. V njihovo govorico, ki iz iskrive izmenjave replik preskakuje v dolge poetične monologe, je vtisnjena izkušnja, iz katere hkrati sijeta norost in modrost.

Zahodni privez, ki po eni strani vztraja pri načelih realistične drame, po drugi pa vzpostavlja  neprimerno abstraktnejšo vizijo sveta, črpa navdih v pisanju Samuela Becketta. Opusteli hangar je hkrati stvaren in magičen prostor, dogajanje v in ob njem pa postaja vse bolj večpomensko. Natanko štirideset let staro Koltèsovo dramo o trku družbenega vrha in dna, ki postopno preraste v sugestivno metaforo postkatastrofičnega sveta, lahko brez pretiravanja označimo kot vizionarsko.

Premiera oktobra 2023 na Velikem odru