Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Jana Zupančič

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 10. 2003

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Katarina Morano

Yasmina Reza

Eugène Ionesco

Bernard-Marie Koltès

Jana Zupančič

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 10. 2003

Jana Zupančič se je rodila 7. maja 1979 v Ljubljani. Leta 1999 se je vpisala na AGRFT ter študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. Nastopila je v dveh diplomskih uprizoritvah: odigrala je Bogomilo v Kerstu Jaše Jenulla in več vlog v Ovidijevih Metamorfozah (oboje r. Jaša Jenull). Za igralske kreacije v obeh predstavah je leta 2003 prejela akademijsko Prešernovo nagrado.

Na profesionalnih odrih je nastopala že med študijem: igrala je Julio v Primestju Hanifa Kureishija (r. Matjaž Latin, SNG Drama Ljubljana, 2002) in Elaine Harper v Arzeniku in starih čipkah Josepha Kesselringa (r. Boris Cavazza, Gledališče Koper, 2003). 

V MGL se je zaposlila leta 2003. Igrala je Alison Porter v Ozri se v gnevu Johna Osborna (r. Janez Lapajne), Sofjo Pavlovno v Gorje pametnemu Gribojedova (r. Zvone Šedlbauer), Margareto v Mojstru in Margareti/Margareti in mojstru Mihe Javornika po romanu Bulgakova (r. Jernej Lorenci). Za vloge Sugar Kane v mjuziklu Sugar – Nekateri so za vroče Petra Stona, Jula Styna in Boba Merrilla (r. Stanislav Moša), Zine v Tanji-Tanji Olje Muhine (r. Matjaž Pograjc), Beatrice v Shelleyjevem Cenciju (r. Diego de Brea) in Isabel Archer v Jamesovem Portretu neke gospe (r. Matjaž Berger, APT, 2009) je leta 2009 prejela nagrado sklada Staneta Severja. Vloga Beatrice Cenci ji je leta 2010 prinesla tudi Dnevnikovo nagrado. V MGL je igrala tudi Margaret v Williamsovi Mački na vroči pločevinasti strehi (r. Ivica Buljan), Mater v Rekviemu Hanoha Levina (r. Matjaž Zupančič), Agatjo Tihonovno v Gogoljevi Ženitvi (r. Diego de Brea), Marušo Rdečelasko v Plesu v dežju Dominika Smoleta, Boštjana Hladnika in Nane Milčinski (r. Matjaž Berger), Mašo Kos v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Hermijo v avtorskem projektu Sen kresne noči po Williamu Shakespearu (r. Jernej Lorenci), Elmiro v Molièrovem Tartuffu (r. Tin Grabnar). Med njenimi pomembnejšimi vlogami na drugih odrih sta Sapfo v Ognjenih Marguerite Yourcenar (r. Tijana Zinajić, Zavod Ramovš in Stara elektrarna) in Isabel Archer v Jamesovem Portretu neke gospe (r. Matjaž Berger, APT).

Uspešna je tudi na filmu in televiziji. Nastopila je v celovečernih filmih Pokrajina št. 2 in Inferno Vinka Möderndorferja, 9:06 Igorja Šterka, Gremo mi po svoje 1 in 2 Mihe Hočevarja, Vaje v objemu Metoda Pevca, Nočno življenje Damjana Kozoleta, Prebujanja in Gajin svet Petra Bratuše, Korporacija Mateja Nahtigala …, v televizijskih filmih Gverilci po romanu Polone Glavan (r. Brane Bitenc) in Sonja po noveli Milana Kleča (r. Janez Burger), v televizijski nanizanki Na terapiji Nejca Poharja in televizijski kriminalni seriji Jezero po romanu Tadeja Goloba (r. Matevž Luzar).

Nagrade

2024

Nagrada Prešernovega sklada za leto 2024

za vloge Barbare Fordham v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage Tracyja Lettsa, Mile v Usedlinah Katarine Morano, Helene v Slamniku Eugena Labicha in Veronique v uprizoritvi Bog masakra Yasmine Reza.

2023

Igralska nagrada ZDUS »Duša Počkaj«

za vloge Barbare Fordham v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage, Mile v Usedlinah, Hélène v Slamniku in Véronique Houillé v Bogu masakra.

2022

57. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR – Borštnikova nagrada za igro

za vlogo Barbare Fordham v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage Tracyja Lettsa

2019

22. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ - Vesna za najboljšo stransko žensko vlogo

Za vlogo Kaje v filmu Korporacija Mateja Nahtigala.

2016

31. FESTIVAL GAVELLOVI VEČERI, ZAGREB - Nagrada za najboljšo žensko vlogo

Za vlogo Maše Kos v 3 zimah T. Štivičić (MGL)

2016

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Gruach v uprizoritvi Dunsinane D. Greiga, za vlogo Maše v 3 zimah T. Štivičić in za vlogo Anne v Pogovorih na štiri oči I. Bergmana (vse MGL).

2012

15. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ - Vesna za najboljšo žensko vlogo

Za vlogo Tjaše v filmu Vaje v objemu Metoda Pevca.

2010

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Beatrice v uprizoritvi Cenci P. B. Shelleyja (MGL).

2009

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Sugar Kane v uprizoritvi Sugar – Nekateri so za vroče P. Stonea, J. Stynea in B. Merrilla, za vlogo Zine v Tanji-Tanji O. Muhine, za vlogo Beatrice v uprizoritvi Cenci P. B. Shelleyja (vse MGL) in za vlogo Isabel Archer v Portretu neke gospe H. Jamesa (Anton Podbevšek Teater in Teatri di Vita, Bologna, Italija).

2003

Prešernova nagrada (akademijska)

Za vlogo Bogomile v Kerstu J. Jenulla in za vloge v Ovidijevih Metamorfozah (oboje AGRFT).