Pojdi na vsebino

Festival RUTA

REGIONALNI GLEDALIŠKI FESTIVAL
RUTA 2024
30. januar do 4. februarja 2025 v MGL

Med 30. januarjem in 4. februarjem 2025 bo v Mestnem gledališču ljubljanskem potekal regionalni gledališki festival Ruta. Na odru se bo tudi tokrat zvrstilo šest uprizoritev mestnih gledališč iz šestih republik nekdanje Jugoslavije. Sodelovali bodo Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica iz Črne gore, Kazalište Ulysses iz Zagreba in Mestno gledališče ljubljansko.
Festival Ruta piše odmevno zgodbo o povezovanju mestnih gledališč. V dobrih petih letih delovanja je presegel pričakovanja: v Ljubljani je postal eden bolj pričakovanih gledaliških dogodkov, vstopnice za predstave so praviloma razprodane, domače občinstvo je navdušeno, med gledališkimi ustvarjalkami in ustvarjalci pa so se stkale profesionalne in prijateljske vezi. Gre za pomemben kulturni dogodek, ki postaja priznan tako na lokalni kot na regionalni ravni.

Kratica Ruta, ki je nastala iz treh pomenljivih besed (Regionalna unija teatrov), vzpostavlja neposredno asociativno povezavo z (za zdaj) osrednjim namenom zveze: organizirati potujoči mednarodni gledališki festival, ki vsako leto obišče vsa festivalska prizorišča.

Iskreno dobrodošli na festivalski postaji Ruta Ljubljana 2025!

Leta 2019 je šest gledališč z območja nekdanje Jugoslavije podpisalo zavezo o sodelovanju, ki so jo poimenovali Regionalna unija teatara – krajše Ruta. Vanjo so vključeni Beogradsko dramsko pozorište, Gradsko pozorište Podgorica, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Kazalište Ulysses, ki deluje na Brionih, in MGL. Iz te povezave se je razvil festival Ruta, na katerem je v vsakem od gledališč v enem tednu na ogled šest predstav vseh šestih sodelujočih gledališč. Festival, ki tokrat poteka že petič, se začne decembra v Beogradu, februarja se preseli v Ljubljano, aprila v Podgorico, junija v Sarajevo, avgusta na Brione, zaključi pa se z oktobrskim gostovanjem v Skopju.

Ena od zavez Rute je koprodukcijsko sodelovanje. Letos smo v MGL z beograjskim gledališčem pripravili uprizoritev Bodočnost v režiji Žige Divjaka. Z njo se bo na Velikem odru MGL začel ljubljanski del tokratnega festivala. Uresničitev tega projekta je bila velik organizacijski zalogaj. V predstavi namreč nastopa šest igralcev iz Srbije in šest igralcev iz Slovenije. Na vajah, ki so potekale v obeh državah, so veliko časa prebili skupaj, zato so se med njimi in preostalimi člani ekipe spletle močne ustvarjalne in prijateljske vezi.

V času festivala vsako od gledališč gosti približno 300 gledaliških ustvarjalcev (igralcev, tehničnih in drugih podpornih služb), ki v posameznem mestu odigrajo vsaj šest predstav pred 2000 ali celo 2500 gledalci. Gre za pomemben kulturni dogodek, ki postaja priznan tako na lokalni kot na regionalni ravni. Želimo si, da bi nam v to potentno kulturno navezo uspelo povabiti več prepoznavnih in močnih gospodarskih družb z območja nekdanje Jugoslavije, ki bi lahko finančno podprle celoten festival, ne zgolj posameznega organizatorja, gostitelja oz. gledališča. Pomemben prispevek h kakovostni izvedbi festivala predstavlja tudi finančna in moralna podpora mestnih in državnih institucij.

Tudi letos smo zelo hitro prodali večino vstopnic za posamezne uprizoritve. Tri tedne pred začetkom festivala je na voljo le še nekaj vstopnic za predstave Oče (Kamerni teatar 55), Othello (Ulysses in SARTR) in Meduza (MGL).

Izvedbo ljubljanskega festivala so poleg Mestne občine Ljubljana podprla tudi naslednja podjetja: Atlantic Grupa, Avemed, B&B Hotel Ljubljana Park, Burek Olimpija, Gajbica, Gostilna Javornik, Heineken/Union, Kraš, Medex, Medis, Odlično (Hrib d.o.o.), Radgonske gorice in Šamar.

Festival bomo slovesno odprli v petek, 2. februarja, ob 19. uri z uprizoritvijo Bodočnost avtorjev Žige Divjaka in Gregorja Zorca. Uprizoritev je nastala v koprodukciji z beograjskim gledališčem, režiral pa jo je Žiga Divjak, eden prodornejših mlajših slovenskih režiserjev, ki s svojimi angažiranimi uprizoritvami obravnava najaktualnejša in najbolj pereča družbena vprašanja.

Igrajo Bernarda Oman, Lara Wolf k. g., Lotos Vincenc Šparovec, Gregor Gruden, Iztok Drabik Jug k. g.,  Gregor Zorc k. g., Milena Vasić, Jana Bjelica, Marija Pikić, Milan Kolak, Stefan Starčević in Milan Zarić.

Častni pokrovitelj festivala Ruta je ljubljanski župan Zoran Janković, ki bo festival tudi odprl.

 

Program festivala

V nadaljevanju je festivalski spored predstav, na povezavah pa najdete tudi zasedbe in opise predstav. Predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bo vodila dramaturginja Petra Pogorevc. Vrata našega gledališča bomo za gledalce odprli že dobro uro pred predstavo ter jim ponudili priložnost za sproščeno druženje in klepet.

Petek, 2. februarja, ob 19.00 na Velikem odru
Mestno gledališče ljubljansko
Žiga Divjak, Gregor Zorc
Bodočnost
Režiser Žiga Divjak

Sobota, 3. februarja, ob 20.00 na Velikem odru
DODATNO ob 16.30 na Velikem odru
Beogradsko dramsko pozorište
Elena Ferrante, Nina Kuclar Stiković
Zlagano življenje odraslih
Režiser Sebastijan Horvat

Nedelja, 4. februarja, ob 19. uri na Velikem odru
Gradsko pozorište Podgorica
Dragana Tripković
Mislim, da se morava pogovoriti
(po motivih dela Prizori iz zakonskega življenja Ingmarja Bergmana)
Režiser Danilo Marunović

Ponedeljek, 5. februarja, ob 19. uri na Velikem odru
Kazalište Ulysses, Sarajevski ratni teatar (SARTR)
William Shakespeare
Othello
Režiserka Oksana Dmitrieva

Torek, 6. februarja, ob 19. uri na Velikem odru
Kamerni teatar 55, Sarajevo
Florian Zeller
Oče
Režiser Dino Mustafić

Torek, 6. februarja, ob 20. uri na Mali sceni
Mestno gledališče ljubljansko
Nebojša Pop-Tasić, Karin Komljanec
Meduza
Monodrama

Sreda, 7. februarja, ob 19.00 na Velikem odru
Dramski teatar Skopje
Podjetje
(po delu Push Up 1-3 Rolanda Schimmelpfenniga)
Režiserka Nela Vitošević

Sreda, 7. februarja, ob 20. uri na Mali sceni
Mestno gledališče ljubljansko
Lotos Vincenc Šparovec
Človek v morju
Gledališki dokumentarec

Vstopnice za predstave festivala Ruta 2024 so že v prodaji pri blagajni MGL ali na spletu.

 

Cenik vstopnic za predstave Festivala Ruta

Cenik vstopnic za predstave Festivala Ruta

IZVEN - REDNI
I. prostor
20,00
II. prostor
19,00
III. prostor
18,00
IV. prostor
16,50
Mala scena
17,00
UPOKOJENCI
I. prostor
16,00
II. prostor
15,20
III. prostor
14,40
IV. prostor
13,20
Mala scena
13,60
ŠTUDENTI, DIJAKI
I. prostor
16,00
II. prostor
15,20
III. prostor
12,60
IV. prostor
11,50
Mala scena
11,90
POSLOVNA IN OSEBNA KARTICA
I. prostor
18,00
II. prostor
17,10
III. prostor
16,20
IV. prostor
14,80
Mala scena
15,30
IZVEN - REDNI
UPOKOJENCI
ŠTUDENTI, DIJAKI
POSLOVNA IN OSEBNA KARTICA
I. prostor
20,00
16,00
16,00
18,00
II. prostor
19,00
15,20
15,20
17,10
III. prostor
18,00
14,40
12,60
16,20
IV. prostor
16,50
13,20
11,50
14,80
Mala scena
17,00
13,60
11,90
15,30

Posebna ponudba: ob nakupu kompleta 3 oz. 4 predstav in skupinam nad 5 oseb nudimo 25 % popusta, ob nakupu kompleta 5 ali več predstav pa 30 % popusta. Vse cene so v EUR. Oproščeno DDV po 13. točki 1. ostavka 42. člena ZDDV-1.

Podporniki festivala