Clovek v morju 00 2000x1250px foto Jure Jerkovic 9024
Pojdi na vsebino

Lotos Vincenc Šparovec

Človek v morju

9. julija leta 1993 proti poldnevu je takrat dvaindvajsetletni Lotos Vincenc Šparovec, sicer študent dramske igre na AGRFT, opravljal vzdrževalna dela na boku tovorne ladje, ki je plula po Atlantskem oceanu. Oblečen je bil v moder delavski kombinezon in prepasan z vrvjo, ki je bila edina vez med njim in ladjo. Ta vrv je popkovina, ki preprečuje, da bi mornar med delom padel v morje. Potem se je ta popkovina nenadoma pretrgala in mornar je padel v Atlantik. V tistem trenutku nihče na ladji ni opazil, kaj se je zgodilo, in ladja je plula naprej. Sam v brezdanji modrini je mornar zaman klical na pomoč. Nihče več ga ni slišal – niti na ladji niti na vsem svetu.

Človek v morju, 2021

Gledališki dokumentarec

Krstna uprizoritev

Premiera: 21. april 2022

Predstava traja 2 uri in 20 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Pri uresničitvi gledališkega dokumentarca so sodelovali

Lotos Vincenc Šparovec, Ira Ratej, Iris Kovačič, Peter Bratuša, Maja Cerar, Andrej Koležnik in Sašo Dragaš.

Predmete z ladje je prispevala

Splošna plovba.

Za pomoč se zahvaljujemo

Peter Ivanež, Boris Vidmar and Jadran Vouk.

Nastopajo

Ups!!! Val. Daj, da pogledam čez. Nič. Nič.

Preden bodo na ladji opazili njegovo odsotnost, bosta minili vsaj dve uri. Ladja bo tedaj že desetine milj stran. In četudi bi se obrnila nazaj, kdo bi sploh opazil drobno piko, človeški obraz med bleščečim lesketom in belimi penami valov? Lotos je vedel, da je to konec. Smrt zanj ni bila več domneva ali uganka. Bila je tam, z njim. Edina gotovost v morju negotovosti. Ure pa so minevale …

Kaj razmišlja mlad človek, ko zre smrti v oči? Kako se poslavlja, če njegovega slovesa nihče ne sliši? Kaj se dogaja z njegovim umom in telesom?

Ampak Lotos je preživel. Kapitan ladje, s katere je mornar padel, se je odločil obrniti krmilo. Ladja je plula nazaj in razglašen je bil alarm »Človek v morju« ali v pomorskem jeziku »Man Overboard«. Njegovi tovariši so z daljnogledi prečesavali vodno gladino in ga nenadoma zagledali. Rumeno majico je silovito vrtel nad glavo. Potegnili so ga na krov, bil je rešen. To je bil in še vedno je čudež. Lotos pa o tem ni nikoli govoril, čeprav smo drezali vanj, ga skrivoma motrili in se po tihem spraševali, kako ga je ta izkušnja zaznamovala.

Zdaj se je določil, da bo o tem spregovoril odkrito, brez olepševanja in sprenevedanja, da bi sebi in nam odgovoril na vprašanje, kakšen človek je padel v morje in kakšen človek se je vrnil.

Lotos Vincenc Šparovec je po poklicu igralec in član ansambla MGL. Odigral je že veliko vlog tako v MGL kot tudi v drugih gledališčih, nastopa pa tudi v filmih. Zaposlitev v MGL je leta 2003 prekinil in se izšolal še za vojaškega časnika. Lotos Vincenc Šparovec je človek besede, ki je zdaj ubesedil najbolj temeljno človeško preizkušnjo.

Predvajana glasba Terry Jacks Seasons in the Sun (Jacques Brel, Rod McKuen, Terry Jack in Clive Davis).