Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Lotos Vincenc Šparovec

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 4. 2005

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Katarina Morano

Lotos Vincenc Šparovec

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa

Žiga Divjak, Gregor Zorc

Dragica Potočnjak

Lotos Vincenc Šparovec

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 4. 2005

Lotos Vincenc Šparovec se je rodil 15. decembra 1971 v Ljubljani. Leta 1991 se je vpisal na AGRFT in študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. V diplomski uprizoritvi Ljudožerci Gregorja Strniše (r. Aleš Novak) je odigral vlogo Florijana Falaca. V MGL se je prvič zaposlil takoj po študiju leta 1996 in tu ostal do leta 2003, ko se je odločil za krajši premor, ansamblu MGL pa se je znova pridružil leta 2005.

V tem času je v MGL odigral številne vloge. Bil je Igralec v Singerjevih Norcih iz Helma (r. Zijah A. Sokolović), Len v Bondovih Rešenih (r. Zvone Šedlbauer), Mucij v Camusovem Kaliguli (r. Sebastijan Horvat), Jensen v Ibsenovi Divji rački (r. Meta Hočevar), Kocka v Popovićevem Hrošču (r. Jaka Ivanc), Nick v Albeejevi igri Kdo se boji Virginie Woolf? (r. Mile Korun), Camillo v Shelleyjevi uprizoritvi Cenci in Zbor v Shakespearovem Romeu in Juliji (oboje r. Diego de Brea), Kočijaž v Levinovem Rekviemu (r. Matjaž Zupančič) in Filibert v de Vegovem Vitezu čudes (r. Luka Martin Škof), v več vlogah pa je nastopil v Stephensonovi Harper Regan (r. Boris Ostan). Bil je Bufon v Lizistrati Andreja Rozmana - Roze in Coca Mosquita (r. Mateja Koležnik), Švejk v Švejku Teevana Colina (r. Jaka Ivanc), Eric Blum v Belli Figuri Yasmine Reza (r. Mateja Kokol), Andrej v Vranjih vratih Nejca Gazvode (r. Aleksandar Popovski), Carlos Fresno v Vrhu ledene gore Antonia Tabaresa (r. Mojca Madon), Jure Mrak v Praznini spomina Barbare Zemljič (r. Nina Šorak), Dr. Anton Grozd v uprizoritvi Za narodov blagor Ivana Cankarja (r. Matjaž Zupančič), v več vlogah pa je nastopil v uprizoritvi Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka (r. Žiga Divjak) …

Občasno nastopa tudi na odrih drugih slovenskih gledališč. V uprizoritvi Peter in Volk po predlogi Čajkovskega je odigral Volka (r. Nana Milčinski in Matjaž Berger, APT, Novo mesto, 2007), z več vlogami pa je nastopil v avtorskem projektu XX. stoletje (r. Matjaž Berger, APT, Novo mesto, 2007). Odigral je dva velika renesančna dramatika: bil je Christopher Marlowe v projektu Tri elizabetinske tragedije Vladimirja Stoisavljevića (r. Dragan Živadinov, Zavod Projekt Atol in Zavod Delak, 2009) ter Will Shakespeare v uprizoritvi Ljubezen in država Vladimirja Stoisavljevića (r. Dragan Živadinov, SNG Drama Ljubljana in Zavod Delak, 2011).

Uspešno je nastopil tudi na filmu in televiziji. Med drugim je igral v naslednjih celovečernih filmih: v Čamčatki Mitje Novljana (1996), Temnih angelih usode Saše Podgorška (1999), Jebiga Mihe Hočevarja (2000), Slepi pegi Hanne Slak (2002), Pesnikovem portretu z dvojnikom Francija Slaka (2003), Sijaju v očeh Srđana Karanovića (2004), Planu B Urške Kos (2007), Idili Tomaža Gorkiča (2015). Odigral je glavni vlogi v kratkih filmih Boli? Marka Cafnika (2005) in Moški Mine Bergant (2010) ter nastopil tudi v televizijskem filmu Skriti spomin Angele Vode režiserke Maje Weiss (2009). Nastopil je v televizijskih nadaljevankah Trdoglavci (2011) in Mame (2017–2018).

Lotos Vincenc Šparovec je tudi pomorec, boksar in častnik slovenske vojske.

V MGL je bil zaposlen od 20. 7. 1996 do 30. 9. 2003 in ponovno od 1. 4. 2005.

Nagrade

2016

51. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za dramaturško obdelavo tekstovne predloge (skupaj z Draganom Živadinovom in Mojco Kumerdej)

V uprizoritvi Projektator (Zavod Delak).