Bodocnost 2000x1250px 1995
Pojdi na vsebino

Žiga Divjak, Gregor Zorc

Bodočnost

Bodočnost črpa navdih tudi iz romana Kima Stanleyja Robinsona z naslovom Ministrstvo za prihodnost, v ka­terem vročinski val ubije na milijone ljudi. Frank, eden glavnih junakov, udar preživi, a zaradi posttravmatskega sindroma spozna, da se kljub katastrofi svet še vedno ne zgane, zato se odloči, da bo spremembe zahteval in jih začel udejanjati sam, tudi če to pomeni velike napore in najradikalnejšo angažiranost.

Uprizoritev bo sestavljena iz dveh dramaturških linij: prva spremlja radikalizacijo Franka, ki poskuša svoj obup in jezo preusmeriti v konkretno, neposredno akcijo, druga linija pa poskuša z gledališkimi slikami ujeti vpliv okoljske krize na nas, tako tisto, kar je konkretno, kot tisto neizrekljivo, kar vpliva na naše misli, na naše dojemanje sveta. Frank na svoji poti srečuje enakomiselne ljudi in skeptike. Ali radikalnost trenutka upravičuje tudi skrajna sredstva? Elite so z vsakim dnem bogatejše, narava z vsakim dnem bolj uničena. Frankov posttravmatski stres trči v predtravmatski stres mlajše generacije. Motnje sledijo drugim motnjam, stanje pred motnjo je pravzaprav iluzija. Kaj je dandanes še normalno? Kaj je zdrav odziv na svet okoli nas? Ali normalnost še obstaja? Ves čas poslušamo o množičnem izumiranju in propadu. Kako ob vsem tem ostati normalen? Morda pa je normalno, da ni nič več normalno in nam vse to zveni tuje samo zato, ker smo odraščali ob zgodbah o napredku in svetlejši prihodnosti. Morda je čas, da se človeštvo osvobodi ujetosti v razmišljanje o napredku na eni strani in propad na drugi strani. Prihodnost je naš skupni projekt, projekt, ki ga gradimo skupaj. Kdo so naši zavezniki? Ali morda živimo trenutek, ko človeštvo lahko preseže ujetost v meje svoje lastne vrste in končno spozna, da so vrste, ki nas obkrožajo, vrste, s katerimi si delimo ta planet, pravzaprav naši bližnji, naši sorodniki. 

Gre za ugledališčenje norosti trenutka, ki ga živimo, trenutka, v katerem bi zlahka zdrsnili v pesimizem ali defetizem, trenutka, v katerem je shizofrenija normalno stanje, trenutka, ko je optimizem pogumno dejanje.

Bodočnost, 2023

Futuristični spektakel

Krstna uprizoritev

Ustvarjalci

Režiser

Žiga Divjak

Koproducent Beograjsko dramsko gledališče

Žiga Divjak je eden prodornejših mlajših slovenskih režiserjev, ki s svojimi angažiranimi uprizoritvami obravnava najaktualnejša in najbolj pereča družbena vprašanja. Na svojo družbeno angažiranost je opozoril že kot študent s projektom Tik pred revolucijo (2013–2015), v katerem je izhajal iz predpostavke, da gledališče lahko vpliva na družbo in jo postopoma preoblikuje. V tem duhu in s svežimi režijskimi prijemi je ustvaril številne odmevne uprizoritve v mnogih slovenskih gledališčih. Prejel je dve Borštnikovi nagradi za režijo (2017 in 2021) in veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev (2018). Žiga Divjak je leta 2021 za režijsko ustvarjanje v zadnjih dveh letih prejel Župančičevo nagrado. Na 53. Tednu slovenske drame je uprizoritev Usedline (MGL) v njegovi režiji prejela nagrado občinstva za najboljšo uprizoritev ter posebno nagrado za učinkovit uprizoritveni postopek.

Premiera v MGL februarja 2024 na Velikem odru