Bodocnost 2000x1250px 1995
Pojdi na vsebino

Žiga Divjak, Gregor Zorc

Bodočnost

Človeški odpadki, vidni in nevidni, potujejo po obsežnih atmosferskih plasteh in širokih oceanskih tokovih. Širijo se daleč stran, vse do popka oceana, do osamljenega atola, oddaljenega dva tisoč kilometrov od najbližje civilizacije. Kopičijo se v telesu predanega albatrosa, ki v stotine in stotine kilometrov dolgih letih nabira hrano za svojega mladiča, in končajo v trebuhu mladega albatrosa.

Milijoni in milijoni let poletov nad nemirno gladino morja, nešteto albatrosov, ki so skrbeli in garali, da so omogočili nadaljevanje vrste, pride v stik s človeško iznajdljivostjo, manj kot 100 let staro snovjo – plastiko.

Kemikalije, plastika, živa bitja in njihove rodbine, zaveze, odnosi so združeni v zapleteni mreži medsebojnih vplivov.

Bodočnost je predstava, ki se skriva v tej zapleteni mreži medsebojnih vplivov.

Bodočnost, 2023

Futuristični spektakel

Krstna uprizoritev

Ustvarjalci

Režiser

Žiga Divjak

Koproducent Beograjsko dramsko gledališče

Žiga Divjak je eden prodornejših mlajših slovenskih režiserjev, ki s svojimi angažiranimi uprizoritvami obravnava najaktualnejša in najbolj pereča družbena vprašanja. Na svojo družbeno angažiranost je opozoril že kot študent s projektom Tik pred revolucijo (2013–2015), v katerem je izhajal iz predpostavke, da gledališče lahko vpliva na družbo in jo postopoma preoblikuje. V tem duhu in s svežimi režijskimi prijemi je ustvaril številne odmevne uprizoritve v mnogih slovenskih gledališčih. Kljub mladosti se ponaša z velikim številom nagrad. Prejel je že dve Borštnikovi nagradi za režijo: leta 2017 za uprizoritev Človek, ki je gledal svet (SMG) in leta 2021 za uprizoritev Gejm (SMG in zavod Maska). Uprizoritev z naslovom 6 (SMG) v njegovi režiji je bila leta 2018 dobitnica velike nagrade Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev. Žiga Divjak je leta 2021 za režijsko ustvarjanje v zadnjih dveh letih prejel Župančičevo nagrado, na 51. Tednu slovenske drame v Kranju pa za uprizoritev Gejm posebno nagrado po presoji žirije. Uprizoritvi Sedem dni (2019) in Usedline (2022), ki sta osupljivo natančni antropološki študiji vsakdanjika, sta bili pri občinstvu MGL sprejeti z veliko naklonjenostjo. Odmevne so bile tudi druge njegove uprizoritve: Hlapec Jernej in njegova pravica v produkciji Cankarjevega doma Ljubljana, Ob zori (nastalo na osnovi Cankarjevih besedil) in Kons: Novi dobi (nastalo na osnovi Kosovelovih besedil) v Prešernovem gledališču Kranj, Pljuča Duncana Macmillana v ljubljanski Drami in Vročina v Slovenskem mladinskem gledališču. Žiga Divjak bo sezoni 2023/2024 z MGL sodeloval že tretjič.

Premiera v Beogradu bo v petek, 15. decembra, ob 20. uri.

Premiera v Ljubljani bo v petek, 2. februarja, ob 19. uri v okviru regionalnega gledališkega festivala Ruta