Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Sebastian Cavazza

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 12. 2010

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Yasmina Reza

Steven Berkoff

Bernard-Marie Koltès

Nejc Gazvoda

Sebastian Cavazza

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 12. 2010

Sebastian Cavazza se je rodil 19. marca 1973 v Kranju. Leta 1992 se je vpisal na AGRFT ter študij dramske igre in umetniške besede končal v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. V diplomski uprizoritvi Lažna Ivana Andreja Hienga je nastopil v vlogi Petra in leta 1999 diplomiral. Kasneje se je vpisal še na podiplomski specialistični študij igre in filmske režije. Že kot študent je prejel Severjevo nagrado za vlogi v študentskih uprizoritvah Gospodična Julija Augusta Strindberga (vloga Jeana) in Kralj Lear Williama Shakespeara (naslovna vloga).

Že med študijem je igral v številnih profesionalnih gledališčih. V MGL je bil Pale v uprizoritvi Zažgi! Lanforda Wilsona (r. Zijah A. Sokolović) in Valer v Molièrovem Tartuffu (r. Mile Korun). Igral je tudi v ljubljanski Drami v uprizoritvi Ura, ko nismo ničesar vedeli drug o drugem Petra Handkeja (r. Ernst M. Binder). Leta 1995 je bil med soustanovitelji Studia za raziskavo umetnosti igre.

Med letoma 1998 in 2007 je bil zaposlen v Slovenskem mladinskem gledališču. V tem obdobju je bil med drugim Demetrij v Snu kresne noči Williama Shakespeara, Trepljev v Utvi in Baron Tuzenbah v Treh sestrah Antona Pavloviča Čehova ter Erik v uprizoritvi Fragile! Tene Štivičić. Leta 2007 se je podal na svobodno umetniško pot. Igral je v mnogih slovenskih gledališčih: v več vlogah v Baltimorskem valčku Paule Vogel v Mestnem gledališču Ptuj, v Razsutju Neila LaButea v Mini teatru in v uprizoritvi Sto minut Pandur Theaters. Sodeloval je tudi s Teatrom 55, Špas teatrom in Gledališčem Koper, leta 2010 pa se je pridružil ansamblu MGL. Omeniti je treba njegove vloge Vlada v uprizoritvi Pes, pizda in peder Gregorja Fona (r. Primož Ekart), Svetozarja v Razodetjih Dušana Jovanovića (r. Janez Pipan), Othella v Othellu Williama Shakespeara (r. Jernej Lorenci) in Vlada Kosa v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor).

Nastopil je v številnih slovenskih in tujih filmih. V glavnih vlogah med drugim v filmih Balkanska ruleta Zdravka Barišića, Adrian Maje Weiss, Jezero Boštjana Mašere, Kratki stiki Janeza Lapajneta (za vlogo Mitjevega očeta v tem filmu je bil tudi nagrajen), Moški ne jočejo Alena Drljevića, Ederlezi vzhaja Lazarja Bodrože (za vlogo Milutina je prejel nagrado za najboljšega igralca), Gajin svet Petra Bratuše … Igral je tudi v številnih slovenskih in tujih televizijskih filmih in nadaljevankah (Čokoladne sanje, Naša mala klinika, Moji, tvoji, najini, Sence nad Balkanom, Besa, Jezero …). Sodeloval je pri idejni zasnovi spletne nadaljevanke Prepisani in v njej tudi igral. Več vlog je oblikoval tudi v radijskih igrah in sodeloval v številnih sinhronizacijah animiranih filmov.

Nagrade

2021

Nagrada Kolektivne organizacije Aipa za igralski dosežek

za vlogo Tarasa Birse v TV-nadaljevanki Jezero

2018

46. MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST, BEOGRAD
Nagrada za najboljšega igralca v kategoriji »srbski film«
za vlogo Milutina v filmu Ederlezi vzhaja Lazarja Bodrože

Nagrada za najboljšega igralca v kategoriji »srbski film« za vlogo Milutina v filmu Ederlezi vzhaja Lazarja Bodrože.

2018

53. FESTIVAL IGRALSKIH STVARITEV, NIŠNagrada za najboljšega igralca v regijiza vlogo Milutina v filmu Ederlezi vzhaja Lazarja Bodrože

Nagrada za najboljšega igralca v regiji za vlogo Milutina v filmu Ederlezi vzhaja Lazarja Bodrože.

2006

9. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, PORTOROŽ
Vesna za najboljšo stransko moško vlogo (nagrado si delita z Borisom Cavazzo)
za vlogo Mitjevega očeta v filmu Kratki stiki Janeza Lapajneta

Vesna za najboljšo stransko moško vlogo (nagrado si delita z Borisom Cavazzo) za vlogo Mitjevega očeta v filmu Kratki stiki Janeza Lapajneta.

1995

Nagrada Sklada Staneta Severja
za vlogo Jeana v Gospodični Juliji A. Strindberga in za naslovno vlogo v Kralju Learu W. Shakespeara (oboje AGRFT)

Za vlogo Jeana v Gospodični Juliji A. Strindberga in za naslovno vlogo v Kralju Learu W. Shakespeara (oboje AGRFT).

1995

ŠTUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL, CELOVEC
Nagrada za najboljšo stransko vlogo
za vlogo Natakarja v kratkem filmu Mesto umora Zorana Živulovića

Nagrada za najboljšo stransko vlogo za vlogo Natakarja v kratkem filmu Mesto umora Zorana Živulovića.