Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Tjaša Železnik

Član/ica igralskega ansambla MGL od 16. 3. 2009

Igra v naslednjih uprizoritvah:

John Boynton Priestley

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

Bernard-Marie Koltès

Jean-Paul Sartre

José Cabeza

Nejc Gazvoda

Tjaša Železnik

Član/ica igralskega ansambla MGL od 16. 3. 2009

Tjaša Železnik se je rodila 6. maja 1974 v Ljubljani. Leta 1995 se je vpisala na AGRFT ter študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. Nastopila je v dveh diplomskih uprizoritvah: v Susn Herberta Achternbuscha je igrala vlogo Susn 1, v Medeji Daneta Zajca pa vlogo II. hčere. Že med študijem je igrala tudi na profesionalnih odrih, največ v SNG Drama Ljubljana in SMG.

Med letoma 2003 in 2007 je bila zaposlena v SLG Celje. Tu je soustvarila avtorski projekt Koža Jerneja Lorencija, Nebojše Pop-Tasića, Barbare Vidovič, Mihe Nemca in Branka Jordana ter odigrala več vidnih vlog: Deklico v Blazincu Martina McDonagha (r. Aleksandar Popovski), Dojiljo v Evripidovi Medeji (r. Jernej Lorenci) in Hano v Dogodku v mestu Gogi Slavka Gruma (r. Aleksandar Popovski). Za vlogi Roberte I in II v enodejankah Jacques ali Podrejenost in Prihodnost je v jajcih ali Kaj vse je treba za en svet Eugèna Ionesca (r. Diego de Brea) ter za vlogo Catherine v drami Dokaz Davida Auburna (r. Janez Lapajne) je leta 2004 prejela nagrado sklada Staneta Severja. Med njenimi dosežki v drugih gledališčih so nastopi v projektih Su e Sid (r. Tomaž Štrucl, Gledališče Glej in Cankarjev dom), Die Traumdeutung (r. Matjaž Berger, SMG) in XX. stoletje (r. Matjaž Berger, APT) ter vloge kraljice Marije v uprizoritvi Kralj umira Eugèna Ionesca (r. Diego de Brea, PDG Nova Gorica), Punči v Samotnem zahodu Martina McDonagha (r. Boris Cavazza, Gledališče Koper), Vide v Raztrgancih Mateja Bora (r. Sebastijan Horvat, E. P. I. Center, Cankarjev dom in Mestno gledališče Ptuj) ter kraljice Elizabete I. v Marlowu Vladimirja Stojsavljevića (r. Dragan Živadinov, Zavod Projekt Atol). V MGL je ustvarila več vidnih vlog: bila je Katarina v predstavi Za naše mlade dame Drage Potočnjak (r. Tijana Zinajić), Mariane v Molièrovem Skopuhu (r. Boris Kobal), Natalie Voss v Golobih Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić), Rebecca Glass v Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić), Pepca v Menjavi straže Nejca Gazvode (v avtorjevi režiji), Jana v Čudežni terapiji Daniela Glattauerja (r. Tijana Zinajić), Alisa Kos v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Kristina v Vranjih vratih Nejca Gazvode (r. Aleksandar Popovski), Maja v Tihem vdihu Nejca Gazvode (v avtorjevi režiji), Gospa Leila v uprizoritvi Taka sem kot vi, rada imam jabolka Theresie Walser (r. Boris Ostan), Pip v Kar vem, da je res Andrewa Bovella (r. Luka Martin Škof), Marčela v Treh milijonih minut Joséja Cabeze (r. Barbara Hieng Samobor), Martha v Tem obrazu Polly Stenham (r. Tijana Zinajić).

Zaigrala je v številnih celovečernih filmih (Ljubljana Igorja Šterka, Kratki stiki Janeza Lapajneta, Lajf Vita Tauferja, Osebna prtljaga Janeza Lapajneta, Dvojina Nejca Gazvode, Razredni sovražnik Roka Bička), v filmih Slovenija, Avstralija in jutri ves svet Marka Naberšnika in Tutto il mio folle amore v režiji Gabriela Salvatoresa. Za vloge v Kratkih stikih je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2006 prejela nagrado vesna za najboljšo žensko vlogo. Televizijski gledalci jo poznajo po vlogi Ane/Fane v nadaljevanki TV Dober dan (POP TV, 1999–2002), po vodenju podelitve viktorjev leta 2003 in razvedrilne oddaje NLP (RTV Slovenija, 2007–2011). Igrala je tudi v mladinskem televizijskem filmu Bela gospa Tamare Doneve (r. Siena Krušič) in v televizijski nadaljevanki Usodno vino.

Nagrade

2021

Dnevnikova nagrada

za izjemen umetniški dosežek na odru MGL v pretekli sezoni za vlogo Marthe v uprizoritvi Ta obraz Polly Stenham in za vlogo Anaide v uprizoritvi Slamnik Eugèna Labichea

2004

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogi Roberte I in II v enodejankah Jacques ali Podrejenost ter Prihodnost v jajcih ali Kaj vse je treba za en svet E. Ionesca in za vlogo Catherine v Dokazu D. Auburna (SLG Celje).

2006

9. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, POROTROŽ - Vesna za najboljšo glavno žensko vlogo

Za vloge Olge, Neže in Ajde v filmu Kratki stiki Janeza Lapajneta.