Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Tjaša Železnik

Član/ica igralskega ansambla MGL od 16. 3. 2009

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Lettie Precious, Sabrina Mahfouz, Hannah Khalil, Stella Duffy, Isley Lynn, Chinonyerem Odimba, Timberlake Wertenbaker, Samantha Ellis, Juliet Gilkes Romero, Nejc Gazvoda

John Boynton Priestley

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

José Cabeza

Nejc Gazvoda

Tjaša Železnik

Član/ica igralskega ansambla MGL od 16. 3. 2009

Tjaša Železnik se je rodila 6. maja 1974 v Ljubljani. Leta 1995 se je vpisala na AGRFT ter študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. Nastopila je v dveh diplomskih uprizoritvah: v Susn Herberta Achternbuscha je igrala vlogo Susn 1, v Medeji Daneta Zajca pa vlogo II. hčere. Že med študijem je igrala tudi na profesionalnih odrih, največ v SNG Drama Ljubljana in SMG.

Med letoma 2003 in 2007 je bila zaposlena v SLG Celje. Tu je soustvarila avtorski projekt Koža Jerneja Lorencija, Nebojše Pop-Tasića, Barbare Vidovič, Mihe Nemca in Branka Jordana ter odigrala več vidnih vlog: Deklico v Blazincu Martina McDonagha (r. Aleksandar Popovski), Dojiljo v Evripidovi Medeji (r. Jernej Lorenci) in Hano v Dogodku v mestu Gogi Slavka Gruma (r. Aleksandar Popovski). Za vlogi Roberte I in II v enodejankah Jacques ali Podrejenost in Prihodnost je v jajcih ali Kaj vse je treba za en svet Eugèna Ionesca (r. Diego de Brea) ter za vlogo Catherine v drami Dokaz Davida Auburna (r. Janez Lapajne) je leta 2004 prejela nagrado sklada Staneta Severja. Med njenimi dosežki v drugih gledališčih so nastopi v projektih Su e Sid (r. Tomaž Štrucl, Gledališče Glej in Cankarjev dom), Die Traumdeutung (r. Matjaž Berger, SMG) in XX. stoletje (r. Matjaž Berger, APT) ter vloge kraljice Marije v uprizoritvi Kralj umira Eugèna Ionesca (r. Diego de Brea, PDG Nova Gorica), Punči v Samotnem zahodu Martina McDonagha (r. Boris Cavazza, Gledališče Koper), Vide v Raztrgancih Mateja Bora (r. Sebastijan Horvat, E. P. I. Center, Cankarjev dom in Mestno gledališče Ptuj) ter kraljice Elizabete I. v Marlowu Vladimirja Stojsavljevića (r. Dragan Živadinov, Zavod Projekt Atol). V MGL je ustvarila več vidnih vlog: bila je Katarina v predstavi Za naše mlade dame Drage Potočnjak (r. Tijana Zinajić), Mariane v Molièrovem Skopuhu (r. Boris Kobal), Natalie Voss v Golobih Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić), Rebecca Glass v Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić), Pepca v Menjavi straže Nejca Gazvode (v avtorjevi režiji), Jana v Čudežni terapiji Daniela Glattauerja (r. Tijana Zinajić), Alisa Kos v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Kristina v Vranjih vratih Nejca Gazvode (r. Aleksandar Popovski), Maja v Tihem vdihu Nejca Gazvode (v avtorjevi režiji), Gospa Leila v uprizoritvi Taka sem kot vi, rada imam jabolka Theresie Walser (r. Boris Ostan), Pip v Kar vem, da je res Andrewa Bovella (r. Luka Martin Škof), Marčela v Treh milijonih minut Joséja Cabeze (r. Barbara Hieng Samobor), Martha v Tem obrazu Polly Stenham (r. Tijana Zinajić).

Zaigrala je v številnih celovečernih filmih (Ljubljana Igorja Šterka, Kratki stiki Janeza Lapajneta, Lajf Vita Tauferja, Osebna prtljaga Janeza Lapajneta, Dvojina Nejca Gazvode, Razredni sovražnik Roka Bička), v filmih Slovenija, Avstralija in jutri ves svet Marka Naberšnika in Tutto il mio folle amore v režiji Gabriela Salvatoresa. Za vloge v Kratkih stikih je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu leta 2006 prejela nagrado vesna za najboljšo žensko vlogo. Televizijski gledalci jo poznajo po vlogi Ane/Fane v nadaljevanki TV Dober dan (POP TV, 1999–2002), po vodenju podelitve viktorjev leta 2003 in razvedrilne oddaje NLP (RTV Slovenija, 2007–2011). Igrala je tudi v mladinskem televizijskem filmu Bela gospa Tamare Doneve (r. Siena Krušič) in v televizijski nadaljevanki Usodno vino.

Nagrade

2021

Dnevnikova nagrada

za izjemen umetniški dosežek na odru MGL v pretekli sezoni za vlogo Marthe v uprizoritvi Ta obraz Polly Stenham in za vlogo Anaide v uprizoritvi Slamnik Eugèna Labichea

2004

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogi Roberte I in II v enodejankah Jacques ali Podrejenost ter Prihodnost v jajcih ali Kaj vse je treba za en svet E. Ionesca in za vlogo Catherine v Dokazu D. Auburna (SLG Celje).

2006

9. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA, POROTROŽ - Vesna za najboljšo glavno žensko vlogo

Za vloge Olge, Neže in Ajde v filmu Kratki stiki Janeza Lapajneta.