Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Matej Puc

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 9. 2005

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Katarina Morano

Henrik Ibsen

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa

Bernard-Marie Koltès

Nejc Gazvoda

Matej Puc

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 9. 2005

Matej Puc se je rodil 26. septembra 1982 v Mariboru. Na AGRFT se je vpisal leta 2001. Dramsko igro je študiral v letniku profesorjev Borisa Cavazze in Jožice Avbelj ter študij končal z diplomskima vlogama Colemana Connorja v uprizoritvi Samotni zahod Martina McDonagha (r. Andrej Jus) in Ponyja Williama v Nožih v kurah Davida Harrowerja (r. Uroš Nikolič). Za vlogo Alcesta v študijski produkciji Molièrovega Ljudomrznika (r. Uroš Nikolič) je leta 2004 dobil Severjevo nagrado.

Že med študijem je sodeloval v nekaterih profesionalnih produkcijah. Igral je Avgusta v uprizoritvi norway.today Igorja Bauersime (r. Miha Golob, MG Ptuj) in Thomasa Gurneyja v Edvardu Drugem Christopherja Marlowa (r. Diego de Brea, SNG Drama Ljubljana).

Po študiju se je zaposlil v MGL, kjer je igral Mojstra v Mojstru in Margareti/Margareti in Mojstru Mihaila A. Bulgakova in Mihe Javornika (r. Jernej Lorenci), Cliffa Bradshawa v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša), Romea v Shakespearovem Romeu in Juliji (r. Diego de Brea), Iana v Sijočem mestu Conorja McPhersona (r. Luka Martin Škof), Skipperja v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa (r. Ivica Buljan), Tihona v Nevihti Aleksandra N. Ostrovskega (r. Jernej Lorenci), Gospoda Hansena v uprizoritvi Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić), Katarino v Ukročeni trmoglavki Williama Shakespeara (r. Anja Suša), Huga Balla v uprizoritvi Cafe Dada Jaše Kocelija (v avtorjevi režiji), Zevsa v Homerjevi Iliadi (r. Jernej Lorenci), Peera Gynta v Peeru Gyntu Henrika Ibsena (r. Eduard Miler), Demetrija v avtorskem projektu Sen kresne noči po Williamu Shakespearu (r. Jernej Lorenci), Janeza v Tihem vdihu Nejca Gazvode (v avtorjevi režiji), Tartuffa v Molièrovem Tartuffu (r. Tin Grabnar) …

Igral je tudi v drugih slovenskih gledališčih: v PG Kranj Princa v Dramah princes Elfriede Jelinek (r. Ivica Buljan), v Mini teatru je sodeloval v lutkovni postavitvi Rdeče kapice (r. Pavel Polak) in v uprizoritvah Divjad Nejca Gazvode (v avtorjevi režiji) in Pod snegom Saše Pavček (r. Barbara Zemljič). V MG Ptuj/Gledališču Glej je interpretiral več vlog v uprizoritvi Kuhinja po meri Vale Thorsdottir (r. Igor Samobor). V Slovenskem mladinskem gledališču je nastopil v uprizoritvi Gejm (r. Žiga Divjak).

Sodeloval je tudi v nekaj celovečernih, kratkih in TV-filmih ter nadaljevankah: v Sobi 408 Martina Turka, v Vaji zbora Vinka Möderndorferja, v nanizanki Se zgodi Metoda Pevca, v filmu Piran – Pirano Gorana Vojnovića, v nadaljevankah Trdoglavci, Jezero in Srečno samski. Nastopil je v radijski igri Raj je tukaj in zdaj Guusa Kuijerja (r. Ana Krauthaker).

Nagrade

2021

Borštnikova nagrada za igro

v uprizoritvi Sedem dni v režiji Žige Divjaka v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in za igro v koprodukciji Mladinskega gledališča in Maske Ljubljana Gejm.

2020

Dnevnikova nagrada za izjemen umetniški dosežek

Za vloge v uprizoritvi Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka.

2018

53. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vlogo Demetrija v avtorskem projektu Sen kresne noči po W. Shakespearu (MGL).

2018

Nagrada Prešernovega sklada za vrhunske igralske stvaritve v zadnjih letih

Za vlogo Zevsa v Homerjevi Iliadi (MGL, SNG Drama Ljubljana in CD), za vlogo Malcolma v Dunsinane D. Greiga , za naslovno vlogo v Peeru Gyntu H. Ibsena, za vlogo Valeria v Leonceu in Leni G. Büchnerja, za vlogo Doranta v Molièrovem Žlahtnem meščanu (vse MGL), za vloge Pierra Kiriloviča Bezuhova, Vojaka in Mrtveca v Vojni in miru L. N. Tolstoja in S. Purcăreteja (MGL, SNG Drama Ljubljana in CD) ter Demetrija v avtorskem projektu Sen kresne noči po W. Shakespearu (MGL).

2016

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)

Za naslovno vlogo v Peeru Gyntu H. Ibsena (MGL).

2012

47. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vlogo Tihona Ivaniča Kabanova v Nevihti A. N. Ostrovskega (MGL).

2004

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Alcesta v Molièrovem Ljudomrzniku (AGRFT).