Delitev 01 2000x1250px 01
Pojdi na vsebino

Skender Kulenović

DELITEV

Drama Delitev Skenderja Kulenovića (prvo različico je napisal leta 1946) je bila izvirno komedija v dveh dejanjih. Praizvedba je bila na odru Narodnega gledališča Sarajevo februarja leta 1948, isti večer pa jo je takratni komunistični režim prepovedal. Tretje dejanje s komičnimi elementi je Kulenović dopisal šele leta 1956 s premiero novembra leta 1957 v Narodnem gledališču Mostar. Leto kasneje je mostarska produkcija sodelovala na tretjem Sterijevem pozorju ter postala prva predstava iz Bosne in Hercegovine, ki je sodelovala na tem prestižnem gledališkem festivalu.

Drama Delitev v domači gledališki zgodovini in produkciji ostaja vedno aktualno delo, ki tematizira trojnost bosansko-hercegovskega nacionalnega konteksta.

DELITEV

Komedija

Predstava traja 1 uro in 15 minut in nima odmora.

Gostujoča predstava
Gostuje: Kamerni teatar 55, Sarajevo

Ustvarjalci

Režiser

Aleš Kurt

Dramaturg

Vedran Fajković

Scenografka in kostumografka

Adisa Vatreš Selimović

Odrski gib

Amila Terzimehić

Nastopajo

Gordana Boban

Dina Mušanović

Elma Juković

Sabit Sejdinović

Davor Golubović

Amar Selimović

Senad Alihodžić

Enes Kozličić

Amar Čustović

Vanesa Glođo

Po drugi svetovni vojni v majhen in odročen kraj v Bosni pride kontingent različnih dobrin, blaga in živali. Vse to je treba razdeliti med vaščane, ki so v vojnem opustošenju, uničenju in požigih izgubili skoraj vse. A vaška gostilna Tufkina kafa postane simbol nikogaršnje in vsakogaršnje zemlje, svojevrstna narodna skupščina, na tribuni katere se pogumno izmenjujejo predstavniki oz. odborniki narodov, ki so pravzaprav borci za lastne interese. Le ena vest, ki pride z druge strani vrat, pred katerimi preži imaginarna nova vojna, požene zakulisno igro veščih spletkarjev. Blefirajo in brezobzirno igrajo na karto naroda in vere, delitev, ki naj bi pomagala prebivalcem, pa povzroči nove razdore ter na koncu privede do fizičnega obračuna.