Kakor vam drago 2000x1250px 3239
Pojdi na vsebino

William Shakespeare

Kakor vam drago

Nekje v Franciji mlajši brat vladajočega vojvode Frederick prevzame oblast in izžene prejšnjega Vojvodo, ki z majhnim spremstvom pobegne v Ardenski gozd.

Na dvoru ostane vojvodova hči Rozalinda, najboljša prijateljica svoje sestrične Celije, Frederickove edinke. Na dvor pribeži Orlando, mlad plemič, ki ga preganja starejši brat Oliver. Orlando se zaljubi v Rozalindo in razjezi Fredericka, ki Rozalindo izžene z dvora. Rozalinda in Celija z dvornim norcem Brusom pobegneta v Ardenski gozd, in sicer v preoblekah: Rozalinda je zdaj mladi kmet Ganimed, Celija pa kmečka deklica Aliena. Naselita se v preprosti koči. Medtem je v Ardenski gozd pobegnil tudi Orlando, ki na drevesa obeša ljubezenske pesmi za Rozalindo. Rozalinda mu kot Ganimed predlaga, naj svojo ljubezen raje izpoveduje njej oziroma njemu, namreč Ganimedu, in tako se bo nadležnega čustva ozdravil. Ardenski gozd, alternativna, utopična realnost političnim spletkam zunanjega, urbanega sveta in Frederickovega dvora, postane zapleten labirint čustev, želja in identitet: medtem ko se Ganimed srečuje z Orlandom, se vanj zaljubi pastirica Feba, ljubezen pastirja Silvija, Brus pa kot objekt poželenja najde nekoliko počasno pastirico Lenko. Orlanda v gozd zasleduje Oliver, medtem se po goščavi potika izgnani Vojvoda …

As You Like It, 1599

Komedija

Ustvarjalci

Prevajalec

Oton Župančič

Režiser

Juš Zidar

Kakor vam drago je ena od Shakespearovih zrelih in najpogosteje uprizarjanih komedij, v kateri se Shakespeare ukvarja z dvema nasprotujočima si svetovoma: z realnostjo in utopijo. Utopija je kot alternativa ozki in represivni, inhibicij polni realnosti postavljena v gozd – prostor, v katerem je pri Shakespearu mogoče vse: čudeži (Sen kresne noči), skrajna ljubezen, norost (Kralj Lear), skrajno nasilje (Tit Andronik) … Gozd je zatočišče (Dva gospoda iz Verone), predvsem pa prostor za spremenljive identitete tistih, ki si vanj upajo vstopiti. Ardenski gozd naseljujejo nenavadni in očarljivi ljudje, ki se ne uklanjajo družbenim normam, fluidne, pravljične entitete, bitja, ki nočejo živeti v politični ureditvi Frederickovega kraljestva ter imajo druge vrednote in želje. Gozd se izkaže kot prostor, v katerem se lahko realizirajo in najdejo idealnega partnerja, tukaj so mogoče vse vrste ljubezni in zvez, v gozdu ni potrebe po politiki, pretvarjanju, ni nerodnosti v jeziku, ni družbenih slojev, spol ni pomemben, ni omejitev.

Komedijo Kakor vam drago bo režiral eden vidnejših ustvarjalcev mlajše generacije Juš Zidar, ki je v lanski sezoni na Velikem odru režiral Idiota Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, pred nekaj leti pa črno komedijo Pijani Ivana Viripajeva. V komediji Kakor vam drago se bo ukvarjal predvsem z možnostjo oziroma nezmožnostjo utopije.

Premiera marca 2024 na Velikem odru