Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Primož Pirnat

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 12. 2010

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa

William Shakespeare

Primož Pirnat

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 12. 2010

Primož Pirnat se je rodil 9. oktobra 1975 v Ljubljani. Na AGRFT se je vpisal leta 1994. Dramsko igro je študiral v letniku profesorjev Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja ter študij končal z diplomskima vlogama Kadmosa v Bakanalijah Gorana Stefanovskega (r. Sebastijan Horvat) in Goldberga v Zabavi za rojstni dan Harolda Pinterja (r. Galin Stoev). Za vlogo Goldberga je leta 1999 prejel akademijsko Prešernovo nagrado.

Po študiju je eno leto delal kot svobodni ustvarjalec v kulturi. V tem času je v uprizoritvi Ionescovih Zavratnih iger (r. Galin Stoev), v kateri je interpretiral več vlog, leta 1999 prvič stopil na oder MGL. Dve leti je bil zaposlen v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer je med drugimi vidnimi igralskimi kreacijami ustvaril Don Juana v Molièrovem Don Juanu ali Kamniti gostiji (r. Jernej Lorenci) in Petra v Ubijalcih muh Matjaža Zupančiča (r. Mile Korun). Za vlogi je leta 2000 prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca.

Med letoma 2001 in 2009 je bil zaposlen v SNG Nova Gorica, kjer je nastopil v številnih odmevnih uprizoritvah: med drugim je bil Tuzenbah v Treh sestrah Čehova (r. Jernej Lorenci), Oberon v Shakespearovem Snu kresne noči (r. Janusz Kica), Peter Karpati v Arabski noči Rolanda Schimmelpfenniga (r. Diego de Brea), Pozzo v Beckettovem Čakajoč Godota (r. Vito Taufer), Maks Krnec v Cankarjevem Kralju na Betajnovi (r. Jaša Jamnik), Zlodej v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski (r. Diego de Brea), Mirko Topalović v komediji Dušana Kovačevića Maratonci tečejo častni krog (r. Dejan Mijač) in Mefistofel v Doktorju Faustu Christopherja Marlowa (r. Diego de Brea). Za vlogo Sganarella v Molièrovem Don Juanu ali Kamniti gostiji (r. Vito Taufer) je dobil nagrado ZDUS.

Zunaj ansambla SNG Nova Gorica je v tem obdobju med drugim nastopil v Poroki Witolda Gombrowicza (r. Jernej Lorenci, SMG) in Borovih Raztrgancih/Učencih in učiteljih (r. Sebastijan Horvat, koprodukcija MG Ptuj, E. P. I. Center, Cankarjev dom). Leta 2009 je za vloge slikarja Aurela v Ledi Miroslava Krleže (r. Mateja Koležnik), Matjaža v Neskončnih štetih dnevih Andreja Skubica (r. Matjaž Latin), Filatelista v Znamkah, nakar še Emiliji (r. Jaka Ivanc) in Župana v Gogoljevem Revizorju (r. Mateja Koležnik) dobil nagrado Staneta Severja.

Po delovanju v SNG Nova Gorica se je aprila 2009 zaposlil v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je ustvaril Toma Wingfielda v Stekleni menažeriji Tennesseeja Williamsa (r. Damir Zlatar Frey, 2009) in Jermana v Cankarjevih Hlapcih/Komentirani izdaji (r. Matjaž Berger, 2010). Leta 2011 je sodeloval v avtorski uprizoritvi koreografke in plesalke Jane Menger V postopku (produkcija Anton Podbevšek Teater).

V MGL, kjer se je zaposlil leta 2010, je oblikoval vloge Viktorja Bizjaka v Razodetjih Dušana Jovanovića (r. Janez Pipan), Borisa Grigorjiča v Nevihti Aleksandra N. Ostrovskega (r. Jernej Lorenci), Petruccia v Ukročeni trmoglavki Williama Shakespeara (r. Anja Suša), Jaga v Othellu Williama Shakespeara (r. Jernej Lorenci), Gospoda Jourdaina v Molièrovem Žlahtnem meščanu (r. Eduard Miller), Tezeja v avtorskem projektu Sen kresne noči (r. Jernej Lorenci), Miho Zajca v gledališki kriminalni nadaljevanki Praznina spomina Barbara Zemljič (r. Nina Šorak), Martina v Kresnicah Tene Štivičić (r. Nina Rajić Kranjac) ...

Nastopil je v več celovečernih, kratkih in TV-filmih ter nadaljevankah, med drugim v Ljubljani režiserja Igorja Šterka, Petelinjem zajtrku Marka Naberšnika ter v Rezervnih delih in Slovenki Damjana Kozoleta; za vlogo v tem filmu je leta 2009 na Festivalu slovenskega filma v Portorožu dobil nagrado vesna za najboljšo moško vlogo. Igral je tudi v filmih Vaje v objemu Metoda Pevca, Zapelji me Marka Šantića, Nika Slobodana Maksimovića, Prebujanja Petra Bratuše. Nastopil je v nadaljevankah Trdoglavci, Čista desetka in Življenje Tomaža Kajzerja.

Nagrade

2016

51. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vloge Aslaka, Dovrejskega starine, Vijuga, Orientalske plesalke, Begriffenfeldta, Potnika in Gumbarja v Peeru Gyntu H. Ibsena in za vlogo Masovnega moškega v Projektatorju (Zavod Delak).

2014

21. MEDNARODNI FESTIVAL MALIH ODROV, REKA, HRVAŠKA - Nagrada Veljka Maričića (nagrado si deli s Krešimirjem Mikićem)

Za vlogo Jaga v Othellu W. Shakespeara (MGL).

2014

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Jaga v Othellu W. Shakespeara (MGL).

2013

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Petruccia v Ukročeni trmoglavki W. Shakespeara in za vlogi v dramskem ciklu Iz življenja junaških meščanov C. Sternheima – za vlogo Benjamina Mandelstama v igri Spodnjice in za vlogo Wilhelma Kreya v igri 1913 (vse MGL).

2012

47. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za igro

Za vlogo Borisa Grigorjiča v Nevihti A. N. Ostrovskega (MGL).

2010

FESTIVAL POKLICNIH GLEDALIŠČ ZA OTROKE, BANJA LUKA, BOSNA IN HERCEGOVINA - Nagrada za igro

Za vlogo v uprizoritvi Medvedek zleze vase F. Puntarja (Mini teater).

2009

Nagrada Sklada Staneta Severja

za vlogo Slikarja Aurela v Ledi M. Krleže, za vlogo Matjaža v Neskončno štetih dnevih A. E. Skubica (oboje SNG Nova Gorica), za vlogo Filatelista v uprizoritvi Znamke, nakar še Emilija (Gledališče Koper) in za vlogo Župana v Revizorju N. V. Gogolja (PG Kranj).

2004

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)

Za vlogo Sganarella v Molièrovem Don Juanu (SNG Nova Gorica).

2000

35. FESTIVAL BORŠTNIKOVO SREČANJE, MARIBOR - Borštnikova nagrada za mladega igralca

Za vlogo Don Juana v Molièrovem Don Juanu ali Kamniti gostiji in za vlogo Petra v Ubijalcih muh M. Zupančiča (oboje SLG Celje).

1999

Prešernova nagrada (akademijska)

Za vlogo Goldberga v Zabavi za rojstni dan H. Pinterja (AGRFT).