Mojster 2000x1250px foto Peter Giodani 5951
Pojdi na vsebino

Jaša Koceli

Mojster

Asket. Mistik. Vizionar. Samotar. Skriti bog Ljubljane.

Učenci, občudovalci in obiskovalci so arhitekta Jožeta Plečnika pogosto naslavljali z mojstrom, česar se je otepal, a ga je naziv spremljal, kamor koli je šel. Njegova globoka predanost delu in vera, da ne nastane nič resnično dobrega brez stremljenja k popolnemu, sta zakoreninili njegov sloves.

Malokatero mesto je tako prepleteno z enim arhitektom kakor Ljubljana s Plečnikom. Njegov vizualni jezik in edinstvene prostorske rešitve so vplivali na generacije, ki so živele tu, in nezgrešljivo obogatile razvoj mesta. Plečnik je s svojim bogatim znanjem, navdihom in trdim delom postavljal nove standarde v našem okolju, z njim so nastajali temelji narodne arhitekture in umetnosti. Plečnikova Ljubljana je svetovni fenomen, ki ga je prepoznal tudi Unesco ter leta 2021 uvrstil več Plečnikovih del v Ljubljani na seznam svetovne kulturne dediščine.

Ena osrednjih osebnosti slovenske kulturne zgodovine ob svojem 150. rojstnem dnevu dobiva gledališko posvetilo. Besedilo Mojster temelji na Plečnikovi obširni pisemski korespondenci. Plečnik si je redno dopisoval s številnimi družinskimi člani, znanci, sodelavci in prijatelji, pa tudi z znanimi osebnostmi. Napisal je na tisoče pisem, v katerih se nam kaže kot svojevrsten premišljevalec časa, opazovalec življenja, deloholik, filozof, pesimist in poliglot.

S koproducentom Mestnim gledališčem Praga bomo ustvarili tudi češkega Mojstra. Plečnik je namreč dve desetletji delal v Pragi, tam pustil neizbrisen pečat in sooblikoval Masarykovo vizijo nove republike.

S projektom povezujemo gledališče in arhitekturo – uprizoritev bomo pripravili na prostem. Streha Gimnazije Jožeta Plečnika v neposredni bližini MGL, ki je večina meščanov še ne pozna, bo odlično prizorišče za soočenje s Plečnikovim umom. Dobili bomo nov pogled na njegovo in naše mesto.

Ali kakor je zapisal France Stele: »Plečnikova Ljubljana je sicer osebna Ljubljana, posledica njegove močne osebnosti, je pa tudi naša skupna, kolektivna Ljubljana, ker je Plečnik prisluškoval utripom naše ljubezni zanjo.«

Jaša Koceli

Mojster, 2022

Predstava o arhitektu Jožetu Plečniku

Krstna uprizoritev

Ustvarjalci

Režiser

Jaša Koceli

Režiser Jaša Koceli in člani njegove stalne umetniške ekipe se večinoma lotevajo avtorskih projektov ali priredb obstoječih besedil in skupaj razvijajo svoj gledališki jezik. V zadnjih osmih letih je zrežiral devetnajst predstav v različnih gledališčih v Sloveniji, Litvi, Romuniji in na Madžarskem. Njegova zadnja uprizoritev Preblizu je nastala v času zaprtja gledališč leta 2021.

Slavnostna premiera v Ljubljani septembra 2022 na strehi Gimnazije Jožeta Plečnika
Slavnostna premiera v Pragi oktobra 2022 na Hradčanih
V sodelovanju z Mestnim gledališčem Praga