Mojster 005 2000x1250px foto Mankica Kranjec
Pojdi na vsebino

Jaša Koceli

Mojster

Asket. Mistik. Vizionar. Samotar. Skriti bog Ljubljane.

Učenci, občudovalci in obiskovalci so arhitekta Jožeta Plečnika pogosto naslavljali z mojstrom, česar se je otepal, a ga je naziv spremljal, kamor koli je šel. Njegova globoka predanost delu in vera, da ne nastane nič resnično dobrega brez stremljenja k popolnemu, sta zakoreninili njegov sloves.

 

Mojster, 2022

Gledališko posvetilo arhitektu Jožetu Plečniku

Krstna uprizoritev

Premiera: 30. junij 2022

Predstava traja 1 uro in 15 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Režiser

Jaša Koceli

Dramaturginja

Eva Mahkovic

Oblikovalec prizorišča

Darjan Mihajlović Cerar

Kostumografka

Branka Pavlič

Avtor glasbe

Miha Petric

Lektor

Martin Vrtačnik

Oblikovalec svetlobe

David Andrej Francky

Oblikovalec zvoka

Tomaž Božič

Fotografinja

Mankica Kranjec

Strokovni sodelavec

Damjan Prelovšek

Nastopajo

Plečnik

Alojz Svete k. g.

Napisal je na tisoče pisem, v katerih se nam kaže kot svojevrsten premišljevalec časa, opazovalec življenja, deloholik, filozof, pesimist in poliglot.

Malokatero mesto je tako prepleteno z enim arhitektom kakor Ljubljana s Plečnikom. Njegov vizualni jezik in edinstvene prostorske rešitve so vplivali na generacije, ki so živele tu, in nezgrešljivo obogatile razvoj mesta. Plečnik je s svojim bogatim znanjem, navdihom in trdim delom postavljal nove standarde v našem okolju, z njim so nastajali temelji narodne arhitekture in umetnosti. Plečnikova Ljubljana je svetovni fenomen, ki ga je prepoznal tudi Unesco ter leta 2021 uvrstil več Plečnikovih del v Ljubljani na seznam svetovne kulturne dediščine.

Ena osrednjih osebnosti slovenske kulturne zgodovine ob svojem 150. rojstnem dnevu dobiva gledališko posvetilo. Besedilo Mojster temelji na Plečnikovi obširni pisemski korespondenci. Plečnik si je redno dopisoval s številnimi družinskimi člani, znanci, sodelavci in prijatelji, pa tudi z znanimi osebnostmi. Napisal je na tisoče pisem, v katerih se nam kaže kot svojevrsten premišljevalec časa, opazovalec življenja, deloholik, filozof, pesimist in poliglot.

S koproducentom Mestnim gledališčem Praga bomo ustvarili tudi češkega Mojstra. Plečnik je namreč dve desetletji delal v Pragi, tam pustil neizbrisen pečat in sooblikoval Masarykovo vizijo nove republike.

S projektom povezujemo gledališče in arhitekturo – uprizoritev pripravljamo na prostem. Terasa Gimnazije Jožeta Plečnika v neposredni bližini MGL, ki je večina meščanov še ne pozna, bo odlično prizorišče za soočenje s Plečnikovim umom. Dobili bomo nov pogled na njegovo in naše mesto.

Ali kakor je zapisal France Stele: »Plečnikova Ljubljana je sicer osebna Ljubljana, posledica njegove močne osebnosti, je pa tudi naša skupna, kolektivna Ljubljana, ker je Plečnik prisluškoval utripom naše ljubezni zanjo.«

Jaša Koceli

Režiser Jaša Koceli in člani njegove stalne umetniške ekipe se večinoma lotevajo avtorskih projektov ali priredb obstoječih besedil in skupaj razvijajo svoj gledališki jezik. V zadnjih osmih letih je zrežiral devetnajst predstav v različnih gledališčih v Sloveniji, Litvi, Romuniji in na Madžarskem. Njegova zadnja uprizoritev Preblizu je nastala v času zaprtja gledališč leta 2021.

Za pomoč pri projektu se najlepše zahvaljujemo Ani Porok iz Plečnikove hiše, Petri Stušek in Neži Semič iz Turizma Ljubljana, Marijanu Rupertu iz Narodne in univerzitetne knjižnice, Neji Petek iz agencije Nea Culpa, Optiki Zajec, Tomažu Štoki iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Lidiji Žigon, ravnateljici Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana.