festival fabula 2024 2000x1250px
Pojdi na vsebino

Beletrina

Festival Literature sveta – Fabula

Festival Literature sveta – Fabula

Festival Literature sveta – Fabula je najodmevnejši literarni festival v Sloveniji in eden pomembnejših v širši regiji. Poteka že od leta 2003, v tem času pa je gostil številne pomembne sodobne avtorje in avtorice.

Koncept festivala se je v letih razvijal in izpopolnjeval. Danes temelji na premišljenem kuratorskem delu, ki si vsako leto prizadeva izbrati pet avtorjev, ki že veljajo za književne klasike ali pa so v zadnjih letih s svojim delom izrazito zaznamovali svetovno literaturo, pri čemer v sklopu programa Fabula Hub festival pozornost namenja tudi obetavnim, še uveljavljajočim se imenom.

Sodelujočim dramskim igralcem Mestnega gledališča ljubljanskega Bernarda Oman, Tjaša Železnik, Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej in Jernej Gašperin, ki bodo interpretirali odlomke Fabulinih žepnic, se bo pridružil še glasbeni nastop mlade pevke Lare Oset, ki ustvarja pod umetniškim imenom Larao, s čimer bomo letošnjo Fabulo zaključili v literarno-gledališkem in glasbenem prepletu.

Zaključek festivala

V letu 2024 bo festival pod sloganom Kar nas oblikuje pod drobnogled vzel tematiko človeške identitete, preučeval, kako ta oblikuje naše izkušnje in interakcije v sodobnem svetu. Z izpostavitvijo 5 avtorjev bo predstavil odmeve zgodb, ki raziskujejo kompleksno naravo identitete in spomina, spodbujajo k dialogu prek kulturnih in nacionalnih meja ter osvetljujejo skupne človeške vrednote. Festival se bo začel z gostovanjem katalonskega avtorja Pola Guascha, s katerim bomo na odprtju festivala predstavili tudi letošnje mednarodno festivalsko sodelovanje, rezidenčni program Fabula Hub – Balkanska literarna Odiseja, v katerem Fabula sodeluje s partnerskimi festivali s Hrvaške in iz Srbije. Temu bo sledilo gostovanje češke pisateljice Lucie Faulerove, srbske pisateljice, pesnice, dramaturginje in scenaristke Milene Marković, ruske pisateljice Marije Stepanove in bolgarske pisateljice Kapke Kassabove. Poleg literarnega dela ima festival tudi teoretski fokus, ki vsako leto izpostavlja aktualno družbeno temo, letošnji gost bo mednarodno priznani bolgarski pisatelj Georgi Gospodinov, prejemnik mednarodnega bookerja 2023. V okviru Fabule pred Fabulo bo Ljubljano obiskal tudi nominiranec za Nobelovo nagrado za književnost romunski avtor Mircea Cărtărescu.

Poleg literarnega dela ima festival tudi teoretski fokus, ki vsako leto prevprašuje novo relevantno družbeno temo. Doslej so v teoretskem fokusu že gostovali Slavoj Žižek, Terry Eagleton, Chantal Mouffe, Eva Illouz, Jean-Claude Milner, Patrick Boucheron, Umberto Galimberti, Chimamanda Ngozi Adichie in številni drugi. Festival Fabula ob tem odlikuje tudi izjemno razgiban spremljevalni program, ki je namenjen vsem generacijam bralstva ter prinaša vse od otroškega in mladinskega programa (Mlada Fabula), interaktivnih literarnih instalacij v javni prostor (Fabula polis), sodelovanj s slovenskimi založniki in knjigarnami (Fabulin izbor), žanrskega prepletanja med literaturo in gledališčem in ostalimi umetnostnimi žanri (Fabula izven literature), do projektov vzpostavljanja festivala kot inkubatorja novih literarnih idej ter prihodnjih literarnih usmeritev (Fabula Hub), s čimer krepimo prostor širše literarne in družbene skupnosti.

Osrednji gosti festivala in izbrano mlado literarno ime iz programa Fabula Hub vsako leto pospremijo tudi sveži prevodi knjig v slovenščino. Pogosto se ob tem zgodi, da so s festivalom Fabula pomembni avtorji sploh prvič prevedeni v slovenščino. Pomembno poslanstvo festivala je seznanjati slovensko bralstvo z relevantno knjižno produkcijo, ki je v tujini že bila deležna širšega odmeva, pri nas pa je še precej neznana.

Vse knjige, ki izidejo v festivalski zbirki, so kot Beletrinine žepnice na voljo po ceni 10 evrov, saj festivalska želja tudi v prihodnje ostaja dostopnost knjižnega programa in širjenje bralne kulture med javnost oziroma bralstvo.

Festivalska ekipa

Aljaž Koprivnikar
vodja festivala
aljaz.koprivnikar@beletrina.si

Eva Kučera Šmon
izvršna producentka festivala

Aleš Šteger
programski direktor Beletrine

Tina Vrščaj, Špelca Mrvar, Urška Gabrič Kreft, Urban Vovk in Aljaž Koprivnikar
Urednice in urednika festivalske zbirke

Festivalska ekipa založbe Beletrina
Marko Hercog, Alma Čaušević Klemenčič, Katja Šifkovič, Špela Pavlič, Petra Kavčič, Živa Borak, Jana Kuharič, Timea Campbell, Aleš Vesel, Marija Ravnikar Dovč, Petra Slanič, Tina Kralj, Anamarija Lukovac, Urša Šega, Hanna Juta Kozar, Matic Razpet, Ema Knific Korsika, Taja Gorjan, Simon Intihar, Jure Cvet, Žan Cvet ... 

Odnosi z mediji
Kreativna baza
Hana Souček Martinc, hana.soucekmartinc@kreativnabaza.si

Celostna podoba festivala
Tereza Prepadnik

 

Festival organizira založba Beletrina,
zanjo Mitja Čander, direktor

Koproducent festivala je Cankarjev dom

 

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa, o kateri bo sproti obveščal na tej spletni strani.