mgl programska 08 2000x1250px Ex
Pojdi na vsebino

Marius von Mayenburg

Ex

Ex je zgodba o paru, ki se ne vidi več. Daniel in Sybille, oba visoko izobražena (on je arhitekt, ona zdravnica), navzven delujeta kot uspešen zakonski par, v resnici pa je njun odnos popolnoma izpraznjen. Oba sta nezadovoljna z življenjem, njuni karieri nista tako bleščeči, kot bi si želela, majhna otroka ju izčrpavata, naveličana sta in zagrenjena. Sybille je napadalna in strupena, Daniel se umika in zateka v pasivno agresivnost, ki pa ne zadaja nič manjših ran. Ko se nekega večera tako kot običajno obkladata z žaljivkami, se na vratih pojavi Danielova bivša ljubezen Franziska, ki se je po prepiru s svojim sedanjim partnerjem znašla na cesti in se v obupu zatekla k njima. Njen prihod samo še prilije olje na ogenj v prepiranju zakoncev. Nestrpnostim, provociranjem, obtoževanjem in poniževanjem ni ne konca ne kraja. Izkaže se tudi, da Danielov odnos s Franzisko nikakor ni do konca razčiščen.

Ena noč bo razkrila vse strahove, rane in laži. Odgovoriti bo treba na vprašanja, položiti račune.

Igra obravnava krizo zgodnjih srednjih let oziroma čas, ko se človek začne spraševati, ali so bile njegove življenjske odločitve prave. Boleče je spoznanje, da v življenju za marsikaj ni drugega poskusa in da smo si v preteklosti mnogo stvari predstavljali drugače. Večinoma si je treba priznati, da od mladostne drznosti in podjetnosti ni ostalo veliko oziroma da, kot pravi Daniel, »nekega dne posežeš po starih, preverjenih rešitvah in sodeluješ v igri, ki se jo itak igrajo vsi«.

Nemški dramatik, dramaturg, prevajalec in režiser Marius von Mayenburg (1971) spada med vznemirljivejše sodobne dramske pisce. Vse njegove igre boleče razpirajo mnogotere probleme sodobne družbe, večinoma pa obravnavajo teme znotraj družine in v zvezi z neprilagojenimi posamezniki. Mayenburg v drami Ex ponovno potrjuje, da je vrhunski mojster dialoga. Uničujoči pogovori med Danielom in Sybille so osupljivi in se lahko kosajo s peklenskim besednim dvobojem med protagonistoma Albeejeve drame Kdo se boji Virginie Woolf?. Presunljive so tudi prispodobe za pravo, pristno ljubezen, ki jih Mayenburg položi v usta Franziski, čeprav se ob njih postavlja vprašanje, ali ljubezen v taki obliki sploh lahko obstane ali je tudi to samo del mladostnih iluzij.

Krstna uprizoritev igre Ex je bila na Švedskem (2021) in je prvi del trilogije. Premieri drugih dveh delov (Ellen Babić in Egal) sta bili v Reykjaviku (2022 in 2023).

Ex, 2021

Drama

Ustvarjalci

Prevajalka

Anja Naglič

Režiserka

Maruša Kink

Premiera decembra 2024