Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Mojca Funkl

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 9. 2002

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Katarina Morano

John Boynton Priestley

Henrik Ibsen

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa

José Cabeza

Mojca Funkl

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 9. 2002

Mojca Funkl se je rodila 9. aprila 1976 v Ljubljani. Že pred študijem dramske igre in umetniške besede je bila sedem let zelo dejavna v Improligi, mednarodnem improvizacijskem gledališču. V sezoni 1999/2000 je bila izbrana za najboljšo improvizatorko sezone v zmagovalnih improvizatorskih skupinah. Na AGRFT se je vpisala 1998 in 2001 študij končala v letniku Jožice Avbelj in Borisa Cavazze z uprizoritvijo Pod mlečnim gozdom Dylana Thomasa v vlogi Rosie Probert. Že kot študentka je odigrala več vlog v Marjetki, str. 89 Lütza Hübnerja v Gledališču Ptuj. Sodelovala je tudi s Slovenskim mladinskim gledališčem (Mary Poppins), SLG Celje (mjuzikal Chicago) in Špas teatrom (Obuti maček, kasneje tudi 5žensk.com). Leta 2001 je bila za več vlog v Princeski na zrnu graha Ivice Šimića (Moje gledališče Ljubljana) nagrajena z zlato paličico za mlado igralko.

Po študiju je bila pol leta zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, od leta 2002 pa je članica MGL. Sodelovala je tudi v drugih slovenskih gledališčih (Anton Podbevšek Teater, Koreodrama …). Prvi vlogi v MGL (Liisa v Vedno se kdo izgubi Reka Lundána (r. Zvone Šedlbauer) in Bolette v Gospe z morja Susan Sontag (r. Mateja Koležnik)) ter vloga Carmele v Ay, Carmeli! Joséja S. Sinisterre (r. Zvone Šedlbauer) v Mestnem gledališču Ptuj so ji prinesle Severjevo nagrado. V MGL je ustvarila vloge, kot so Martirio v Domu Bernarde Alba Federica Garcíe Lorce (r. Boris Kobal), Helena v uprizoritvi Ozri se v gnevu Johna Osborna (r. Janez Lapajne), Fanny v Grdobi Mariusa von Mayenburga (r. Boris Kobal), Antonia v Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja (r. Marko Manojlović), Monika Winter v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Margareta v mjuziklu Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega (r. Jaka Ivanc in Gašper Tič), Maja Hasetbegović v Praznini spomina Barbare Zemljič (r. Nina Šorak), Dorina v Molièrovem Tartuffu (r. Tin Grabnar). V več vlogah je nastopila v uprizoritvi Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka (r. Žiga Divjak) in bila Veronika v uprizoritvi Trije milijoni minut Joséja Cabeze (r. Barbara Hieng Samobor).

Igrala je v več celovečernih filmih (Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča, Kratki stiki Janeza Lapajneta, Adria Blues Miroslava Mandića, Ivan Janeza Burgerja), tudi v filmih študentov filmske režije (Ščetka, Dan v Benetkah, Vučko) ter dokumentarnih filmih (Dobri človek: Ljuba Prenner, Skriti spomin Angele Vode). Vidnejše vloge je ustvarila tudi v televizijskih nadaljevankah in filmih (Peta hiša na levi, Čokoladne sanje, Začnimo znova, Čista desetka, Usodno vino, Rekal ljubezni). Veliko je sodelovala tudi na radiu in pri sinhronizaciji risank. Nastopila je v plesni predstavi Doma, se mi zdi Uršule Teržan in butoh plesnih predstavah Golem 3 in Koan Kenšo. Zelo uspešna je bila v monodrami Kolumbovo jajce. Igrala je tudi v uspešnici Špas teatra 5žensk.com.

Že več kot dvajset let vodi različne gledališke in improvizacijske delavnice. 

Nagrade

2005

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Helene Charles v uprizoritvi Ozri se v gnevu J. Osborna in za vlogo Francke v Kralju na Betajnovi I. Cankarja (oboje MGL).

2003

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Liise v uprizoritvi Vedno se kdo izgubi R. Lundána (MGL), za vlogo Bolette v Gospe z morja S. Sontag (oboje MGL) in za vlogo Carmele v uprizoritvi Ay, Carmela J. S. Sinisterre (Gledališče Ptuj).

2001

FESTIVAL ZLATA PALIČICA, LJUBLJANA

Zlata paličica za mlado igralkoza vloge Tamale, Kraljice in Princeske v Princeski na zrnu graha I. Šimića po motivih H. C. Andersena (Moje gledališče).