Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Mojca Funkl

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 9. 2002

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Hanoh Levin

Po motivih novel Antona Pavloviča Čehova

Barbara Zemljič, Tjaša Mislej, Iza Strehar

José Cabeza

Po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija

Katarina Morano, Žiga Divjak

Molière

Petr Zelenka

Tena Štivičić

George Axelrod

Mojca Funkl

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 9. 2002

Mojca Funkl se je rodila 9. aprila 1976 v Ljubljani. Že pred študijem dramske igre in umetniške besede je bila sedem let zelo dejavna v Improligi, mednarodnem improvizacijskem gledališču. V sezoni 1999/2000 je bila izbrana za najboljšo improvizatorko sezone v zmagovalnih improvizatorskih skupinah. Na AGRFT se je vpisala 1998 in 2001 študij končala v letniku Jožice Avbelj in Borisa Cavazze z uprizoritvijo Pod mlečnim gozdom Dylana Thomasa v vlogi Rosie Probert. Že kot študentka je odigrala več vlog v Marjetki, str. 89 Lütza Hübnerja v Gledališču Ptuj. Sodelovala je tudi s Slovenskim mladinskim gledališčem (Mary Poppins), SLG Celje (mjuzikal Chicago) in Špas teatrom (Obuti maček, kasneje tudi 5žensk.com). Leta 2001 je bila za več vlog v Princeski na zrnu graha Ivice Šimića (Moje gledališče Ljubljana) nagrajena z zlato paličico za mlado igralko.

Po študiju je bila pol leta zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, od leta 2002 pa je članica MGL. Sodelovala je tudi v drugih slovenskih gledališčih (Anton Podbevšek Teater, Koreodrama …). Prvi vlogi v MGL (Liisa v Vedno se kdo izgubi Reka Lundána (r. Zvone Šedlbauer) in Bolette v Gospe z morja Susan Sontag (r. Mateja Koležnik)) ter vloga Carmele v Ay, Carmeli! Joséja S. Sinisterre (r. Zvone Šedlbauer) v Mestnem gledališču Ptuj so ji prinesle Severjevo nagrado. V MGL je ustvarila vloge, kot so Martirio v Domu Bernarde Alba Federica Garcíe Lorce (r. Boris Kobal), Helena v uprizoritvi Ozri se v gnevu Johna Osborna (r. Janez Lapajne), Fanny v Grdobi Mariusa von Mayenburga (r. Boris Kobal), Antonia v Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja (r. Marko Manojlović), Monika Winter v 3 zimah Tene Štivičić (r. Barbara Hieng Samobor), Margareta v mjuziklu Trač Gašperja Tiča in Davorja Hercega (r. Jaka Ivanc in Gašper Tič), Maja Hasetbegović v Praznini spomina Barbare Zemljič (r. Nina Šorak), Dorina v Molièrovem Tartuffu (r. Tin Grabnar). V več vlogah je nastopila v uprizoritvi Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka (r. Žiga Divjak) in bila Veronika v uprizoritvi Trije milijoni minut Joséja Cabeze (r. Barbara Hieng Samobor).

Igrala je v več celovečernih filmih (Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča, Kratki stiki Janeza Lapajneta, Adria Blues Miroslava Mandića, Ivan Janeza Burgerja), tudi v filmih študentov filmske režije (Ščetka, Dan v Benetkah, Vučko) ter dokumentarnih filmih (Dobri človek: Ljuba Prenner, Skriti spomin Angele Vode). Vidnejše vloge je ustvarila tudi v televizijskih nadaljevankah in filmih (Peta hiša na levi, Čokoladne sanje, Začnimo znova, Čista desetka, Usodno vino, Rekal ljubezni). Veliko je sodelovala tudi na radiu in pri sinhronizaciji risank. Nastopila je v plesni predstavi Doma, se mi zdi Uršule Teržan in butoh plesnih predstavah Golem 3 in Koan Kenšo. Zelo uspešna je bila v monodrami Kolumbovo jajce. Igrala je tudi v uspešnici Špas teatra 5žensk.com.

Že več kot dvajset let vodi različne gledališke in improvizacijske delavnice. 

Nagrade

2005

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Helene Charles v uprizoritvi Ozri se v gnevu J. Osborna in za vlogo Francke v Kralju na Betajnovi I. Cankarja (oboje MGL).

2003

Nagrada Sklada Staneta Severja

Za vlogo Liise v uprizoritvi Vedno se kdo izgubi R. Lundána (MGL), za vlogo Bolette v Gospe z morja S. Sontag (oboje MGL) in za vlogo Carmele v uprizoritvi Ay, Carmela J. S. Sinisterre (Gledališče Ptuj).

2001

FESTIVAL ZLATA PALIČICA, LJUBLJANA

Zlata paličica za mlado igralkoza vloge Tamale, Kraljice in Princeske v Princeski na zrnu graha I. Šimića po motivih H. C. Andersena (Moje gledališče).