08 Nosorogi 00 2000x1250 px
Pojdi na vsebino

Eugène Ionesco

NOSOROGI

Pazi, nosorog!
V majhnem podeželskem mestu je na pohodu do zdaj neznana epidemija, ki napada ljudi, okužene pa nato spremeni v – nosoroge.

Takšna absurda situacija nedvomno predstavlja metaforo o konformizmu in relativizmu, ki, s tem ko zabrišeta meje med dobrim in zlim, ustvarjata plodna tla za nastanek totalitarizma oziroma kakršne koli oblike vladavine, ki omejuje svobodo mišljenja. Danes je to diktatura dvigovanja rok, svojevrstna demokratura, zgolj travestija tistega, kar razglaša resnična demokracija.

Ionesco je navdih našel v Kafkovi zgodbi Preobrazba, pa tudi v lastnem doživljanju prebujanja nacizma. S to svojo jasno asociacijo je spregovoril o ideološki onesnaženosti, ki nam je še kako znana, saj živimo v vsesplošnem miselnem, duhovnem onesnaženju. Če pogledamo okoli sebe, lahko vidimo poplavo nesmiselnih besed, nevarnih stališč, predsodkov, pojavov, obnašanj …

Ta Ionescova igra se še danes z lahkoto prebije z gledališkega odra do naših ušes, ki jo še kako dobro slišijo. In to zato, ker se prihodnost včasih še najbolje zrcali v preteklosti oziroma jo lahko še najbolje uzremo s pogledom v preteklost. Nosorogi vznemirjajo, silijo k razmisleku, strašijo, nasmejejo, a postavljajo tudi vprašanja. V njih se prepoznamo, ko pristajamo na trende in postanemo večinska čreda, ko zaradi strahu pred obsojanjem sprejmemo večinsko mnenje, ko zato, da bi zaščitili kariero, odvrnemo pogled. Naravna težnja človeka je biti obkrožen s posamezniki svoje vrste, vendar ta težnja ne bi smela biti razlog, da se človek zaradi strahu, da bi bil izobčen, v večini utopi in s tem izgubi svojo lastno individualnost, temveč bi morala biti kanal svobodnega izražanja potenciala, kajti ta samo v stiku z drugimi posamezniki lahko dobi plemenitejšo podobo.

Nosorogi so delo, v katerem se sodobni človek, na žalost, prepozna.

NOSOROGI

Predstava traja 2 uri in 40 minut in ima 1 odmor.

Gostujoča predstava
Gostuje: Kazalište Ulysses

Ustvarjalci

Režiserka

Lenka Udovički

Prevajalec

Vjenceslav Kapural

Dramaturginja

Željka Udovičić Pleština

Kostumografka

Bjanka Adžić Ursulov

Scenografka

Zdravka Ivandija Kirigin

Avtor glasbe

Nigel Osborne

Avtor songov

Davor Rocco

Koreograf

Staša Zurovac

Pianist in glasbeni vodja

Karlo Hubak

Avtor videa

Ivan Marušić Klif

Oblikovalec svetlobe

Andrej Hajdinjak

Oblikovalec zvoka

Davor Rocco

Asistent scenografke

Matej Kniewald

Nastopajo

Bérenger

Bojan Dimitrijević

Botard

Mladen Vasary

Gospod Papillon

Filip Nola/Damir Šaban

Daisy

Maja Posavec

Dudard

Dado Ćosić

Jean

Deni Sanković

Prodajalka/Gospa Boeuf

Anja Sabol

Natakarica

Tonka Mršić

Gospodinja

Gala Nikolić

Gasilec, Gostilničar

Martin Grđan

Prodajalec

Vanda Velagić

Logik

Rok Juričić