To jabolko zlato 00 2000x1250px foto Matej Povse
Pojdi na vsebino

Simona Semenič

to jabolko, zlato

Simona Semenič s svojo prepoznavno pisavo vsekakor predstavlja vrh slovenske sodobne dramatike. Večkratna Grumova nagrajenka in nagrajenka Prešernovega sklada v tekstu to jabolko, zlato osvetljuje žensko seksualnost, ki se je loteva iskreno, igrivo, ja - tudi žgečkljivo, predvsem pa osvobajajoče prizemljeno. Njeni (ženski) liki slalomirajo med željo in obvezo, zaupnostjo in odtujenostjo, intimnim hrepenjenjem in družbenimi pričakovanji, med prav in narobe … vse do vrhuncev, kjer “se cajt ustavi in potem cajt stoji”.

ta mičkena slika, ki govori s stene
na njej tri dekleta, gola
gledajo vsaka v svoje zlato jabolko
mičkena stara slika uvelih barv
in vendar slika sije
slika sije

to jabolko, zlato, 2017

Krstna uprizoritev

Premiera: 5. december 2019

Ustvarjalci

Režiser

Primož Ekart

Dramaturginja

Simona Hamer

Lektorica

Maja Cerar

Kostumografka

Jelena Proković

Avtorja glasbe

Silence

Vokalistka

Nina Šardi JunesHelen

Koreografka

Rosana Hribar

Oblikovalec svetlobe

Andrej Hajdinjak

Asistentka dramaturginje (študijsko)

Helena Šukljan

Asistentka kostumografinje

Katarina Šavs

Lučni mojster

Luka Malovrh

Tonski mojster

Drago Potočnik

Nastopajo

Igrajo

Barbara Cerar

Nika Rozman

Mia Skrbinac

Primož Vrhovec

Gledališko potenten špalir prizorov in zgodb, ki se v edistvenem prepletu duhovitih dialogov, mojstrskih monologov in poetičnih didaskalij slika pred gledalcem, bo krstno uprizorjen v režiji Primoža Ekarta. To bo njegova tretja režija dram Semeničeve; medtem, ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti  je bila krstno uprizorjena v SNG Drama Ljubljana leta 2015, za zgodbo o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štirindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z.i. znašli v oblačku tobačnega dima pa je leta 2012 bil nagrajen s Šeligovo nagrado in Nagrado občinstva na 42. Tednu slovenske drame, ter nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov za najboljšo predstavo sezone 2011/2012. 

Besedilo to jabolko, zlato je bilo leta 2017 eno od petih dramskih besedil, ki so bila nominirana za Grumovo nagrado na 47. Tednu slovenske drame. Komisija je v obrazložitvi med drugim zapisala:

Ta dramski tekst vzpostavlja svoja pravila. Pravila ženskega avtorja, spolnosti, kot jo poznajo ženske, odnosov, kot jih vidijo ženske, in realnosti, v kateri danes živijo svoje fantazije in v kateri tudi sicer živijo sodobne ženske. Na prvi pogled bi se lahko zdelo, da moški delujejo predvsem kot objekt, a jim ženske protagonistke puščajo dovolj prostora, da v odnosih razberemo dileme obeh spolov v razmerju do partnerskega odnosa, ljubezni, varanja, celo do spovedovanja. Gre za dinamičen diskurz, ki v dialoški in didaskalijski obliki prepletajočih se prizorov in vzporednih zgodb omogoča fleksibilne in odprte režijske rešitve, oblikovanje dramskih vlog, ki so lahko drzne ali pritajene, simbolne ali eksplicitne, surove, in spet romantične. Jabolko, kot simbol prepovedanega sadeža, spoznanja, svobode in božanskega, združuje ženske, žensko in moškega, žensko in svet v čisto erotično igro ter jo tako decentno povzdigne in spretno obvaruje pred tem, da bi se pogreznila v pornografijo. Da, v gledališču in v odprtem diskurzu z gledalcem!

Premiera bo v četrtek, 5. decembra, ob 20.00 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

Vse ponovitve bomo odigrali v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.

Producent Zavod Imaginarni
Koproducenti Cankarjev dom, SNG Drama Ljubljana in Mestno gledališče ljubljansko

Predstava je nastala s pomočjo Mestne občine Ljubljana in Zavoda Slovenske železnice.

Pokrovitelja uprizoritve:
Tam Tam in Mud