SNG NG Kaos 2000x1250px foto Peter Uhan 253
Pojdi na vsebino

Mika Myllyaho

Kaos

Sofia je učiteljica, poročena in mati dveh otrok. Močno je vznemirjena zaradi nazorov nove ravnateljice in napovedi zaprtja šole. Julia je psihoterapevtka in se v nasprotju z osnovnim načelom odnosa do pacientov z enim izmed njih lahkomiselno zaplete v ljubezensko afero. Njena sestra Emmi je novinarka in ne uspe rešiti zakonske krize ter se ob ločitvi sooča s težkim bojem za skrbništvo. Vse tri so sodobne ženske, ki doživljajo hude življenjske pretrese, ob katerih zapadajo v stanja nekontroliranega vedenja. Preveva jih občutek, da izgubljajo nadzor nad svojim življenjem. Toda ne skrbijo jih le njihove osebne težave, ampak tudi številni problemi, ki jih ustvarja sodobna, tržno usmerjena in nemalokrat  brezčutna družba. Kljub karakternim razlikam in včasih neprizanesljivi iskrenosti jim skupno prijateljstvo daje moč za premagovanje še tako hudih stisk. In tudi v najbolj groznih situacijah vedno najdejo prostor za humor.

Kje sploh še je ta srečen človek? Nekaj je v tej družbi vendarle hudo narobe. Sreča, opoteča ali pa neopoteča, pritisk je prevelik. Zahteve, ki si jih nalagamo, so absolutno predimenzionirane. Življenje je lahko enostavnejše in življenje ima najširši možen okvir. Življenje samo po sebi je lahko prekrasno, tako nekako bi ga morali jemati, a nam je težko. Celo bi rekel: bojimo se lastne sreče.
Diego de Brea

Kaaos, 2008

Črna komedija

Prva slovenska uprizoritev

Predstava traja 1 uro in 45 minut in nima odmora.

Gostujoča predstava
Gostuje: SNG Nova Gorica

Ustvarjalci

Prevajalka

Julija Potrč Šavli

Režiser, avtor vizualne podobe in glasbenega izbora

Diego de Brea

Dramaturginja

Martina Mrhar

Lektorica

Anja Pišot

Oblikovalca videa

Amir Muratović, Bojan Boštjančič (Illumina)

Oblikovalec zvoka

Stojan Nemec

Nastopajo

Sofija

Mojca Funkl k. g.

Julija

Ana Facchini

Emmi

Medea Novak

Julijin pacient

Žiga Udir

Na posnetkih

Ivo Barišič, Bine Matoh, Lara Fortuna, Jure Kopušar, Diego de Brea

Mika Myllyaho (1966) je finski dramatik, režiser in igralec. Kot dramatik je najbolj znan po trilogiji Panika (Paniikki, 2005), Kaos (Kaaos, 2008) in Harmonija (Harmonia, 2009). V vseh treh igrah izpostavlja boj posameznika z zahtevami sodobne družbe, ki vse bolj ozko, ostro in nemalokrat kruto opredeljuje, kako naj bi živeli. Myllyaho velja za enega najbolj prevajanih in mednarodno priznanih finskih dramatikov, njegova trilogija je bila prevedena v številne jezike. Kaos je bil na Finskem že večkrat uprizorjen, velikokrat tudi v drugih evropskih državah. Na Slovenskem bo tokrat avtor prvič predstavljen v režiji Diega de Bree, ki se po petnajstih letih vrača v novogoriško gledališče, v katerem je ustvaril odmevne predstave, med njimi Kralj umiraArabska noč in Pohujšanje v dolini Šentflorjanski.