PK Boljsi svet 2000x1250px brez
Pojdi na vsebino

Boljši svet

Predstavljate si svet brez pitne vode, rodovitne prsti, gozdov in živali ter zemljo, katere neskončna prostranstva so zasuta s smetmi, oceani, jezera in vodotoki pa so zasičeni s plastiko in strupi. V takem svetu je pitna voda najdragocenejša dobrina. Ljudje živijo v strnjenih skupnostih, ki so odvisne od umetno ustvarjenih pogojev za življenje. Ni več politike, niti vojn, ni več umetnosti, niti ljubezni, ker je vse podrejeno storilnosti, dobičku in zapovedanemu užitku. 

Boljši svet, 2021

Mjuzikel

Krstna uprizoritev

Ustvarjalci

Avtorja zamisli

Ira Ratej in Gregor Gruden

Avtorica dialogov

Iza Strehar

Avtorica songov

Ana Duša

Avtor glasbe

Kamerad Krivatoff

Režiser

Gregor Gruden

Temu svetu vlada ena sama korporacija, načeluje pa ji en mož, Predsednik sveta, lastnik vsega, kar je še ostalo od nekdaj modrega planeta. Njegovi podaniki so z življenjem zadovoljni, saj ne poznajo ničesar drugega. Ta svet prihodnosti je svet brez zgodovine. Najpomembnejši uslužbenci korporacije so prospektorji, ki iščejo skrite in spregledane zemeljske vire, da bi podaljšali življenje civilizaciji, ki je najverjetneje obsojena na propad. Eden izmed njih v podzemlju najde vir pitne vode. Ob njem živijo ljudje, ki so pobegnili iz območja nadzora vsemogočne korporacije.

Kot v starodavnih Delfih se ob vodi sprošča plin, ki ga vdihavajo glasbeniki, katerih pesmi veljajo za prerokbe, saj se umetnost vedno dotika roba slutnje. 

Ta zaprta skupina, katere osrednja osebnost je Grofica, saj edina še pomni, kakšen je bil svet, preden je vse prevzela korporacija, medse sprejme mladeniča, ki so ga nezavestnega izvlekli iz strupene reke, v katero je skočil, da bi se ubil. Nihče med njimi ne ve, da je to Julijan, sin neusmiljenega Predsednika korporacije. Julijan se zaljubi v plaho Nino, ki se je tudi sama nedavno pridružila skupnosti. Ko miroljubna komuna pod vtisom prerokbe, da bo napočil konec sveta, spozna, da jih je prospektor odkril, obtožijo izdaje prav mlada zaljubljenca. Medtem pa Predsednik ukaže, naj člane skupnost pobijejo, da bi si korporacija prilastila še poslednji vir pitne vode. 

Zgodba o neusmiljenem lovu in spopadu za poslednje zemeljske vire se navdihuje pri Jeanu Giraudouxu, natančneje pri njegovem dramskem besedilu Norica iz Chaillota (1945). Ena najbolj nadarjenih in tudi nagrajenih mladih avtoric Iza Strehar je zgodbo prenesla v skorajšnjo prihodnost ter jo izostrila v spopad med pohlepom kapitala in izobčenci, ki niso zgolj zaščitniki edinega vira pitne vode, ampak tudi poslednji branik humanizma. 

Premiera aprila 2022 na Velikem odru