Teci Masa 2000x1250px 3278
Pojdi na vsebino

Dragica Potočnjak

Teci, Maša, teci

V družini mogotca Konrada Mačka ni nič tako, kot se zdi, čeprav je na prvi pogled vse lepo.

Suzana, Konradova žena, ve, da je njuna ljubezen že zdavnaj ugasnila. Svoj brezup v ujetništvu mrtvega zakona utaplja v alkoholu, ker Konrad ne pristane na ločitev. On se zaveda, da bi z razhodom najverjetneje izgubil svojo ljubljeno hčerkico Floro, edino bitje, ob katerem mu še zaigra srce. Arne, Suzanin sin iz prvega zakona, ki je po poklicu novinar, pa neumorno koplje po Konradovi preteklosti, da bi razkril očimove nečednosti. Konrad je namreč eden izmed junakov osamosvojitvene vojne, ki je svoje desetdnevno domoljubje dobro unovčil, saj se je iz političnega mogočneža prelevil v brezobzirnega tajkuna. Ob boku mu stoji zvesti advokat Milošič in politična stranka, ki ima svoje privržence v policiji, na tožilstvu, sodišču, ministrstvih in v vladnih službah.

Teci, Maša, teci, 2019

Drama

Krstna uprizoritev

Premiera: 25. april 2024

Ustvarjalci

Režiserka

Nina Šorak

Konrada spoznamo v usodni noči, ko na prehodu za pešce do smrti povozi starejšo gospo in zbeži s kraja nesreče. Sprva spregleda, da sta bila ob njej njena hčerka Maša in njen fant Jernej, ki pokliče reševalce. Jerneja po Konradovem navodilu zadrži policija in ga brutalno zaslišuje, Maša pa pobegne, ker ji mama v smrtnem izdihljaju zašepeta, naj zbeži. Njena mama je namreč Marija Rakovska, vdova po Saši Rakovskem, oficirju JLA, ki je skupaj s Konradom delal za slovensko vojsko. Saša Rakovski je umrl v nepojasnjenih okoliščinah in Konrad Maček je preprečil preiskavo, zato je Saša Rakovski obveljal za izdajalca. Maša je že od otroštva spremljala Marijin vztrajni boj za rehabilitacijo moža, ki je bil brez upa zmage, saj ji je na poti stal neizprosni Konrad. Nekaj ur po nesreči se Maša zateče k Arnetu v Konradov družinski dom, da bi posnela okrvavljen avto in končno razkrinkala mogočnega dvoličneža Konrada. Ampak tudi Konrad, ki je ravno sredi potvarjanja okoliščin nesreče, ve, da je edina preostala očividka v njegovi hiši.

Drama Teci, Maša, teci je zasnovana kot kriminalka s časovnimi in prostorskimi preskoki. Avtorica Dragica Potočnjak, ki se je gledalci MGL najbrž spomnijo po pretresljivi drami Za naše mlade dame, za katero je prejela Grumovo nagrado, sledi dramskim osebam iz sedanjosti v preteklost in nazaj, zato da razgrne vse prikrite niti, ki povezujejo ljudi in dogodke. Pri tem tragično vznikne prav v trku intimnega in političnega. Dragica Potočnjak je ena tistih avtoric, ki se v dramatiki in v življenju aktivno posveča neprivilegiranim ljudem z obrobja družbe, ker ve, da imajo vsake uresničene sanje tudi svoje žrtve, ki živijo v nočni mori.

Premiera aprila 2024 na Mali sceni