Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Tanja Dimitrievska

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 4. 1995

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Jelena Kajgo

Joseph Kesselring

Marshall Brickman, Rick Elice, Andrew Lippa

Tanja Dimitrievska

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 4. 1995

Tanja Dimitrievska se je rodila 1. avgusta 1968. Na AGRFT se je vpisala 1987 ter študirala dramsko igro in umetniško besedo najprej v letniku Kristijana Mucka in Matjaža Zupančiča, potem pa Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja. Diplomirala je leta 1993. Študij je končala z vlogama Franceschine v Življenju plejbojev Dušana Jovanovića in Amalie v uprizoritvi Kaj je resnica? Luigija Pirandella.

Že kot študentka je igrala v Slovenskem mladinskem gledališču (v Odiseju in sinu ali Svetu in domu Vena Tauferja, r. Vito Taufer), v ljubljanski Drami (v Peeru Gyntu Henrika Ibsena, r. Slobodan Unkovski), predvsem pa v Prešernovem gledališču Kranj (v Mojci Pokrajculji, r. Lojze Domanjko, v Norčavem stričku Franku Zdravka Zupančiča, r. Jaša Jamnik). Prešernovo gledališče je bilo po končanem študiju pol leta tudi njena prva zaposlitev. V tem času je oblikovala pomembno vlogo Amelie v Domu Bernarde Alba Federica Garcíe Lorce (r. Bojan Jablanovec).

Čeprav je nekaj vlog v MGL ustvarila že prej, je redna članica tega gledališča od leta 1995, ko je zablestela v vlogi Nanike v Iztrohnjenem srcu Evalda Flisarja (r. Zvone Šedlbauer). Do danes je v MGL izoblikovala številne zanimive vloge: nastopila je v Norcih iz Helma Isaaca Bashevisa Singerja (r. Zijah Sokolović), bila je Lisa v Zgodbi o uspehu Donalda Marguliesa (r. Ira Ratej), Hanna v Vedno se kdo izgubi Reka Lundána (r. Zvone Šedlbauer), Annelle v Jeklenih magnolijah Roberta Harlinga (r. Vinko Möderndorfer), Tatjana v Ptičeslovju Aleksandra Stroganova (r. Zvone Šedlbauer), Fekla Ivanovna v Ženitvi Nikolaja V. Gogolja (r. Diego de Brea), Paulina v Ženskah na robu živčnega zloma Jeffreyja Lanea in Davida Yazbeka (r. Diego de Brea), Limeta v Lizistrati Andreja Rozmana - Roze in Coca Mosquita (r. Mateja Koležnik), Tania v Nekih novih tipih Marka Manojlovića in Petre Pogorevc (r. Marko Manojlović), ta pedantna v uprizoritvi sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije Simone Semenič, Carmela Luis v Vrhu ledene gore Antonia Tabaresa (r. Mojca Madon), Lena v Kresnicah Tene Štivičić (r. Nina Rajić Kranjac), Prednica Addams v Addamsovih Marshalla Brickmana, Ricka Ellisa in Andrewja Lippe (r. Aleksandar Popovski), Canina v Volponeju Bena Jonsona in Stefana Zweiga (r. Diego de Brea) …

Občasno je nastopala tudi v drugih gledališčih, predvsem v otroških predstavah. V Prešernovem gledališču Kranj je igrala naslovno vlogo v Sapramiški Svetlane Makarovič (r. Katja Pegan) in nastopila v vlogi Ane v uprizoritvi Ana in kralj, ki je padel iz pravljice Roberta Thayenthala (r. Samo M. Strelec), za katero je bila nagrajena z zlato paličico. Sodelovala je tudi s Kulturnim domom Španski borci (Snežna kraljica, Janko in Metka).

Igrala je tudi v nekaj filmih (Morana Aleša Verbiča, Patriot Tuga Štiglica), televizijskih igrah (Sprava Toneta Partljiča) in nadaljevankah (Kriminalne zgodbe, Ena žlahtna štorija) ter sodelovala v radijskih igrah (Klinika Tivoli).

Nagrade

1993

FESTIVAL ZLATA PALIČICA, LJUBLJANA

Zlata paličica za najboljšo žensko vlogoza vlogo Ane v Ani in kralju, ki je padel iz pravljice T. Roberta (PG Kranj)