PK Avgust 2000x1250px brez
Pojdi na vsebino

Tracy Letts

Avgust v okrožju Osage

Na družinskem posestvu v Oklahomi se zaradi nenadnega izginotja očeta Beverlyja okrog matere Violet zberejo njune tri hčerke, njihovi partnerji in otroci ter drugi člani družine. Začetek drame obvladuje temačna slutnja, ki se izkaže kot pravilna, saj Beverlyja najdejo utopljenega, vse pa kaže na to, da je naredil samomor. Medtem ko se člani družine vsak po svoje soočajo z izgubo, se pod streho nekdaj skupnega doma odprejo številne rane.

August: Osage County, 2007

Drama

Prva slovenska uprizoritev

Premiera: 4. november 2021

Ustvarjalci

Prevajalka

Tina Mahkota

Režiser

Janusz Kica

Med oblastniško materjo Violet, ki umira za rakom na grlu, poleg tega pa je odvisna od tablet in alkohola, ter hčerkami Barbaro, Ivy in Karen vladajo travmatični odnosi.

Iz omar začnejo padati številni okostnjaki, izrečenih je veliko težkih besed, razkrite so mnoge zatajevane skrivnosti.

Lettsova igra brez dlake na jeziku načenja tabuizirane teme, kot so odvisnost od drog in alkohola, disfunkcionalnost zakona, neozdravljiva bolezen, samomor in incest. Igro odlikujejo mojstrski dialogi in psihološko razplastene vloge, med katerimi izstopajo zlasti ženski liki.

Ameriškemu dramatiku, scenaristu in igralcu Tracyju Lettsu je besedilo Avgust v okrožju Osage prineslo Pulitzerjevo nagrado in nagrado tony. Potem ko so ga leta 2007 krstno uprizorili v Chicagu ter ga kmalu zatem igrali tudi na Broadwayu in v Londonu, je ameriški režiser in producent John Wells leta 2013 posnel še film z zvezdniško zasedbo, v kateri so blesteli Meryl Streep, Julia Roberts, Julianne Nicholson, Juliette Lewis, Sam Shepard, Benedict Cumberbatch in drugi.

Premiera oktobra 2021 na Velikem odru