Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Judita Zidar

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 11. 1995

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Lettie Precious, Sabrina Mahfouz, Hannah Khalil, Stella Duffy, Isley Lynn, Chinonyerem Odimba, Timberlake Wertenbaker, Samantha Ellis, Juliet Gilkes Romero, Nejc Gazvoda

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

José Cabeza

Judita Zidar

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 11. 1995

Judita Zidar se je rodila 12. junija 1960 v Ljubljani. Leta 1982 se je vpisala na AGRFT ter študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorja Zvoneta Šedlbauerja. Diplomirala je z vlogo Varje v uprizoritvi Češnjev vrt Antona Pavloviča Čehova (r. Zvone Šedlbauer), ki je nastala v redni produkciji SNG Drama Ljubljana. Že med študijem je igrala tudi v profesionalnih produkcijah, in sicer tako v gledaliških institucijah kot v neinstitucionalnih skupinah. Nastopila je v Nočnih prizorih Draga Jančarja (r. Tomaž Pandur, Tespisov voz) in Retrogardističnem dogodku Marija Nablocka (r. Dragan Živadinov, Gledališče sester Scipion Nasice) ter v uprizoritvah Veliki briljantni valček Draga Jančarja (r. Zvone Šedlbauer, SNG Drama Ljubljana), Srečanje na Dunaju Denisa Poniža (r. Barbara Hieng, SNG Drama Ljubljana) in U slovenačkim gorama Žarka Petana, Ervina Fritza in Urbana Kodra (r. Žarko Petan, MGL).

Po študiju se je leta 1987 zaposlila v PG Kranj, kjer je ostala do leta 1993. Tu je igrala Evo v Božanski tragediji Emila Filipčiča (r. Vito Taufer), Marto v Kdo se boji Virginie Woolf? (r. Barbara Hieng Samobor) in Noro v Nori Henrika Ibsena (r. Dušan Mlakar). Leta 1994 je prejela nagrado Prešernovega sklada za vloge v zadnjih dveh letih, zlasti za vlogo Ibsenove naslovne junakinje.

V MGL se je zaposlila leta 1995. Leto zatem je prejela Dnevnikovo nagrado za vlogo Kris v uprizoritvi Ljubezen, seks in terapija Tonyja Dunhama (r. Matija Logar). V MGL je igrala tudi Johanne Luise Heiberg v uprizoritvi Iz življenja deževnikov Pera Olova Enquista (r. Aleš Novak), Inno v Koljadovi Murlin Murlo (r. Matjaž Latin), Vi v Spominu vode Shelagh Stephenson (r. Zvone Šedlbauer), Mirjano v Drami o Mirjani in tistih okrog nje Ivorja Martinića (r. Dušan Jovanović). Bila je Mill Lavarello v uprizoritvi Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić), Corinna v Zimskem Sončevem obratu Ronalda Schimmelpfenniga (r. Juš A. Zidar), Linda v Pijanih Ivana Viripajeva (r. Juš A. Zidar), Yvonne v Strašnih starših Jeana Cocteauja (r. Alen Jelen), Marcy v Pogrešani Nikole Beckwith (r. Nataša Barbara Gračner), Fran v Kar vem, da je res Andrewa Bovella (r. Luka Martin Škof), Hana v Treh milijonih minut Joséja Cabeze (r. Barbara Hieng Samobor).

Med njenimi pomembnejšimi dosežki v drugih gledališčih so vloga Markize de Merteuil v Kvartetu Heinerja Müllerja (r. Jaša Jamnik, Drama SNG Maribor), Janet v mjuziklu Rocky Horror Picture Show (r. Marko Vezovišek, ŠTUK Maribor in Cankarjev dom), nastop v gledališkem omnibusu Pet in pol (več režiserjev, EG Glej), Nirvana v uprizoritvi Pot do Nirvane Arthurja Kopita (r. Jaša Jamnik, Gledališče Koper) in Lady Macbeth v avtorskem projektu Macbeth po predlogi Williama Shakespeara (r. in kor. Matjaž Farič, Flota).

Igrala je v številnih celovečernih, kratkih in televizijskih filmih ter nadaljevankah (Draga moja Izza Vojka Duletiča, Dediščina Matjaža Klopčiča, Supervitalin Slavka Hrena, Rodna letina Janeza Drozga, Ilegalček Lada Trohe, Veter v mreži Filipa Robarja Dorina, Operacija Cartier in Radio.doc Mirana Zupaniča, Felix Boža Šprajca). V zadnjem času je igrala v televizijskih nadaljevankah Usodno vino, Sosedi in Gorske sanje. Sodelovala je tudi pri številnih radijskih igrah.

Nagrade

2022

Dnevnikova nagrada za izjemno odrsko stvaritev

za vlogo Violet Weston v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage

2012

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Mill Lavarello v Dlje od najdlje Z. Harris (MGL).

1996

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Kris v uprizoritvi Ljubezen & seks & terapija T. Dunhama (MGL).

1994

Nagrada Prešernovega sklada

Za vloge v PG Kranj, predvsem za naslovno vlogo v Nori H. Ibsena.