Pojdi na vsebino

Igralski ansambel

Judita Zidar

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 11. 1995

Igra v naslednjih uprizoritvah:

Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen

Joseph Kesselring

José Cabeza

Judita Zidar

Član/ica igralskega ansambla MGL od 1. 11. 1995

Judita Zidar se je rodila 12. junija 1960 v Ljubljani. Leta 1982 se je vpisala na AGRFT ter študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorja Zvoneta Šedlbauerja. Diplomirala je z vlogo Varje v uprizoritvi Češnjev vrt Antona Pavloviča Čehova (r. Zvone Šedlbauer), ki je nastala v redni produkciji SNG Drama Ljubljana. Že med študijem je igrala tudi v profesionalnih produkcijah, in sicer tako v gledaliških institucijah kot v neinstitucionalnih skupinah. Nastopila je v Nočnih prizorih Draga Jančarja (r. Tomaž Pandur, Tespisov voz) in Retrogardističnem dogodku Marija Nablocka (r. Dragan Živadinov, Gledališče sester Scipion Nasice) ter v uprizoritvah Veliki briljantni valček Draga Jančarja (r. Zvone Šedlbauer, SNG Drama Ljubljana), Srečanje na Dunaju Denisa Poniža (r. Barbara Hieng, SNG Drama Ljubljana) in U slovenačkim gorama Žarka Petana, Ervina Fritza in Urbana Kodra (r. Žarko Petan, MGL).

Po študiju se je leta 1987 zaposlila v PG Kranj, kjer je ostala do leta 1993. Tu je igrala Evo v Božanski tragediji Emila Filipčiča (r. Vito Taufer), Marto v Kdo se boji Virginie Woolf? (r. Barbara Hieng Samobor) in Noro v Nori Henrika Ibsena (r. Dušan Mlakar). Leta 1994 je prejela nagrado Prešernovega sklada za vloge v zadnjih dveh letih, zlasti za vlogo Ibsenove naslovne junakinje.

V MGL se je zaposlila leta 1995. Leto zatem je prejela Dnevnikovo nagrado za vlogo Kris v uprizoritvi Ljubezen, seks in terapija Tonyja Dunhama (r. Matija Logar). V MGL je igrala tudi Johanne Luise Heiberg v uprizoritvi Iz življenja deževnikov Pera Olova Enquista (r. Aleš Novak), Inno v Koljadovi Murlin Murlo (r. Matjaž Latin), Vi v Spominu vode Shelagh Stephenson (r. Zvone Šedlbauer), Mirjano v Drami o Mirjani in tistih okrog nje Ivorja Martinića (r. Dušan Jovanović). Bila je Mill Lavarello v uprizoritvi Dlje od najdlje Zinnie Harris (r. Tijana Zinajić), Corinna v Zimskem Sončevem obratu Ronalda Schimmelpfenniga (r. Juš A. Zidar), Linda v Pijanih Ivana Viripajeva (r. Juš A. Zidar), Yvonne v Strašnih starših Jeana Cocteauja (r. Alen Jelen), Marcy v Pogrešani Nikole Beckwith (r. Nataša Barbara Gračner), Fran v Kar vem, da je res Andrewa Bovella (r. Luka Martin Škof), Hana v Treh milijonih minut Joséja Cabeze (r. Barbara Hieng Samobor).

Med njenimi pomembnejšimi dosežki v drugih gledališčih so vloga Markize de Merteuil v Kvartetu Heinerja Müllerja (r. Jaša Jamnik, Drama SNG Maribor), Janet v mjuziklu Rocky Horror Picture Show (r. Marko Vezovišek, ŠTUK Maribor in Cankarjev dom), nastop v gledališkem omnibusu Pet in pol (več režiserjev, EG Glej), Nirvana v uprizoritvi Pot do Nirvane Arthurja Kopita (r. Jaša Jamnik, Gledališče Koper) in Lady Macbeth v avtorskem projektu Macbeth po predlogi Williama Shakespeara (r. in kor. Matjaž Farič, Flota).

Igrala je v številnih celovečernih, kratkih in televizijskih filmih ter nadaljevankah (Draga moja Izza Vojka Duletiča, Dediščina Matjaža Klopčiča, Supervitalin Slavka Hrena, Rodna letina Janeza Drozga, Ilegalček Lada Trohe, Veter v mreži Filipa Robarja Dorina, Operacija Cartier in Radio.doc Mirana Zupaniča, Felix Boža Šprajca). V zadnjem času je igrala v televizijskih nadaljevankah Usodno vino, Sosedi in Gorske sanje. Sodelovala je tudi pri številnih radijskih igrah.

Nagrade

2022

Dnevnikova nagrada za izjemno odrsko stvaritev

za vlogo Violet Weston v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage

2012

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Mill Lavarello v Dlje od najdlje Z. Harris (MGL).

1996

Dnevnikova nagrada

Za vlogo Kris v uprizoritvi Ljubezen & seks & terapija T. Dunhama (MGL).

1994

Nagrada Prešernovega sklada

Za vloge v PG Kranj, predvsem za naslovno vlogo v Nori H. Ibsena.