FB MGL+MKLJ cover Jordan+TicRalijan 2000x1250px
Pojdi na vsebino

MGL v MKL: Med odrom in literaturo

Češnjev vrt med preteklostjo in prihodnostjo

V sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana vstopamo v novo sezono pogovorov MGL v MKL. V četrtek, 14. oktobra, ob 18. uri vabljeni v Knjižnico Otona Župančiča, kjer bo Ksenija Horvat v živo gostila naša igralca, Natašo Tič Ralijan in Branka Jordana, Ranevsko in Lopahina, glavna junaka Čehovega Češnjevega vrta, ki ga je letos na naš Veliki oder MGL postavil režiser Janusz Kica.

 

MGL v MKL: Med odrom in literaturo

Ustvarjalci

Gosta

Nataša Tič Ralijan in Branko Jordan

Pogovorno srečanje vodi

Ksenija Horvat

Bankrotirana plemkinja Ljubov Andrejevna Ranevska se v igri Češnjev vrt Antona Pavloviča Čehova po petletnem bivanju v Parizu vrne na domače posestvo. To slovi po češnjevem vrtu izjemne lepote, vendar ga bo zaradi dolgov treba prodati na dražbi.

Trgovec Lopahin, katerega oče in ded sta na posestvu še služila kot tlačana, on pa si je z delom lastnih rok ustvaril premoženje, Ranevski dobronamerno predlaga, naj posestvo razdeli na letoviščarske parcele in te odda v najem. V tem primeru bo sicer morala posekati vrt, vendar bo lahko obdržala posestvo in z njim celo nekaj zaslužila.

Toda namesto da bi mu prisluhnila, se Ranevska zanaša na čudež. Ne išče izhoda iz krize, ampak prireja zabave in razdaja denar. Vrt ji pomeni družinsko izročilo, spomine na otroštvo in starše, dokaz nekdanje sreče, pa tudi mesto tragične izgube sina.

Nazadnje posestvo na dražbi kupi Lopahin, ki začne s sekanjem dreves, še preden se družina razide. Metafora posekanega vrta zaživi kot opomin družbi, ki se oklepa preteklosti in sanjari o prihodnosti, medtem ko ji sedanjost odteka v prazno. V tem smislu je vedno znova živa in aktualna, saj odpira razmislek o stanju družbe in našem odnosu do njega.

V pogovoru z igralcema Natašo Tič Ralijan in Brankom Jordanom, ki ga bo povezovala Ksenija Horvat, bomo spregovorili o zapletenem odnosu med Ranevsko in Lopahinom v najnovejši uprizoritvi Češnjevega vrta v režiji Janusza Kice na Velikem odru MGL.