PK Usedline 2000x1250px brez
Pojdi na vsebino

Katarina Morano

Usedline

Po velikem uspehu uprizoritve Sedem dni smo k sodelovanju znova povabili dvojico mladih ustvarjalcev – filmsko režiserko, scenaristko in dramatičarko Katarino Morano in gledališkega režiserja Žigo Divjaka. Po naročilu našega gledališča izpod peresa Katarine Morano nastaja drama z naslovom Usedline.

Usedline, 2021

Drama

Krstna uprizoritev

Ustvarjalci

Režiser

Žiga Divjak

Tole so avtoričine uvodne besede:

»Vsak izmed nas, po svojih zmožnostih, s svojo bero znanja in izkušenj, morda z ne­kakšnim uvidom ali pa z zaprtimi očmi, vsak izmed nas gradi nekaj in potuje nekam, če to želi ali če se temu upira, vsak izmed nas nekam gre, pa če se tja nameri ali ne.

Uprizoritev Usedline raziskuje točko na koncu te poti. Točko na koncu nekega življenja, nekega odnosa, nekega boja, hrepenenja, hotenja, upanja, stremljenja, dobrih namenov, zamere, obupa in nepregledne kopice odločitev. Točko, ko se čas ravno dovolj ustavi, da pogledamo v preteklost in se razgledamo po tem, kar je ostalo. Kaj ostane, ko ob koncu življenja, ki je bilo usmerjeno v prihodnost, te prihodnosti zmanjka? Veliko stvari gre v škatle. Kaj pa naj naredimo s tistim, kar ne gre vanje?

Kaj bo odšlo z nami, z nama, s tabo in z mano? In kaj bomo in bodo nesli ter živeli naprej tisti, ki ostajajo oziroma ostajamo? Smo v resnici sploh lahko kdaj bili kaj več od tega, kar puščamo za seboj?«

Režiser Žiga Divjak ter dramatičarka in dramaturginja Katarina Morano sta ustvar­jalni tandem, ki se svojih projektov kljub mladosti loteva z osupljivo zrelostjo.

V svojih uprizoritvah in avtorskih projektih z izrazitim čutom za socialne in člo­veške krivice preizprašujeta ustroj današnje družbe in vlogo posameznika v njej. Odmevne so številne njune uprizoritve: Hlapec Jernej in njegova pravica v produkciji Cankarjevega doma Ljubljana, Ob zori v kranjskem Prešernovem gledališču (nastalo na osnovi Cankarjevih besedil), Pljuča Duncana Macmillana v ljubljanski Drami, Človek, ki je gledal svet, Šest in Gejm v Slovenskem mladinskem gledališču, Sedem dni v Mestnem gledališču ljubljanskem in Kons: Novi dobi v kranjskem Prešernovem gledališču (nastalo na osnovi Kosovelovih besedil). Besedilo Sedem dni je bilo lani tudi med nominiranci za nagrado Slavka Gruma. Žiga Divjak se pri svojih letih že lahko ponaša s presenetljivim številom nagrad, letos je za svoje režijsko ustvarjanje v zadnjih dveh letih prejel Župančičevo nagrado.

Premiera decembra 2021 na Velikem odru