Usedline 00 2000x1250px foto Peter Giodani 1526
Pojdi na vsebino

Katarina Morano

Usedline

Po velikem uspehu uprizoritve Sedem dni smo k sodelovanju znova povabili dvojico mladih ustvarjalcev – filmsko režiserko, scenaristko in dramatičarko Katarino Morano in gledališkega režiserja Žigo Divjaka. Po naročilu našega gledališča izpod peresa Katarine Morano nastaja drama z naslovom Usedline.

 

Usedline, 2021

Drama

Krstna uprizoritev

Premiera: 9. februar 2022

Predstava traja 2 uri in 15 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Režiser

Žiga Divjak

Uprizoritev Usedline raziskuje to, kar ostane za nami ko nas več ne bo.  Nekaj že gre v škatle, kaj pa naj s tistim, česar se ne da nikamor pospraviti, s tistim, kar nam je bilo zapuščeno, na nas preloženo, s tistim, kar bomo ti, ki ostajamo, nosili s seboj?

Kaj ostane, ko ob koncu življenja, ki je bilo usmerjeno zgolj v prihodnost, te prihodnosti zmanjka? In ko tako generacija za generacijo le hitimo in hitimo in hitimo in hitimo, kaj bo pravzaprav ostalo tisti zadnji generaciji, ki ne bo imela nikomur več nič kaj dobrega pustiti?

Režiser Žiga Divjak ter dramatičarka in dramaturginja Katarina Morano sta ustvarjalni tandem, ki se svojih projektov loteva z veliko mero inovativnosti in osupljivo zrelostjo. V svojih uprizoritvah in avtorskih projektih z izrazitim čutom za socialne in človeške krivice preizprašujeta ustroj današnje družbe in vlogo posameznika v njej.

Odmevne so številne njune uprizoritve: Hlapec Jernej in njegova pravica v produkciji Cankarjevega doma Ljubljana, Ob zori (nastalo na osnovi Cankarjevih besedil) in Kons: Novi dobi (nastalo na osnovi Kosovelovih besedil) v kranjskem Prešernovem gledališču, Pljuča Duncana Macmillana v ljubljanski Drami, Človek, ki je gledal svet, 6, Gejm in Vročina v Slovenskem mladinskem gledališču, Sedem dni v Mestnem gledališču ljubljanskem (besedilo je bilo 2020 med nominiranci za nagrado Slavka Gruma). Žiga Divjak se pri svojih letih že ponaša s presenetljivim številom nagrad. Za režijo uprizoritve Človek, ki je gledal svet je prejel Borštnikovo nagrado za režijo (2017), prav tako tudi za režijo uprizoritve Gejm (2021). Uprizoritev 6 je bila 2018 dobitnica velike Borštnikove nagrade za najboljšo uprizoritev. Leta 2021 je za svoje režijsko ustvarjanje v zadnjih dveh letih prejel Župančičevo nagrado, na zadnjem Tednu slovenske drame v Kranju (2021) pa za uprizoritev Gejm posebno nagrado po presoji žirije.