MGL Slamnik foto Peter Giodani Test
Pojdi na vsebino

Eugène Labiche

Slamnik

Pariz, sreda 19. stoletja. Premožni in zaželeni samski moški Fadinard je tik pred poroko s Heleno, hčerko predmestnega vrtnarja Nonancourta.

Nevesta je s kočijami, polnimi poročnih gostov, že na poti na prizorišče poroke. Na žalost je Fadinardov konj na poti domov ravnokar pojedel modni damski slamnik, ki ga je našel obešenega na nekem grmu. Slamnik je bil last poročene mlade ženske Anaide, ki se je za grmom skrivala z ljubimcem Émilom. Anaida, ki bi rada ohranila svoje dobro ime, od Fadinarda zahteva nov slamnik, češ da je njen mož zelo ljubosumen in ga bo zanimalo, kam je izginil njen dragi italijanski klobuk. Ko Fadinard ravno odide na misijo »slamnik«, se pripelje Helena z gosti. Fadinard ima pri iskanju klobuka veliko težav. Najprej obišče oblikovalko klobukov, svojo bivšo ljubico Klaro, potem snobovsko baronico, sledi ga vodijo še globlje v zamotane ulice Pariza, od ženske do ženske, od enega do drugega družbenega sloja, poročna procesija (in nevesta) pa mu je ves čas za petami …

Un Chapeau de Paille d'Italie, 1851

Premiera: 9. junij 2021

Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Prevajalka, avtorica priredbe in dramaturginja

Eva Mahkovic

Režiser in scenograf

Diego de Brea

Kostumograf

Leo Kulaš

Lektorica

Barbara Rogelj

Oblikovalec svetlobe

Andrej Koležnik

Oblikovalec zvoka

Sašo Dragaš

Nastopajo

Fadinard

Nonancourt

Tardiveau, Beauperthuis

Baronica de Champigny

Bobi

Matic Lukšič

Klemen Kovačič AGRFT

Ahil de Rosalba

Mario Dragojević k. g.

Virginija

Klara Kuk k. g.

Fadinard (Jaka Lah) polaga Hélène (Jana Zupančič) na glavi slamnik, ona ga začudeno gleda. Nonancourt (Jožef Ropoša) začudeno opazuje dogajanje, Bobi (Klemen Kovačič) drži v rokah škatlo od slamnika. Avtor fotografije: Peter Giodani.

Labiche je v tej igri združil dva najbolj priljubljena odrska žanra francoskega gledališča 19. stoletja: vodvil in dobro narejeno igro.

Eugène Labiche (1815–1888) je francoski dramatik in komediograf, ki je posebno znan po vodvilu. Slamnik je njegovo morda najbolj znano delo, napisal ga je v sodelovanju s pesnikom in dramatikom Marcom-Michelom. Labiche je v tej igri združil dva najbolj priljubljena odrska žanra francoskega gledališča 19. stoletja: vodvil in dobro narejeno igro. Dediščina vodvila – tega je Labiche še posebej dobro obvladal – je v Slamnik vnesla satiro, posmehovanje buržuaziji in tipske like (prešuštnica, vase zagledana plemkinja, nepoboljšljivi samec, ljubimec, prisklednik, vojak itd.), dramaturgija dobro narejene igre pa trdno strukturo z (v primeru farse, tj. žanra, v katerega spada tudi Slamnik) obveznim ugodnim razpletom. Slamnik, ki poleg zmedene glavne figure iščočega, bežečega moškega v najboljših letih (nekateri kritiki so kljub komičnosti žanra delo znotraj Labichovega opusa razglasili za avtorjevega Hamleta) s svojimi protagonisti vseh družbenih slojev slika mikrokozmos francoske družbe v času drugega francoskega cesarstva, so v 170 letih od nastanka večkrat priredili tako za oder kot za film.

V MGL je priredbo – s posebnim poudarkom na ženskih likih – režiral mojster estetske, stilizirane komedije Diego de Brea, ki je v sezoni 2019/2020 režiral Volponeja Bena Jonsona in Stefana Zweiga.

Nagrada

Tjaša Železnik
Dnevnikova nagrada 2021 za izjemen umetniški dosežek na odru MGL v pretekli sezoni za vlogo Anaide v uprizoritvi Slamnik Eugèna Labichea in za vlogo Marthe v uprizoritvi Ta obraz Polly Stenham

HALA L56 – novo prizorišče MGL

Obnovitev industrijskega objekta na Litostrojski cesti 56 v Ljubljani (Hala L56) med Litostrojsko cesto in Ulico Alme Sodnik je edinstvena priložnost, da spremenimo pogled na del nekdanjega industrijskega mestnega območja. V delu objekta sta že poslovna in gostinska dejavnost, za urbano kulturno življenje v njem pa bodo zdaj poskrbele umetniške vsebine. Prostor, ki ga je za predstavo Slamnik gledališko osmislila tehnična ekipa MGL pod vodstvom tehničnega direktorja Janeza Koleše, je sprejel 300 gledalcev. V bližini je lokal Boschtiz – dnevna soba v osrčju Litostrojske cone, ki ponuja dobro glasbo, pijačo in hrano.