Pravljice 2000x1250px foto Nada Zgank 001
Pojdi na vsebino

Avtorski projekt

Pravljice našega otroštva

V avtorskem projektu Pravljice našega otroštva se bo ekipa ustvarjalcev uprizoritve pod vodstvom režiserja Jerneja Lorencija spraševala o vlogi pravljic v osebnem življenju, o arhetipskem pomenu pravljic svojega otroštva in tudi o vlogi pravljic v kolektivnem nezavednem. Režiser Jernej Lorenci želi skupaj z igralci prodreti v korenine njihovega otroštva in skupaj z njimi ponovno »podoživeti« stanja in emocije, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic. Ali kot je zapisal režiser sam: »Vrnili se bomo v naše otroštvo. S pomočjo pravljic, ki so nam jih pripovedovali, bomo obnovili čas, ko smo se čutili popolnoma varne, popolnoma cele, zlite z drugim, pripovedovalcem, in s seboj. Skušali bomo natančno rekonstruirati točno določene pripovedi, točno določene večere, osebe-pripovedovalce, prostore, svetlobo, vonje, glasove, občutke. Tudi mi, ki smo starši ali pa to nismo, smo pripovedovalci pravljic. Tudi naše večere bomo skušali rekonstruirati. So pa nekateri pripovedovalci iz našega otroštva že mrtvi. Kar sta v pravljici Nekoč in Večno, sta v življenju rojstvo in smrt. ›Življenje je noseče s smrtjo,‹ pravi Emile Cioran. Skušali bomo preplesti krožni čas pravljic in linearni čas življenja ter se trudili, da bodo naši mrtvi oživeli. Ker pravljica je izstop iz časa, je nad časom in je za vse čase. In vsa leta. Torej: hvalnica pravljici, hvalnica domišljiji, sprejetje smrti.«

Pravljice našega otroštva, 2022

Krstna uprizoritev

Predstava traja 3 ure in 20 minut in ima 1 odmor.

Gostujoča predstava
Gostuje: Prešernovo gledališče Kranj in SNG Nova Gorica

Ustvarjalci

Režiser

Jernej Lorenci

Dramaturg

Matic Starina

Koreograf in asistent režiserja

Gregor Luštek

Scenograf

Branko Hojnik

Kostumografka

Belinda Radulović

Skladatelj

Branko Rožman

Lektorica

Maja Cerar

Oblikovanje svetlobe

Borut Bučinel

Oblikovanje maske

Matej Pajntar

Asistentka režiserja (študijsko)

Živa Bizovičar

Asistenti - opazovalci

Marko Rengeo, Lucija Trobec, Luna Pentek

Asistent dramaturga (študijsko)

Nik Žnidaršič

Asistentka scenografa

Ana Johana Scholten

Nastopajo

Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Iztok Mlakar, Urška Taufer in Gregor Zorc k.g.

Jernej Lorenci sodi v sam vrh slovenskih gledaliških režiserjev, v našem gledališču pa je do zdaj ustvaril že štiri izjemne uprizoritve, ki so se že vpisale v slovensko gledališko zgodovino. V Prešernovem gledališču je prvič režiral leta 2011, in sicer je drzno uprizoril besedilo Kako jemati njeno življenje sodobnega angleškega dramatika Martina Crimpa. Leta 2014 je za svoje režije (tudi za režijo pravkar omenjenega besedila) prejel nagrado Prešernovega sklada. Istega leta je z našim ansamblom uprizoril poetično besedilo Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič. Uprizoritev je prejela številne nagrade na festivalih doma in v tujini. Leta 2017 je pod njegovim režijskim vodstvom nastal avtorski projekt Stenica, ki je na 48. Tednu slovenske drame prejel Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo v celoti in nagrado občinstva. Istega leta je Lorenci prejel tudi najpomembnejše priznanje v evropskem gledališču – prestižno nagrado Evropske komisije za gledališča premio Europa. V sezoni 2020/2021 pa je v Prešernovem gledališču uprizoril svoj »pogled« na sloviti Škofjeloški pasijon.

Za svojo referenco pri avtorskem projektu Pravljice našega otroštva si je Jernej Lorenci izbral slovita avtorja Gastona Bachelarda in Bruna Bettelheima, ki se v svojih delih na poglobljen način ukvarjata s fenomenom pravljic ter njihovim vplivom na posameznikovo nezavedno in družbo kot celoto.

25. aprila 2022 v Prešernovem gledališču Kranj

oktobra 2022 v SNG Nova Gorica