Navodila 2000x1250px foto Peter Giodani 6278
Pojdi na vsebino

Ana Duša

Navodila

Paradoksi, nesmisli, kaos.
Svet nima več nobenih jasnih oblik. Nobene trdnosti. Nobenih oprijemljivih smernic za prihodnost.

Človek je prepuščen samemu sebi. Znajde naj se v džungli glasov. Ti glasovi se derejo vsak svojo resnico in od človeka zahtevajo, da se odloči, v vsakem trenutku. Za en in edini prav. In ta »prav« se spreminja hitreje, kakor Luna menja svoje mene. Ni več prostora za umirjen razmislek, ni prave volje za dialog. Dvom ni zaželen, napake niso dopustne. Vsaka partikularna resnica zase trdi, da je absolutna. In vsaka vsiljuje svoj komplet z navodili, kako ji slediti.

Kdo ima pravico dajati navodila in kdo dolžnost navodilom slediti? In kaj naj naredi človek, ki je bil vzgojen v prepričanju, da ima vso pravico poiskati svoj lastni edinstveni glas, še več: da je edinstvenost predpogoj za uspešno in zadovoljno življenje?

Peljimo jezo na terapijo. Peljimo revolucijo na terapijo.

Ugotovimo, kdo je tu nor – mi ali svet okoli nas.

Ana Duša

Ko si jezen, štej do štiri. Ko si zelo jezen, preklinjaj.

Mark Twain

Navodila, 2022

Črna komedija

Krstna uprizoritev

Premiera: 25. marec 2023

Ustvarjalci

Režiserka

Ana Duša

Rezidenčna avtorica sezone bo Ana Duša. Pisanja besedila se loteva po predhodnem ustvarjalnem srečanju z izbranimi igralci. V gledališču temu načinu včasih rečemo »pisanje na kožo«.

Ana Duša se je po diplomi iz primerjalne književnosti gledališko izobraževala v Firencah (Scuola internazionale di creazione teatrale Helikos) in v Parizu (Maison du Conte). Bila je članica pripovedovalskega kolektiva Za 2 groša fantazije na Radiu Študent ter soustanoviteljica in vodja Pripovedovalskega Varieteja, v okviru katerega tudi vodi izobraževalne programe, kjer pripovedovanje združuje z metodami fizičnega gledališča (Pripovedovalska šola). Kot dramaturginja, avtorica besedil, prevajalka ali pripovedovalka je sodelovala s številnimi gledališči doma in v tujini. Kot gledališka pedagoginja je zasnovala in vodila kreativno-pedagoške procese v Lutkovnem gledališču Ljubljana in mnogih drugih institucijah.

Premiera februarja 2023 na Mali sceni