HR 111
Pojdi na vsebino

Simon Stephens

Harper Regan

Harper Regan (Jette Ostan Vejrup), običajna ženska pri štiridesetih, se kot še mnoge njene vrstnice v današnjem času utaplja v vsakodnevnih obveznostih v službi in doma. Z brezposelnim možem Sethom (Milan Štefe), odraščajočo hčerjo Sarah (Nika Rozman) in odtujenimi starši ima zapletene odnose, v življenju nenehno hiti, probleme pa pometa pod preprogo, zato komaj opazi, da je že velik del življenja kot vlak zdrvel mimo. Nekega dne v službi zaprosi za dva dneva dopusta, ker si želi obiskati umirajočega očeta v drugem kraju, a jo nadrejeni osorno zavrne. Tedaj se v njej nekaj prelomi: ne da bi komur koli kaj omenila, se kljub tveganju, da ostane brez dela, odpravi na pot.

To ni le pot k očetu, h kateremu žal pride prepozno, temveč tudi pot k sami sebi in njenim najbližjim. Nenavadna srečanja z osamljenimi moškimi, ki nosijo vsak svojo stisko, soočenje z očetovo smrtjo in ponovno snidenje z materjo Alison (Marijana Jaklič Klanšek), s katero več let ni govorila, so dogodki, ki v njej sprožijo burne čustvene odzive. Z njihovo pomočjo se ji odpre nov pogled na marsikaj v njenem življenju, novi pogledi pa prinašajo nove možnosti.

Simon Stephens je v svoji drami združil navidez nepomembne in zgolj površinske elemente človeške vsakdanjosti, ki v kontekstu celotne zgodbe in replik postanejo omembe vredni. V središču je ženska srednji let Harper Regan s kopico službenih in družinskih obveznosti. Klopčič odnosov je spleten iz dveh vodilnih niti: Harperine primarne družine in družine, ki si jo je sama ustvarila. Njen svet krojijo nerazumljenost, trhle medosebne vezi in mlačnost neizrečenih besed. Ko se Harper vpraša, ali videti svojega bolnega očeta pred smrtjo ali tvegati izgubo službe in s tem sprožiti jezo svoje hčerke in moža, se vendarle odloči spremeniti in osmisliti lastno življenje. Novica o očetovi hudi bolezni in njegovi smrti poruši vsakdanjo rutino in sivi vsakdan; tako se začnejo luščiti plasti že dolgo pozabljenih družinskih skrivnosti in vse potlačene bolečine in jeze. V Harper se naseli želja po predrugačenju in svežem izkustvu.

Harper Regan, 2007

Drama

Predstava traja 1 uro in 50 minut in nima odmora.

Ustvarjalci

Prevajalka

Alja Predan

Režiser

Boris Ostan

Dramaturginja

Eva Mahkovic

Scenografka

Petra Veber

Kostumografka

Belinda Radulović

Avtor glasbe

Branko Rožman

Lektorica

Barbara Rogelj

Oblikovalec svetlobe

Pascal Mérat

Nastopajo

Seth Regan/James Fortune

Milan Štefe

Sarah Regan/Justine Ross

Nika Rozman

Alison Woolley

Marijana Jaklič Klanšek

Tobias Rich/Mahesh Aslam

Vito Weis

Elwood Barnes/Mickey Nestor/Duncan Woolley

Harper Regan

Jette Ostan Vejrup